Testit

Testi: Sony Xperia XZ Premium -puhelin voittaa jopa television

Julkaistu:

Testi
Sonyn Xperia XZ Premium -huippumallissa on ominaisuuksia, joita ei kilpailijoilta löydy. Kuluttajat päättävät pian, tarvitaanko niitä puhelimessa.
Sonyn helmikuun lopulla julkistama lippulaivamalli Sony Xperia XZ Premium on vihdoin tulossa kauppoihin. Tätä ennen Sony on julkaissut halvemmat Xperia XZs - ja Xperia Xa1 -mallit.

Xperian Premium-malli on hyvin paljon samanlainen kuin jo aiemmin testattu Sony Xperia XZs. Laitteissa on sama Android 7.1.1. -käyttöjärjestelmä, samat kamerat ja sama kameraohjelmisto.

Premium on XZs-mallia suurempi, sillä siinä on 5,5 tuuman näyttö, kun XZs:n näyttö on 5,2 tuumaa. Näppäimet ovat samoissa paikoissa kuin aiemmissakin Xperia-malleissa. Sormenjälkitunnistimen sisältävä käynnistysnäppäin laitteen oikeassa kyljessä toimii yhä hyvin varsinkin oikeakätiselle.

Ulkoisesti Sony Xperia XZ Premium ei ehkä ole yhtä vaikuttava kuin esimerkiksi Samsungin uusimmat mallit, mutta vetoaa ehkä enemmän minimalismin ystäviin. Tosin mustassa takakannessa sormenjäljet näkyvät selvästi. IP68-tasoinen pöly- ja vesitiiviys lisää uskottavuutta ja turvallisuuden tunnetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eroja ja yhtäläisyyksiä

Priimamallilla kuvaus toimii samalla lailla kuin XZs-mallissakin, joten ei siitä juuri sen enempää. Valokuvat ovat erittäin hyviä, varsinkin kun Sony on parantanut kuvausohjelmistoaan aiempien vuosien malleista.

Kameran varsinainen juju on huippuhidastettu videokuvaus, jonka aikana kamera kuvaa 960 ruutua sekunnissa. Hidastetun kuvauksen ajoituksen kanssa saa olla sormi tarkkana, sillä se kestää vain 0,182 sekuntia, ja pidentää sen kuuden sekunnin mittaiseksi.

Ulkona, hyvässä valaistuksessa hidastukset voivat olla vaikuttavia tehosteita, mutta vähänkään hämärämmässä hidastettuun videokuvaan tulee rakeisuutta.

Eroja laitteiden välillä on näytöissä, akuissa ja prosessoreissa. XZs-puhelimessa on fullhd-näyttö, 2800 mAh -akku sekä Qualcommin Snapdragon 820 -prosessori kuten viime syksynkin Xperia-malleissa. Xperia XZ Premium -mallissa taas on puhelimissa ennennäkemätön 4K hdr -näyttö. Akun koko on 3230 mAh, ja prosessorina on Qualcomm Snapdragon 835.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja erot myös huomaa. 4K hdr -näyttö on vaikuttavan hyvä, vaikka se tuntuu vähän liioittelulta. Televisioissa 4K-tarkkuudesta alkaa olla varsinaista hyötyä ehkä vasta 40–50 -tuumaisilla ja sitä suuremmilla ruuduilla. Väriskaalaa laajentavasta hdr-tekniikasta voi toki olla etua pienemmälläkin näytöllä, mutta toistaiseksi sitä käyttäviä videoita on tarjolla melko vähän.

Premiumin ja XZs-mallin prosessoreiden eroja ei arkikäytössä huomaa, mutta ne paljastuvat esimerkiksi kameratehosteita kokeillessa. Xperia XZs kuumenee ja varoittaa sovelluksien sulkemisesta, jos videoita kuvatessa käytti puhelimessa valmiina olevia animoituja tehosteita. Myös Premium lämpenee hieman, mutta ylikuumeneminen ei tunnu olevan ongelma. Selityksenä voi olla myös puhelimien erilainen rakenne, sillä Premium-mallissa laitteen prosessoreja on sijoiteltu kauemmaksi toisistaan.

Tavallisessa arkikäytössä Premiumin uusi tehokkaampi prosessori ei vaikuta sen paremmalta kuin XZs:n vanhempi malli.

Akku kestää tavallisessa käytössä reilun päivän, eli vaikka virta ei illalla olisikaan aivan lopussa, niin lataaminen silti kannattaa.

Sonyn puhelimien näytöt eivät ulotu aivan puhelimen laitoihin, ja varsinkin puhelimien päissä on paksummat reunukset kuin esimerkiksi Samsungin Galaxy S8 -puhelimessa. Toisaalta Premium-puhelimen päädyissä on tilaa mistä pitää kiinni videoita katsellessa. Sitä paitsi päätyihin on sijoitettu stereokaiuttimet, jotka toistavat ääntä kokoonsa nähden hyvin.

Sony on satsannut myös kuulokeääneen. Puhelimessa on muun muassa tekniikkaa, joka optimoi äänentoiston automaattisesti eri kuulokemallien mukaan. Sony markkinoi niin sanottua hires-ääntä varsinaisissa viihdelaitteissaan, ja ominaisuus on mukana myös puhelimissa.

Priima-laatua – mutta niin ovat muutkin

Sony on selvästi pyrkinyt priimaan Xperia XZ Premiumia kehittäessään, ja pakannut siihen suunnilleen kaiken mikä sovinnolla mahtuu samoihin kuoriin 5,5 tuuman näytön kanssa. Sony Xperia XZ Premium palkittiinkin helmikuussa telealan MWC-messujen parhaana uutena älypuhelimena.

Näyttö ei ehkä ulotu samalla tavalla reunoihin saakka kuten kilpailijoilla, mutta toisaalta kuvanlaatu on joka tapauksessa huippuluokkaa. Periaatteessa 4K hdr -näyttö on parempi kuin useimmissa televisioissa.

Kameran huippuhidas videokuvaus voi olla vaikuttava kikka hyvissä olosuhteissa, mutta hieman kikkailulta se silti tuntuu, ellei onnistu painamaan nauhoitusnappia juuri oikealla hetkellä. Vinkki: Esimerkiksi sankka räntäsade oli superhidastettuna lähes taidetta.

Samassa hintaluokassa kilpailevien puhelimien kanssa kyse alkaa olla silti makuasioista, sillä monet Sonyn huippuominaisuudet ovat kilpailijoillakin jo vähintään riittävän kovaa tasoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt