Testit

Testissä Samsung Galaxy S8+ – onko suurin ja kaunein myös paras?

Julkaistu:

Testi
Samsung ei ole ottanut riskejä uudessa lippulaivapuhelimessaan.
Maailman suurin kännykkävalmistaja Samsung osoitti, että se pystyy selättämään jopa lippulaivapuhelimen täyden floppaamisen ja jatkamaan eloaan. Galaxy Note 7 -fiaskon korjaaminen vei yhden vuosineljänneksen tuotot, mutta ei riittänyt kaatamaan yhtiötä.

Näin jälkiviisastellen tapauksella saattoi olla jopa positiivisia vaikutuksia. Turha kiirehtiminen julistettiin pannaan yhtiön tuotekehityksessä, ja Galaxy S8:aa on valmisteltu kuin Länsimetroa ikään. Edellisestä poiketen S8 kuitenkin valmistui.

Puhelimessa ei ole jätetty juuri mitään sattuman varaan, mikä käy nopeasti ilmi puhelinta laatikosta otettaessa. Laite on harvinaisen tyylikäs ja samalla minimalistinen.

Puhelin on tarjolla 5,8 tuuman perusmallina tai 6,2-tuumaisena S8+ -mallina. Molemmissa näyttö kaartuu tyylikeinona puhelimen sivuille. Se ei onneksi häiritse kirjoittamista enää yhtä paljon kuin S7:n alkuaikoina, mutta edelleen kämmensyrjä saattaa aiheuttaa virhepainalluksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varovasti sen tekoälyn kanssa

Yksi puhelimen suurista uudistuksista on Samsungin Bixby-tekoälyavustaja. Sen suhteen kannattaa olla tarkkana, sillä se on kytketty osaksi ulkopuolisia palveluja. Kerroimme asiasta lisää täällä.

”Normi-Bixbyn” lisäksi myös kameralle on koodattu oma tekoälynsä, Bixby Vision. Sen idea on tarjota kuvahausta samankaltaisia esineitä kuin mitä kuvassa näkyy, tunnistaa viinietikettejä ja kääntää tekstiä. Kun sen ottaa käyttöön ja ottaa kuvat ”Bixby-tilassa”, omat kuvat lähetetään Pinterestille, viinipalvelu Vivinolle sekä Googlelle.

Riippumatta siitä, valitsetko käyttää tai olla käyttämättä Bixby-palveluita, tee päätös harkitusti.

Mitä tulee kameraan noin teknisesti, se on huipputasoa. Samsung on tehnyt sen tärkeän oivalluksen, että kuvanlaatu ei ole yhtä kuin megapikselit, ja pääkameran tarkkuus on ”vain” 12 megapikseliä. Videokuvaus onnistuu uhd- eli 3840 x 2160 -tarkkuudella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

S8:ssa ei ole Applen tai Huawein esittelemän kaltaista kahden sensorin kameraa, mutta yhdelläkin pärjää hyvin. Kuva on terävä, otokset onnistuvat vähässäkin valossa verrattain hyvin, ja värit ovat eläviä. Lisäksi kamera käynnistyy ja tarkentaa nopeasti. Mukana on turhaakin turhempia ”hauskoja” snapchat-wannabe-kuvasuodattimia, mutta niitä ei ole onneksi pakko käyttää.

Pidä se laturi mukana

Euroopassa myytävässä laiteessa on Samsungin oma Exynos 8895 Octa -prosessori, kun muualla maailmassa käytetään Qualcommia. Syynä on Qualcommin modeemin parempi yhteensopivuus ei-eurooppalaisten radioverkkojen kanssa. Suorituskykymielessä Samsungin suorittimessa ei ole huomautettavaa.

Puhelimen akkukesto on tyydyttävä. Rankassa käytössä akku tyhjenee nopeasti, mutta kevyessä käytössä se kestää parhaimmillaan useampia päiviä. Tästä on kiittäminen onnistuneesti tehtyä virransäästöä, joka panee pitkään passiivisena olleet ohjelmat nukkumaan. Samsungin oma pikalataus täyttää akun nopeasti, mutta tuttuun tyyliin se ei ole yhteensopiva muiden valmistajien vastaavien kanssa. Nämä toimivat vain tavallisina latureina.

Pikkujippoja on vaikka minkä verran, eikä kaikkia kannata luetellakaan. Lyhyesti mainittakoon vedenkestävyys, koko ajan päällä oleva vilkaisunäyttö, kameran älykuvausalgoritmit ja tavallista laadukkaammat AKG:n nappikuulokkeet. Lisävarusteena on tarjolla Microsoftin Continuumista kopioitu Dex-telakka, jolla puhelimesta saa tehtyä näyttöön kytketyn tietokoneen. Dexistä kirjoitamme myöhemmin lisää.

Sormella tai silmällä

S8:lla Samsung muuttaa käyttäjän biometristä tunnistusta. Sanahirviö tarkoittaa sormenjälki- ja iiristunnistusta. Sormenjälkitunnistus on siirretty kotinäppäimestä laitteen pääkameran viereen, ja sen tunnistusta on parannettu. Sijoittelu on makuasia, mutta tunnistustarkkuus on parantunut huomattavasti edellisistä S-puhelimista. Tämä on tervetullut muutos, sillä aiemmin Samsung ei ollut täysin kilpailijoidensa tasolla.

Iiristunnistusta taas ei voi pitää onnistuneena. Puhelimen aukaiseminen silmillä toimii hyvin ja nopeasti, jos valaistusolosuhteet ovat riittävät. Hämärässä tai välillä huoneenvalossakaan se ei yksinkertaisesti toimi, ja on silloin käyttökelvoton. Tämän lisäksi silmätunnistus on ulkomailta tulleiden tietojen mukaan huijattavissa ainakin teoriassa, joten siihen kannattaa suhtautua varauksella.

Muuten tietoturvan tulisi olla mallillaan. Samsungin mukaan käyttäjän biometrisiä tietoja ei siirretä mihinkään, vaan ne tallennetaan laitteen Knox-sirulle. Periaatteessa yrityskäyttöön tehdystä Knoxista on iloa peruskäyttäjillekin, sillä sormenjälkisuojauksen taakse voi piilottaa vaikka kokonaisia sovelluksia ja vaikkapa Facebook-sovelluksen eri käyttäjätilillä ja kameran omalla piilotetulla kuvarullallaan.

Vaikka nipotettavaa löytyykin, Samsung S8 on erinomainen puhelin ja se edustaa jotakuinkin parasta, mitä tällä hetkellä on saatavilla. Hinta on saatu pidettyä nipin napin alle tonnin (830 tai 930 euroa) pitämällä muistin määrä kohtuullisena (64 Gt tallennustila, 4 Gt ram), mutta halvaksi puhelinta ei voi silti sanoa millään. Hinta ja laatu kohtaavat kuitenkin riittävän hyvin.

Jos taskusta ei löydy ylimääräistä tuhatlappusta, kannattaa miettiä hetki edeltäjä Galaxy S7:n hankkimista. Sen hinta nimittäin tuli mukavasti alaspäin, ja se on yhä Samsungin tuen ja päivitysten piirissä.

Samsung Galaxy S8 / S8+, tekniset tiedot

Käyttöjärjestelmä: Android Nougat (7.0)

Suoritin: Exynos 8895 Octa (2,3 / 1,7 GHz)

Keskusmuisti: 4 Gt

Massamuisti: 64 Gt

Näyttö: 5,8 / 6,2 ", 2960 x 1440, 570/529 ppi

Pääkamera: 12 MP, f/1,7, led-salama

Kakkoskamera: 8 Mp, f/1,7

Koko: 14,9 x 6,8 x 0,8 / 16,0 x 7,3 x 0,8 cm

Paino: 155 / 173 g

Nfc: on

Akku: 3000 / 3500 mAh

Sim: nano-sim, yksi paikka

Muistikorttipaikka: on, max 256 Gt

Muuta: sormenjälkilukija, iiristunnistus, IP68-luokan vedenkestävyys

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt