Kuntoilijan langattomat kuulokkeet testissä: Pelkkä ääni ei ratkaise - Testit - Ilta-Sanomat

Kuntoilijan langattomat kuulokkeet testissä: Pelkkä ääni ei ratkaise

Julkaistu: 6.5.2017 8:33

Kevyet langattomat nappikuulokkeet sopivat kirittäjiksi salille ja lenkkipolulle. Langattomissa urheilukuulokkeissa on äänen lisäksi tärkeää myös akun kesto sekä pysyminen korvassa.

Musiikki onkin tutkitusti kannustava kirittäjä, joka voi tarjota myös sopivan tahdin vaikka juoksuun. Kaikki tämän testin mallit ovat langattomia, eli ne yhdistetään kännykkään Bluetoothin avulla. Mikään testikuulokkeista ei ole kuitenkaan täysin langaton, sillä kaikissa on joku johto tai klipsu, joka kiinnitetään niskapuolelle. Syy on yksinkertainen: treenikuulokkeiden täytyy pysyä paikoillaan rajussakin liikunnassa.

Kuulokkeiden päässä pysyminen ei vielä kuitenkaan riitä, vaan musiikin täytyy tietysti myös kuulostaa hyvältä – varsinkin tässä noin sadan euron hintaluokassa. Joillakin valmistajilla on toisessa kuulokenapissa sykemittari, jota voi käyttää älykellon tai aktiivisuusrannekkeen sijaan. Näppärä ominaisuus, joka kuitenkin näkyy hinnassa ja syö akunkestoa.

Bose Soundsport Pulse

Arvosana: 4/6

Bose Soundsport Pulse pohjautuu Soundsport Wireless -kuulokkeisiin, mutta tähän on nimensä mukaisesti lisätty sykemittari toiseen kuulokkeeseen. Se toimii hyvin ja käy mainiosti älykellon tai aktiivisuusrannekkeen sykemittauksen korvikkeeksi.

Bosen napit asettuvat korviin hellästi eivätkä mene liian syvälle, joten liikenne ja muiden ihmisten äänet kuuluvat niistä yhä läpi – hyvä juttu ulkoilijalle. Valitettavasti langaton tekniikka on tehnyt kuulokkeista melko isot ja möhkälemäiset langallisiin malleihin verrattuna. Kuulokkeet eivät ole erityisen tyylikkäät tai käytännölliset, ja ne tippuivat korvistani monta kertaa testin aikana.

Bose Soundsport Pulse

Äänenlaatu

Äänenlaatu on huippua, ja kuulokkeet jaksavat soittaa kovaa, korkealta ja intensiivisesti. Itse olen runsaan basson ystävä, ja siinä Bose onnistuu hyvin. Kun laittaa kuulokkeet päähän, ääni-ilmoitus kertoo paljonko akkua on jäljellä. Tämä paljastaa myös, millaista vauhtia akku kuluu, kun sykemittari on päällä. Tein pienen juoksulenkin, jonka jälkeen akkua oli enää 30 % jäljellä – sitä ei olisi riittänyt edes tunniksi.

Johtopäätökset

Bose Soundsport Pulset ovat erinomaiset langattomat urheilukuulokkeet, mutta muutama asia tiputtaa pisteitä. Kokonsa takia ne tipahtelevat korvista, ja sykemittari syö akun alta aikayksikön. Myös hinta on melko korkea. Plussaa tulee loistavasta äänenlaadusta ja miellyttävästä istuvuudesta.

 • Paino: 23 g

 • Akunkesto: 5 tuntia

Jaybird Freedom F5

Arvosana: 3/6

Jaybirdin uusi Freedom F5 -kuulokkeiden akunkestoksi on arvioitu surkeat neljä tuntia, mutta sitä voi kasvattaa kahdeksaan tuntiin painamalla kauko-ohjaimesta pienempää akunkulutusta lupaavaa nappia. Kaukosäädin on liian kömpelö ja suuri ja saa helposti toisen kuulokenapin irtoamaan korvasta.

Jaybird Freedom F5

Tylsä ääni

Soundin koin aika latteaksi ja tylsäksi. Lisäksi Freedom-kuulokkeet pitää työntää syvälle korvaan, jotta ne istuvat tukevasti ja tuottavat parhaan mahdollisen äänen. Siivet eivät istuneet kovin hyvin korviini, ne olivat aina liian suuret tai pienet. Soundia voi vahvistaa taajuuskorjaimella, joka löytyy täydentävästä sovelluksesta, mutta äänestä ei silti tullut niin täyteläistä kuin haluaisin.

Johtopäätökset

Jaybird Freedom näyttää ja tuntuu laatutuotteelta. Kaikki eivät kuitenkaan välitä niiden korvia kiertävistä siivistä, ja irrotettava akku on huono ratkaisu. Kun sen poistaa, saa neljä tuntia käyttöaikaa, ja kun sen laittaa paikalleen, tulee kaukosäätimestä niin painava, että se kiskoo kuulokkeen korvasta. Hinnan huomioiden olisin odottanut enemmän.

 • Paino: 14 g

 • Akunkesto: 4 tuntia

AfterShokz Trekz Titanium

Arvosana: 4/6

Aftershokzin kuulokkeita ei työnnetä korviin, vaan kupit tulevat pään ulkopuolelle. Ääni johtuu sisäkorvaan poskiluun kautta. Design on perusteltu sillä, että näin ympäristön äänet kuuluvat, joten ulkosalla lenkkeily on siten turvallisempaa.

AfterShokz Trekz Titanium

Sanka on titaania ja se istuu miellyttävästi, vaikka kuinka ravistelisi päätä. Volyyminsäätönapit löytyvät oikealta puolelta. Aluksi ne tuntuivat mielestäni hankalilta löytää.

Uudenlainen elämys

Näillä ”luujohdekuulokkeilla” (bone conducting headphones) ei yllä äänenlaadullisesti samalle tasolle kuin malleissa, joissa kuulokenapit tulevat korviin. Olin vaikuttunut kuitenkin siitä, miten hyviltä kuulokkeet oikeastaan kuulostivat. Muotoilun vuoksi osa äänistä vuotaa ulos, ja jos ympärillä on paljon melua, on musiikkia vaikea kuulla.

Johtopäätökset

Trekz Titanium on varsin lysti keksintö. Kuulokkeet tuntuvat mukavilta päässä ja ylittävät luonnolliset rajoitteensa hyvin. Valitettavasti käytettävyys rajoittuu melko lailla vain ulkokäyttöön, sillä hälyisällä salilla ei musiikkia kuule. Lenkkipolulle ne ovat kuitenkin erinomaiset.

 • Paino: 36 g

 • Akunkesto: 6 tuntia

JBL Reflect Contour

Arvosana: 5/6. Testivoittaja

JBL:n Reflect Contour -kuulokkeiden ”Dual Lock”-ominaisuus tarkoittaa sitä, että korvanapit on tuettu kaarilla, jotka kiertävät korvan ulko- ja sisäpuolta. Tukevan rakenteensa ansiosta on Reflect Contour sopii mainiosti juoksua intensiivisempääkin urheiluun. Akun luvataan kestävän kahdeksan tuntia, mikä on erinomainen suoritus.

JBL Reflect Contour

Hieman lattea soundi

JBL Reflect Contourin soundi on melko kirkas ja hyvä, mutta basso jää hieman valjuksi. Basson voimakkuus on kuitenkin makuasia, joten tämä seikka ei vaikuta arvosteluun. Johtoon integroitu kauko-ohjain sen sijaan verottaa pisteitä, sillä se on tuntuu painavalta ja juostessa naputtaa ikävästi kaulaa vasten.

Johtopäätökset

JBL:n äänenlaatu on hyvä, joskaan ei loistava, ja akunkesto erinomainen. Reflect Contour -kuulokkeet eivät tipahda päästä millään. Jos bassoa olisi ollut hitusen enemmän ja kaukosäädin selkeämpi ja kevyempi, olisi JBL ansainnut täydet pisteet.

 • Paino: 20 g

 • Akunkesto: 5 tuntia

Monster iSport Victory

Arvosana: 5/6. Toimitus suosittelee

Monsterin iSport Victory -kuulokkeet eivät ole järin kauniit, mutta ulkonäön ei pidä antaa pettää. Yllätyin iloisesti saadessani ne korviini.

Suurten siipien ja mukana tulevien kaksien nappien ja kolmen erikokoisten tyynyjen ansiosta kuulokkeet istuvat hyvin useimmille. Victory näyttää suurelta mutta pitkänomaisen muotonsa ansiosta se tuntuu kevyeltä ja istuu tukevasti vaikka johtoa vähän nykisikin. Sisäänrakennettu kauko-ohjain on vähän halvan oloinen ja muovinen, mutta vaikuttaa kuitenkin vakaalta.

Monster iSport Victory

Yllättävän hyvä ääni

Monsterilla on kaksi sisäänrakennettua ääniprofiilia, joita voi vaihtaa painamalla plus- tai miinus-nappia muutaman sekunnin ajan. Ensimmäinen profiili on suunniteltu lämmittelyyn ja toinen varsinaiseen treenaukseen. Jälkimmäisessä on jämäkämpi basso. Tällä profiililla iSport Victory kuulostaa paremmalta kuin suurin osa testin malleista.

Johtopäätökset

Monster iSport Victory on järkevän hintainen ja äänenlaadultaan yllättävän hyvä. Akku kestää riittävän pitkään. Kaksi ääniprofiilia on outo lisä. Istuvuus on myös erinomainen, mikä on tietysti oleellista, kun liikkujan vauhti kiihtyy.

 • Paino: 15 g

 • Akunkesto: 8 tuntia

Plantronics Backbeat Fit Bluetooth

Arvosana: 5/6. Paras hinta-laatusuhde

Plantronicsin korvanappien välillä ei kulje johtoa, vaan kiinteä niskapanta, mikä ei todennäköisesti istu kaikkien päähän mukavasti. Henkilökohtaisesti pidän sitä liian tiukkana, eli se ei tunnu laskeutuvan niskaan vapaasti, vaan se hankautuu helposti hiuksiin kiinni. Korvien ympäri kulkevat kiinnikkeet tuntuvat sitä vastoin hyvältä ja varmistavat kuulokkeiden paikallaan pysyvyyden. Kilpailijoiden kuulokkeiden mukana tulee kunnon varustus nappityynyjä, mutta Plantronicsilla lisävarusteista saa maksaa. Sama pätee rannekkeeseen, joka edellisen mallin kohdalla kuului pakettiin, mutta nyt valmistaja on päättänyt kitsastella sen kanssa. Tyhmää.

Plantronics Backbeat Fit

Kätevä ohjaus

Onneksi kuulokkeiden soundi on melko loistava, ja koska napit eivät tunkeudu tiiviisti syvälle korvakäytävään, toimivat Fitit hyvin myös liikenteessä. Musiikkia ohjataan sivuilla sijaitsevista napeista eikä johdon kauko-ohjaimesta, mikä toimii hyvin.

Johtopäätökset

Plantronics Backbeat Fit -kuulokkeet olivat erinomaiset. En kuitenkaan ymmärrä, miksi puheluiden kanssa käytettävä ranneke on päätetty jättää pois, sillä minun silmääni juuri se oli täydellinen myyntivaltti. Tästä huolimatta voin suositella Backbeat Fitiä, joka istuu mukavasti ja kuulostaa erinomaiselta.

 • Paino: 24 g

 • Akunkesto: 8 tuntia

Artikkeli on lyhennelmä Ääni&Kuva -lehden testistä. Lue koko testi tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?