Testissä Samsung Gear S3 – onko älykello tulossa vai menossa? - Testit - Ilta-Sanomat

Testissä Samsung Gear S3 – onko älykello tulossa vai menossa?

Kellotaulunäkymään on monta vaihtoehtoa. Valitettavasti Gear ei osaa hakea sääennustetta ja auringonlaskun ajankohtaa Suomessa.

Julkaistu: 3.12.2016 9:38

Samsung toi uuden älykellonsa Suomeen. Pitäisikö siitä kiinnostua?

Älykellojen piti olla hittituote, mutta syksyllä julkaistujen lukujen perusteella ne eivät ole nousseet toivotun kaltaiseksi massatuotteeksi. IDC:n mukaan Apple Watchin toimitukset romahtivat peräti 73 prosentilla ja Lenovon kutistuminen oli samaa luokkaa. Samsung kuitenkin pinnisti 9 prosentin kasvun.

Mutta unohdetaanpa numerot. Loppujen lopuksi oleellista käyttäjän kannalta on vain se, onko kello hyvä ja onko siitä iloa.

Samsungin uuden Gear S3:n julkistus IFA-messuilla oli tavallaan antikliimaksi, sillä sen suuri uusi juttu, eli mahdollisuus soittaa puheluita ilman puhelinta, ei ole toteutunut Euroopassa. Loppujen lopuksi tämä ei jää kuitenkaan haittamaan.

Paljon rautaa ranteessa

Testissä ollut mustanharmaa Frontier-malli on jykevä ja näyttävä. Se vetoaa ulkonäöllään ainakin siihen porukkaan, jolle näyttöarvo on käyttöarvoa tärkeämpää.

Jykevyyden tuntee myös käytettäessä. Ensimmäisinä hetkinä laite tuntuu ranteessa varsin painavalta, mutta siihen tottuu ajan kanssa ihan siinä missä muurahaispesässä istumiseenkin.

Samsung käyttää kelloissaan Tizen-käyttöjärjestelmää Android Wearin sijasta. Aluksi päätös vaikutti hieman oudolta, sillä Androidin sovellusvalikoiman olisi kuvitellut olevan omaa luokkaansa.

Tizen mahdollistaa kuitenkin Samsungille käyttöjärjestelmän kehityksen omissa käsissä pitämisen ja koska Android Wearkaan ei ole varsinaisesti suosioltaan räjähtänyt, ei Tizen ole oleellisesti jäljessä edes sovellustarjonnassa.

Kellon hallinta on simppeliä: siinä on kaksi nappia (takaisin ja kotiin), joiden lisäksi kellon kehä toimii kääntöohjaimena. Myös kosketusohjaus löytyy.

Käyttöönotto ei ole ihan yhtä simppeliä. Asennusohjelma halusi jostain syystä puhua ranskaa (tämä korjautunee myyntiversiossa). Tämän jälkeen puhelimeen oli asennettava Gear-sovellus, sitten Gear-laajennus ja lopulta Samsung Accessory Service. Tämän jälkeen oli järkeiltävä, mitä kuvan osoittamaan tilanteeseen pitäisi vastata:

Sehän toki tarkoittaa kysymystä siitä, että saavatko Samsungin sovellukset jyrätä puhelimen virransäästöasetusten yli!

Kelloa voi käyttää myös ilman puhelinsovellusta, mutta siinä on kovin vähän järkeä. Silloin laitteen ehkä suurin valtti, eli ranteeseen tulevat ilmoitukset sähköposteista, kalenteritapahtumista, Facebookista tai mistä vaan jäävät saamatta.

Puhelin osaa jutella kellon kanssa myös wifi-yhteyden kautta pidempien matkojen päästä, mutta tämä edellyttää Samsung-tilin käyttöä.

Lenkille siitä!

Samsung tarjoaa aktiivisesti omaa S Health -sovellustaan kuntoilun seuraamiseksi. Jos haluaa tulosten tallentuvan muuallekin kuin kelloon, sitä kannattaa käyttää – tiedostaen, että kaikki tieto kuntoilustasi ja liikkumisestasi menee Samsungin suuriin digitaalisiin arkistoihin.

Oli S Healthia tai ei, kello potkii omistajaansa liikkeelle liian pitkän istuskelun jälkeen. Askel- ja porrasnousutavoitteet tekevät liikkumisen (tai liikkumattomuuden) hyvin näkyväksi.

Konttorirottatauti iskee. Liiku!

Laite on vedenkestävä IP68-standardin mukaan. Suomenlahden suolaveteen ei siis saisi lähteä uiskentelemaan, mutta järviveden pitäisi kelvata. Suihkussa käyminen saattaa tuottaa outoja asioita: vesisuihku aktivoi kosketusnäytön, ja peseytymissession jälkeen puhelimen asetukset saattavat olla muuttuneet.

Hieman positiivisempi erikoisuus on se, että kelloon käy mikä tahansa 22-millinen ranneke. Jos Samsungin silikoniunelma ei puhuttele, niin uusi tilalle.

Juttele ranteellesi

Gearissa on agenttikello-ominaisuuksista se tärkein, eli sitä voi käyttää puhelimena (jos puhelin on bluetooth-yhteyden sisällä). Valmistaja lupaa puhelujen toimivan Samsungin puhelimien kanssa, mutta totuus on hieman monimutkaisempi.

Puhelujen toimivuus muissa puhelimissa riippuu siitä, onko kännykkävalmistaja antanut puhelurajapinnat ulkopuolisten käyttöön. Esimerkiksi Suomessa suosituilla Huawei-luureilla kellopuhelut onnistuivat heittämällä, ja olivat vielä laadultaan ihan asiallisia. Kello toimii siis myös handsfreena.

Kelloon on teoriassa mahdollisuus tallentaa myös musiikkitiedostoja bluetooth-kuulokkeisiin striimattavaksi, mutta se on kömpelöä ja hankalaa. Tiedostot on siirrettävä kelloon luurin kautta. Melkein helpompaa on kantaa puhelinta mukana ja ohjailla vaikkapa Spotify-toistoa kellon medianäppäimillä.

Akkukesto on luokkaa medium miinus. Jos kellotaulua pitää päällä koko ajan, tehoja riittää vajaan parin vuorokauden ajan ilman raskasta gps-käyttöä. Pimenevän ruudun kanssa tehoja riittää noin kolmeksi päiväksi. Jälkimmäinen edellyttää oikean ranneliikkeen opettelua kellotaulun henkiin herättämiseksi. Se vie hieman aikaa ja vaivaa.

Ja entä sitten..?

Johtopäätöksen aika: Onko Samsung Gear S3 hyvä älykello? On.

Entä onko se tarpeellinen? Se riippuu.

Samsungkaan ei ole onnistunut keksimään älykelloonsa pakko saada -tyyppistä juttua, eli siitä tuskin kaikkien laite tulee. Joillekin riittävä syy sen ostamiseen ovat puhelimen ilmoitusten saaminen ranteeseen, toisille urheilun seuranta ja kolmannelle golftuloksen kirjaaminen kellolla pelin edetessä. Jos nämä ehdot täyttyvät, kello voi olla perusteltu ostos.

Useimmille ne eivät täyty, joten älykellot jatkanevat matkaansa pienen kohderyhmän tuotteena.

Niin, ja se hinta. 400 euron hintalappu kertoo siitä, että valmistajakin on asemoinut laitteen jonnekin muualle kuin ihan tavalliselle karvalakkikansalle.

Näyttö: pyöreä 1,3”, 360 x 360

Koko: 4,6 x 4,9 x 1,3 cm

Paino: 62 g (Frontier), 57 g (classic)

Suoritin: 1,0 GHz tuplaydinprosessori

Tallennustila: 4 Gt

Keskusmuisti: 768 Mt

Akku: 380 mAh

Sensorit: kiihtyvyyssensori, gyroskooppi, barometri, sykemittari, valosensori

Langattomat yhteydet: bluetooth 4g (vain Frontier-malli, ei toimi Suomessa), wifi, nfc, gps, glonass, mst-maksutekniikka

Käyttöjärjestelmä: Tizen 2.3.2

Laitevaatimus: Android 4.5, yli 1,5 Gt keskusmuisti

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?