Testit

Testi: Sony Xperia XZ jää hieman odotuksista

Julkaistu:

Älypuhelimet
Sony Xperia XZ on tyylikäs ja toimiva lippulaivamalli, mutta jotain jää hampaankoloon.
Toista päivää kestävä akku, 23 megapikselin kamera, 32 gigatavun sisäinen muisti, jota saa kasvatettua vaikka 256 gigatavun microsd-kortilla, kuulokeliitäntä... Nämä olisivat Applen puhelimelle sensaatiomaisia ominaisuuksia. Sonylle kyse on pienistä päivityksistä viime vuoden Xperia Z5-puhelimeen verrattuna.

Sony lopetti alkuvuonna Xperia Z -malliston. Yhtiö julkaisi ensimmäiset Xperia X -sarjan puhelimensa viime helmikuussa, mutta sarjan varsinainen lippulaiva on vasta syyskuun alussa julkistettu Sony Xperia XZ.

Sony Xperia XZ -puhelin on vesi- ja pölytiivis IP68-luokituksen mukaan. Prosessorina on monien tämän vuoden huippupuhelimien tapaan Qualcommin Snapdragon 820.

Ulkoasussa Sony tekee jonkun verran pesäeroa aiempaan Z-sarjaan. Laitteen kulmia ei ole enää pyöristetty, eikä niissä ole myöskään vahvistettuja kulmia suojaamaan puhelinta iskuilta. Sony Xperia XZ on reunoista pyöristetty, mutta ala- ja yläreunat ovat tasaiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sinänsä laite tuntuu sopivan käteen ja näyttää aiempien Xperia-mallien tapaan hillityn pelkistetyltä. Kuoren materiaali on metalliyhdiste, jota Sony nimittää Alkaleidoksi, mutta joka ei käytännössä tunnu metallia erikoisemmalta.

Käynnistysnäppäin, jossa on sormenjälkitunnistin, on yhä laitteen oikeassa kyljessä. Kätevää varsinkin oikeakätisille, joilla peukalo osuu näppäimeen helposti. Sormenjälkitunnistin on myös erittäin nopea. Äänenvoimakkuuden painike on sen alla sijoitettuna hieman hankalasti puhelimen kylkeen käynnistysnappulan alapuolelle.

Puhelimen alareunassa on usb-c-tyypin liitin. Usb-c:n hyvä puoli on se, että liitäntä on symmetrinen, joten liitin sopii reikään molemmin päin. Huono puoli on se, että sinulla tuskin on juuri muita korvaavia usb-c-liitäntään sopivia kaapeleita – vielä. Liitäntä on yleistymässä puhelimissa, tietokoneissa ja muissa laitteissa.

Puhelimessa on fullhd-näyttö, eli se jää jälkeen monen muun valmistajan huippumallista. Sinänsä tämä ei tavallista käyttöä haittaa, ja näyttö vaikuttaa kirkkaalta ja tarkalta.

Vaikuttava kamera, mutta jokin mättää

Xperia XZ:n käyttöjärjestelmänä on Android Marshmallow, mutta uusin Nougat on ilmeisesti tulossa päivityksenä. Sony on poistanut puhelimesta paljon aiempia omia ohjelmistojaan, tai ainakaan ne eivät ole yhtä näkyvästi esillä, joten puhelin muistuttaa enemmän perus-Androidia. Itselleen turhia ohjelmistoja pystyy kuitenkin halutessaan poistamaan.

Testin aikana puhelin toimi nopeasti ja luotettavasti ilman ongelmia.

Kameran testaaminen oli mielenkiintoista. Sony on kehuskellut varsinkin kameratekniikallaan, ja lisännyt uuteen Xperia XZ -malliin uuden etäisyyttä mittaavan lasertunnistimen. Sonyn mukaan kamera myös osaa säätää valkotasapainon erittäin tarkasti rgbc-ir-sensorin avulla. Sonyn puhelimesta puuttuu kuitenkin optinen kuvanvakaaja, mikä on lähes vakio kalliimman luokan puhelimissa.

Sensoreista tuntuikin olevan apua varsinkin hämärässä kuvatessa. Vertailussa Samsung Galaxy S7 Edgen kuvien kanssa Xperia XZ:n esimerkiksi salamalla otetussa kuvassa valkoiset kaakelit olivat selvästi valkoisia, kun taas Samsungin kuvassa ne näyttivät hieman kellertäviltä.

Hämärässä otettu Sonyn kuva oli Samsungin kuvaa tarkempi, vaikka Samsungin puhelimen kameran aukkosuhde on Sonya parempi hämäräkuvaukseen.

Päivänvalossa otetut Sonyn kameran kuvat vaikuttivat taas hieman Samsungin kuvia valjummilta: Galaxy S7:n kuvissa värit ja kontrastit olivat selvästi voimakkaammat. Vaikka Sony ylpeilee valokuva- ja videokameroista puhelimeen sovitetuilla tekniikoillaan, testin perusteella Samsungin Galaxy S7:llä on helpompaa ottaa näyttäviä kuvia kuin Sony Xperia XZ:lla.

Kokonaisuutena Sony Xperia XZ on kelpo puhelin, joka tuntuu myös melko lujatekoiselta. Uusissa malleissa on mukana myös oppiva akkuteknologia, jonka luvataan lisäävän akun käyttöikää, joten XZ saattaa kestää käytössä monia puhelimia pidempään. Kamera on kuitenkin hienoinen pettymys, varsinkin kun Sony tuntuu laskevan paljon sen varaan puhelimen markkinoinnissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt