Testit

Testissä OnePlus 3: Kiinnostavin puhelin juuri nyt

Julkaistu: , Päivitetty:

Laitetesti
Neljän sadan OnePlus 3 antaa hinnalleen erinomaisen vastineen.Valmistajat pyrkivät erottumaan Android-älypuhelimissa ketkä kameralla, ketkä äänentoistolla tai jollain muulla. Kiinalainen OnePlus on valinnut erottautumisen tavaki hinta-laatusuhteen.

Kun yhtiö alkoi myydä OnePlus One -puhelintaan kaksi vuotta sitten netissä, sitä eivät kaikki halukkaat saaneet. Yhtiö pani pystyyn kutsusysteemin ja jonotuslistan sekä synnytti ison hypen, jonka myötä vain harvat pääsivät lähettämään rahansa Kiinaan.

Onnistunut OnePlus One puhelin ei jäänyt kertalaukaukseksi, sillä sitä seurannut OnePlus 2 oli niin ikään kelpo laite. Halpamalliksi tarkoitettu X jätti toivomisen varaa, mutta OnePlus 3:lla kiinalaiset palaavat kultakantaan.

Suomalaisittainkin puhelin on tullut lähemmäs. Aiemmat OnePlusit ovat edellyttäneet Kiinasta tilaamista, mutta asia on helpottunut Elisan otettua ne valikoimiinsa (vaikka saa puhelimen toki edelleen Kinasta tilata).

Sehän tuntuu hyvältä

Puhelimen ensivaikutelma on miellyttävä: Laite on kevyt ja ohut. Näyttö on kirkas ja tottelee ohjausta hyvin. Näppäilyvasteesta pitää antaa erityiskiitokset: virtuaalinäppäimillä kirjoitettaessa napsahdus on juuri oikean kokoinen.

Ikävä kyllä OnePlus ei ole vieläkään tuonut puhelimeensa kunnollisia taustavalaistuja Android-navigointinäppäimiä. Laitteen alareuna on täysin musta, ja pienet merkkivalot syttyvät vasta nappien painamisen jälkeen. Ruudulla näkyvät ohjelmalliset painikkeet ovat näppärämpi vaihtoehto.

Käyttöjärjestelmä on OnePlusin perus-Marshmallow-Androidista suhteellisen kevyesti kustomoima OxygenOS. Oheisohjelmia ei tuputeta, ja halukkaat voivat vielä käyttöönottovaiheessa vaihtaa Googlen vakioituun Android-käyttöliittymään.

Tietoturvaltaan puhelin on hyvässä iskussa. Päivitystaso on korkeimmalla eli kesäkuun tasolla.
Puhelimen kummallisuuksiin kuuluu se, että ainakaan testikappaleessa mobiilidata ei ollut oletusarvoisesti päällä. Bitit sai virtaamaan wifin ulkopuolella vasta pyörähtämällä asetusten kautta. Ilmiö toistui sekä yhtä että kahta sim-korttia käyttämällä.

Edellisestä fiksuimmat varmasti päättelivät, että puhelimessa on kaksi sim-paikkaa. Asia on juuri näin, ja se on hyvä.

Ne tärkeät tekniset seikat

Suorituskykypuolella ei ole valittamista. Snapdragon 820 on jotakuinkin teholaitteiden standardi suoritinpuolella, eikä jätä pulaan. Muistia laitteeseen on lapioitu kaksi käsin: keskusmuistia on 6 gigaa ja tallennustilaa 64. Näillä pärjää pidempäänkin.

OnePlus on myös palauttanut nfc-tuen 3-mallissa. Matkakortin lueskelu ja (ehkä) tulevaisuudessa saapuvat hipaisumaksut puhelimella siis onnistuvat.
OnePlus teki siirtymänsä c-tyypin usb-porttiin jo edellisessä laitesukupolvessa – eikä ihan ilman sotkuja. Nykymallissakin on c-portilla varustettu usb 2 -väylä (miksei muuten kolmonen?), jossa OnePlusilla on ihan ikioma dash-pikalataussysteeminsä. Puhelin latautuu siis nopeammin sen omalla kuin muilla usb-c-latureilla.

OnePlus 3 on varustettu hyvin paikkaansa puolustavalla mekaanisella ilmoituskytkimellä, joka on laitteen oikealla reunalla. Sen avulla laitteen saa yö- tai normaalitilaan tai niiden välille. Tämän alla eli poikkeuksellisesti vasemmalta löytyy myös äänenvoimakkuudensäädin.

Puhelimessa on myös etupuolelle sijoitettu sormenjälkilukija, joka osoittautui tarkaksi ja luotettavaksi. Puhelimen toiminta siinä (melkein) tärkeimmässä, eli puhekäytössä onnistuu hyvin.

Akkukesto on jotakuinkin keskitasoa, eikä kiinteä akku jättänyt kertaakaan pulaan kesken päivän. Mutta puhelin menee silti joka yöksi laturiin.

Kamerassa se kompuroi

Kamera ei ole OnePlus 3:n vahvuus. Sen tarkkuus on kyllä 16 megapikseliä, mutta kameroiden terävimpään kärkeen ei silti ole asiaa.
Kuvat puuroutuvat ja valon sekä varjojen yhdistelmä tuottaa epäluonnollisen näköisiä sävyjä ja valkoinen palaa helposti puhki. Lisäksi kamera on varustettu yhden ledin salamalla, mikä on minimiratkaisu.

Selfiekamera on suhteessa parempi. Sen tarkkuus on 8 megapikseliä, mikä saattaa pitkälti johtua Kiinassa suosittuun omakuvaustrendiin.

Todettakoon se vielä, että kamerat ovat useimmille käyttäjille riittäviä. Mutta jos valokuvauskone on puhelimen tärkein ominaisuus, kannattanee katsella toisaalle.

Koska OnePlus myy puhelimiaan suhteellisen halvalla, lisätuloja hankitaan lisälaitteista. Tarjolla on autolaturia, monenlaista suojakoteloa ja jopa omalle nimelle brändättyä vr-silmikkoa. Puhelinta Suomessa myyvän Elisan valikoimissa näitä ei kuitenkaan ainakaan vielä näy.

OnePlus 3
tekniset tiedot

KäyttöjärjestelmäOxygenOS 3.1.2 (Android 6.0.1)
SuoritinSnapdragon 820, 2 x 2,2 GHz, 2 x 1,6 GHz
Keskusmuisti6 Gt
Massamuisti64 Gt
Näyttö5,5 tuumaa, 1920 x 1080, 401 ppi, gorilla glass 4
Pääkamera16 MP, f/2,0, led-salama, optinen kuvanvakain
Kakkoskamera8 MP, f/2,0
Koko15,3 x 7,5 x 0,7 cm
Paino158 g
4g lteFDD-LTE 1/3/5/7/8/20, TDD-LTE 38/40
Nfcon
Akku3000 mAh
Ilmoitettu puheaika ei ilmoitettu
Sim2 x nano-sim
Muistikorttipaikka-
Muutasormenjälkitunnistin, usb-c-portti
 
 Onhan se hintansa väärti

Halpa huippupuhelin on vaikea yhtälö. Samsung on ratkaissut ongelman laittamalla S-Galaxyihinsa kaikki uusimmat, kalleimmat ja hienoimmat ominaisuudet, mikä näkyy hintalapussa roimasti.

Huawei on puolestaan nostanut huippuluuriensa tasoa vähä vähältä, ja viimeisintä P9:ää voi pitää erinomaisena luurina, mutta se hinta asettuu jo 550 euroon.

OnePlus iskee siis luurillaan oikein hyvään rakoon. Se ei ole paras puhelin tässä maailmassa, mutta hyvinkin parasta, mitä neljällä sadalla saa.

Korjauksia liittyen Snapdragon-suorittimen asemointiin markkinoilla, ja Android-näppäinten taustavalaistusta tarkennettu.

Kommentit

    Näytä lisää