Testit

Nytkö löytyi paras Netflix-tabletti? Testissä Huawei Mediapad M2

Julkaistu:

Laitetesti
Huawei on varustellut kymmentuumaisen tablettinsa poikkeuksellisen järeillä kaiuttimilla.

Tabletit olivat muutaman vuoden ajan elektroniikkavalmistajien Graalin malja, sillä näille tupsahti kuin tyhjästä uusi laitekategoria myytäväksi.

Nopea oli myös tablettien kasvukäyrän katkeaminen. Gartnerin lukujen mukaan tarjolla on enää lähinnä päivitysmarkkinoita.

Syykin on ilmeinen: Tabletteja käytetään etupäässä kotona, mökeillä ja veneiltäessä. Ne eivät kohtaa yhtä karua kohtelua kuin puhelimet, eikä useimpia käyttäjiä haittaa, vaikka käyttöjärjestelmäversio laahaisikin kokonaisluvun tai pari viimeisintä jäljessä.

Päivitystarvetta syntyy yleensä, kun vanha laite on ajettu loppuun asti. Koska tabletit ovat kohtalaisen pitkäikäisiä, käyttötarkoitusta kannattaa miettiä pariinkin kertaan.

Mölyä lähtee

Tabletin yleisimpiä käyttötarkoituksia on media ja erityisesti video. Netflix, Yle Areena ja vastaavat palvelut lienevät olleet Huawein mielessä Mediapad M2 10.0 (M2-A01L) -tablettia suunniteltaessa. Siinä on satsattu siihen median osa-alueeseen, joka on tableteissa yleensä heikoin: kaiuttimiin.

Logiikassa on perää, sillä suurin osa tablettien äänentoistosta herättää yleensä lähinnä tunteita säälin ja huvituksen väliltä.

Huawei on varustettu Harman Kardonin ämyreillä. Koska ne ovat laitteen kiinnostavin ominaisuus, aloitetaan niistä.
Kaiuttimia on kaikkiaan neljä kappaletta, ja ne on sijoitettu laitteen ylä- ja alasivuille. Ratkaisu on hyvä, sillä ne eivät peity tyypillisen tablettitarttumaotteen alle.

Niiden tuottama äänenlaatu on myös merkittävästi tavallista tablettiääntä laadukkaampaa. Äänenvoimakkuuden voi vääntää hyvinkin korkealle äänen pahemmin särkymättä.

Ääni on silti vahvan diskanttivoittoista, sillä 7 millin paksuuteen ei hurjia bassoelementtejä mahduteta. Tämän huomaa esimerkiksi bassovoittoista musiikkia kuunneltaessa, mutta muuten jälki on hyvää ja sitä kuuntelee meiellään. Esimerkiksi Sotamies Ryanin maihinnousukohtaus tulee vahvasti iholle.

Tehokkaat kaiuttimet tuovat tullessaan erikoisen lieveilmiön: Isoilla äänenvoimakkuuksilla laite resonoi kädessä voimakkaasti. Musiikkivideon oheistuotteena tulee siis kämmenhieronta.

Ei tällä tietenkään erilliskaiuttimien tasolle päästä. Useimmat voivat kuitenkin unohtaa matkakaiuttimien mukana raahaamisen.

Myös kuvapuoli kunnossa

Mediatabletin toinen tärkeä ominaisuus on näyttö. Myös se on Huaweissa kunnossa. Kymppituumainen näyttö on kirkas ja valovoimainen (ja kiiltävä, eli se heijastelee kirkkaassa ympäristössä hävyttömän paljon).
Laadukkaan näytön kääntöpuoli on se, että se on armoton heikkotasoiselle videokuvalle. 1920 x 1200 -näytöllä yli-isot pikselit ja pakkausartefaktit näkyvät selkeästi, joten kehnon videokuvan katselusta tulee lähinnä paha mieli.

Mukaan on mahdutettu myös sormenjälkilukija. Se on asetettu etupaneeliin ja se toimii ylimääräisenä kotinäppäimenä ohjelmallisen napin ohella. Sormenjälkilukija on tasoltaan hyvä, ja lukuvirheitä tulee kohtuullisen vähän.

Raskas tabletti, raskas käyttö

M2:ssa on tabletiksi poikkeuksellisen järeä kamerakalusto. Pääkamerassa on 13 megapikselin kenno, ja se suoriutuu useimmista tehtävistä varsin hyvin. Tablettien sarjassa tulos on erinomaista.

Selfiekamerakin on viisi megapikseliä, ja omaan naamaansa mieltyneet saavat ihailla aivan riittävän tasokkaita kuvia. Kameran päätarkoitus on (toivottavasti) toki videopuhelukäyttö.

Vaikka ominaisuuslistaus on muuten melko kattava, pientä tinkimistäkin näkyy: Nfc on jätetty pois.

Pienet kehut laitteelle voi antaa sitä, että se tukee saumattomasti ja toimivasti sekä 2,4 että 5 gigahertsin wifi-taajuuksia. Tämän pitäisi nykypäivänä olla itsestäänselvyys, mutta näin ei vain käytännössä ole.

Lisäksi laitteessa on paikka 4g-sim-kortille. Laitteen ostajan kannattaa huomioida, että mobiilidatayhteydessä käytetään harvinaiseksi käyvää mikro-sim-korttia. Tarjolla on myös M2-A01W-malli ilman mobiilidataa.

M2:n suorituskyky on tabletiksi kohtuullisen hyvällä tasolla. Suoritin on Huawein oma kahdeksalla ytimellä varustettu Hisilicon Kirin 930, ja keskusmuistia on 3 gigatavua.

Tabletin järeä varustelu tuntuu myös konkreettisena raskautena. M2 painaa 500 grammaa, eli enemmän kuin monet samankokoiset laitteet. Varustelu näkyy myös siinä, että näytön reunukset ovat kohtalaisen paksut.

Kyllä, se on mediatabletti

Vaikka Mediapad M2 on laitteistonsa puolesta ehtaa tavaraa, heikkoudet löytyvät ohjelmistopuolelta. Huawein Akilleen kantapää on perinteisesti ollut tietoturvan taso. Kirjoitushetkellä Androidin tietoturvapäivitykset olivat tammikuun tasolla.

Massamuistin salaus ei ole myöskään oletusarvoisesti käytössä. Tämä selittyy Android 5:llä eli Lollipopilla. Tabletin suurin kysymysmerkki on sen päivittyvyys tulevaisuudessa. Huawei ei ole tunnettu päivittäjistä ahkerimpana, joten Marshmallow-Androidia odotellessa ei kannata pidätellä henkeään.

Huawei Mediapad M2 10.0
tekniset tiedot

KäyttöjärjestelmäAndroid 5.1.1 + Emotion UI 3.1
SuoritinHisilicon Kirin 930, 4x 2,0 GHz Cortex A53 + 4x 1,5 GHz Cortex-A53
Keskusmuisti3 Gt
Massamuisti16 Gt
Näyttö10,1 tuumaa, 1920 x 1200
Pääkamera13 MP, f/2,0
Kakkoskamera5 MP
Koko24,0 x 17,3 x 0,7 cm
Paino500 g
Akku6660 mAh
Muistikorttipaikkamikro-sd, maks. 128 Gt
Liitännätkuuloke, mikro-usb
Muuta4 kaiutinta, sormenjälkilukija, 4g-tuki (mikro-sim)Sen sijaan tabletti tekee erinomaisesti sen, mihin useimmat sen ostavat: Se on erinomainen medialaite. M2:ta voi suositella lämpimästi matka- ja mökkikäyttöön ja nimenomaan medialaitteeksi.

400 euron hinnallaan se ei ole ihan halvimmasta päästä tabletteja, muttei kalleinkaan. Jos tablettia on tarkoitus käyttää useampi vuosi, kannattaa saman tien käyttää muutama satanen.

Halukkaat ja viitseliäät toki päivittävät laitteen käyttöliittymän vastaamaan Marshmallowia Googlen omalla käynnistysohjelmalla.

Kommentit

    Näytä lisää