Testit

Testi: Huawei P9 on hinta-laatusuhteeltaan huippupuhelimista paras

Julkaistu:

Huawein P-sarja on kypsynyt Android-puhelinten kärkikastiin. Uuden P9:n hinta on silti pidetty kohtuullisena.

Huawei on ponnistanut parissa vuodessa Suomessa tuntemattomuudesta myydyimpien puhelinmerkkien joukkoon. Tämä johtuu pääosin hyvästä hinta-laatusuhteesta, jota yhtiö on laitteillaan tarjonnut.

Tähän asti Huawei ei ole kuitenkaan pystynyt tosissaan haastamaan Samsungin, LG:n ja Sonyn lippulaivapuhelimia. Yhdessä Googlen kanssa tehty Nexus 6P oli oikein mainio puhelin ison ruudun ystäville, mutta kaikille sopivaa lippulaivaa ei ole vielä nähty.

Tämä saattaa muuttua nyt. Viime viikolla kauppoihin tullut Huawei P9 saa nyt nimittäin "hyvä lippulaivapuhelin" -arvonimen.

Istuu käteen, näyttää asialliselta

Huawein P-sarja otti ensin vaikutteita Sonylta ja sittemmin Applelta, mutta nyt luuri näyttää pitkälti omalta itseltään.

P9:n näppituntuma on miellyttävä, ja käyttö on miellyttävää. Se on hyvin käteen istuva ja sulavan pyöreä. Siitä jää hieman liukas vaikutelma, mutta ei epämiellyttäväksi asti.

Johtuuko Huawein omasta Androidista vai prosessorista, käyttötuntumassa on tiettyä pehmeyttä. Se ei ole varsinaisesti hidastelua, mutta esimerkiksi nopeasti tehty tuplaklikkaus saattaa tulla noteeratuksi vain yhtenä painalluksena.

5,2 tuuman näyttö on kooltaan nykystandardien mukaan keskitietä. Se on laadukas ja kirkas, muttei herkkyydeltään tarkimpia, mitä on nähty. Tämä ei kuitenkaan ole iso ongelma, sillä käyttöön tottuu nopeasti.
P9:n sormenjälkilukija on parhaita Android-puhelimista löytyviä. Lukuvirheitä tulee hyvin vähän, ja muun muassa Galaxy S7 häviää vertailun P9:lle.

Puhelimen suorituskyky ei muodostunut missään vaiheessa ongelmaksi, sillä laitteessa on 3 gigatavun ram-muisti sekä Huawein tehokkain HiSilicon-järjestelmäpiiri. 32 gigan tallennustilaa on mahdollista jatkaa muistikortilla, mutta sovelluksia sille ei saa tallennettua. Tekniseltä puolelta mainittakoon vielä se, että puhelin käyttää usb-c-liitäntää. Pidetään se laturi siis mukana, eikä luoteta kaverin tarjontaan kylässä käytäessä.

Toisaalta jatkuvaa lataustarvetta ei pitäisi olla, sillä akku kestää kevyessä käytössä parikin päivää, ja raskaallakin käytöllä pärjää hyvin iltaan asti.

Ohjelmia riittää poistettavaksi asti

Puhelin on varustettu Marshmallow-Androidilla, joka kyselee sovellusten käyttöoikeuksia, kuten pitääkin. Käyttöliittymä on edelleen Huawein oma EMUI (Emotion UI), joka kaivautuu varsin syvälle Androidin perustuksiin ja heittää kaikki sovellukset työpöydälle. Se poikkeaa vanilja-Androidista hyvinkin paljon eikä ole allekirjoittaneen suosikki, mutta tämä on puhtaasti makuasia.
Huawei tuputtaa huomattavan paljon omia sovelluksiaan puhelimen mukana. Esimerkiksi askelmittari on oletusarvoisesti päällä, kuten myös Huawein ikioma Siri eli HiVoice.

Hatunnosto Huaweille kuitenkin siitä, että puhelimen mukana tulevat turhakkeet ovat poistettavissa ilman kikkailua. Jos Terveys-sovellus tai sen kaverit eivät kiinnosta, niin roskiin vaan.

Vpn-käyttäjien kannattaa klikkailla läpi tämä ohje, sillä muuten Huawein aggressiivinen virransäästö katkaisee salatun nettiyhteyden, kun laitteen näyttö sammuu.

Hei, kamerassa on jotain oikeasti uutta

P9:n suurin erikoisuus on sen kamera, joka on suunniteltu yhdessä Leican kanssa. Numeroiden valossa kamera ei vielä säväytä: 12 megapikseliä ja f/2,2-aukko. Mutta kuten kamerakansa tietää, kuvanlaatu ratkaisee, eivät numerot.

Kamerasta tekee erikoisen se, että siinä on kaksi linssiä: yksi väri- ja toinen mustavalkokuvaukseen. Huawein mukaan kuvan koostamisessa käytetään molempien kameroiden ottamaa kuvaa, mutta tämä jää käyttäjälle näkymättömäksi.
Kuvanlaatu on parasta, mitä Huaweilla on tähän asti nähty. Aikaisemmat Huawein kamerat ovat kärsineet ylikorostuneista väreistä, haamukuvista ja liike-epäterävyydestä jopa kirkkaassa päivänvalossa, mutta nyt ilmiö loistaa poissaolollaan. Värit ovat teräviä ja eläviä.

Valon voima pääsee mustavalkokuvissa oikeuksiinsa aivan uudella tavalla: kuvaustila tekee suhteessa värikuvia parempaa jälkeä ja houkuttelee kokeilemaan valolla kikkailua. Moni tilanne, josta tulisi värikuvana pelkkä suttuinen räpsäytys tallentuu mustavalkotilaa käyttäen valovoimaisena ja tarkkana – värien kustannuksella totta kai.

Kamerassa on erilliset pyyhkäisyvalikot kuvaustiloja, yleisasetuksia ja manuaalikuvauksen asetuksia varten. Edelliset ovat aiemmista kamerakännyköistä tuttua hömppää, mutta mahdollisuus säätää iso-arvot, tarkennusasetukset, valkotasapainot ja kumppanit käsin on oikein tervetullut.

Erikseen kannattaa mainita myös mahdollisuus ottaa kuvia erittäin läheltä. Kamera tarkentaa menestyksekkäästi aivan muutaman sentin päähän kohteestaan.

Hinta-laatusuhteeltaan terävintä kärkeä

Huawei on hilannut itseään tasaisesti kohti terävintä kärkeä puhelimissa, mutta niin on noussut laitteiden hintakin. Huawei P9 maksaa noin 550 euroa, kun sen edeltäjä P8 maksoi myyntiin tullessaan 500 euroa ja P7 puolestaan 400 euroa.

Huawei P9
tekniset tiedot

KäyttöjärjestelmäAndroid 6.0 (Marshmallow), Emotion UI 4.1
SuoritinHiSilicon Kirin 955, neliytiminen 2,5 GHz + neliytiminen 1,8 GHz -suoritin
Keskusmuisti3 Gt
Massamuisti32 Gt
Näyttö5,2 tuumaa, 1920 x 1080, 423 ppi
Pääkamera12 MP, kaksi linssiä, led-salama, f/2,2
Kakkoskamera8 MP, f/2,4
Koko14,5 x 7,1 x 0,7 mm
Paino144 g
4g ltekanavat 1/2/3/4/5/6/7/8/12/17/18/19/20/26/28
Nfcon
Akku3000 mAh, kiinteä
Ilmoitettu puheaikaei ilmoitettu
Simnano-sim
Muistikorttipaikkamikro-sd, maks. 128 Gt
Muutasormenjälkilukija, kaksi kameralinssiäJos P9:ää taas vertaa tämänhetkiseen kukkulan kuninkaaseen eli Samsungin Galaxy S7:ään, niin hintavertailu tuottaa Huaweille 200 euron kokoisen voiton. Laitteiden välillä oleva laadullinen ero ei kuitenkaan ole ihan tämän mittainen, eli Huawei vie hinta-laatusuhteessa voiton.

Onko kyseessä siis uusi paras Android-puhelin? Ei, sitä se ei ihan ole. Mutta se tuo Android-huippupuhelinten sarjassa parhaan vastineen rahalle.

Jotain jos vielä saisi toivoa, niin hieman maanläheisempi Android-käyttöliittymä olisi oikein tervetullut.

Kommentit

    Näytä lisää

    Tuoreimmat