Testissä Microsoftin visio puhelimen tulevaisuudesta – Continuum tosiaan toimii - Testit - Ilta-Sanomat

Testissä Microsoftin visio puhelimen tulevaisuudesta – Continuum tosiaan toimii

Microsoft tekee Continuum-teknologiallaan puhelimesta pc:tä. Testasimme, miltä tuntuu puhelimen kuva isolla näytöllä.

Lumia 950 XL ja kuvan isolle näytölle tuova Display Dock.­

31.12.2015 5:07 | Päivitetty 4.1.2016 9:01

Ei ole suuren suuri salaisuus, että Microsoft on Applen ja Googlen kanssa täysin eri linjoilla älypuhelimen tulevaisuudesta. Redmondissa luuria viedään kohti pc:tä, mistä vahvin osoitus on Lumia 950:n ja 950 XL:n yhteydessä julkaistu Continuum.

Continuumilla eli jatkumolla tarkoitetaan puhelimen siirtymistä tietokonemaiseen käyttöön. Käytännössä tämä tapahtuu kytkemällä luuri ulkoiseen näyttölaitteeseen, ja varustetaan se näppäimistöllä ja tarvittaessa myös hiirellä, pyöritetään pc-maailmasta tuttuja ohjelmia ja voilá, käsissä on ultrakannettava tietokone.

Sovittimella kiinni näyttöön

Microsoftin Continuumin voi toteuttaa kahdella tavalla: Puhelimen voi kytkeä näyttölaitteeseen Miracast-yhteydellä tai Display Dock -sovittimella. Jälkimmäinen on satasen hintainen lisälaite, jota Microsoft tarjoaa tammikuun loppuun asti ilmaiseksi Lumia 950:n ja XL:n ostajille.

Muiden Lumioiden kanssa sovitinta ei voi vielä käyttääkään, sillä toistaiseksi Continuum toimii vain Qualcommin 8xx-sarjan piirin sisältävissä puhelimissa.

Display Dock kytketään kaapeleilla pistorasiaan, puhelimeen ja näyttöön. Motikassa on portit hdmi- ja display port -liittimille sekä usb-portit esimerkiksi näppäimistöä ja hiirtä varten. Sovittimilla telakkaan saa muitakin liitintyyppejä.

Microsoftin Foldable Keyboard, Lumia 950 XL ja Display Dock. Nämä riittävät sujuvaan Continuumin käyttämiseen.­

Testissä Continuum alkoi toimia heittämällä. Heti kaapelien kytkemisen jälkeen puhelimen kuva siirtyi tietokoneen näytölle ja oli selkeä sekä terävä. Äänikin tuli ulos moitteettomasti.

Microsoft tarjoaa puhelinkäyttöön Microsoft Universal Foldable Keyboard -näppäimistöä, joka osoittautui oivaksi kaveriksi Continuumille. Näppäimistö on pieni, kevyt, kokoontaittuva ja näppäintuntumaltaan hyvä. Lisäbonusta tulee sen iOS- ja Android-yhteensopivuudesta sekä viikko-/kuukausikausien akkukestosta.

Pieniä pyyhkeitä taittonäppis saa satasen hinnasta, turhan isosta raosta taitoskohdassa sekä tukiklipsin puutteesta, jollaisella näppiksen saisi pysymään auki reisien päällä pideltäessä.

Hei, se toimii (enimmäkseen)!

Puhelimella on Continuum-käytössä kolme käyttötarkoitusta: Se peilata ulkoista näyttöä, sitä voi käyttää edelleen puhelimena monitorilla pyörivistä tapahtumista riippumatta tai se voi toimia ohjauslevynä, joka korvaa hiiren.

Ohjauslevykäyttö toimii hyvin. Tapahtumat monitorilla seuraavat ripeästi ohjailua, zoomailu ja loitonnus toimivat moitteettomasti ja ruutua skrollaillaan kahden sormen vedoilla.

Itse käyttölogiikka on hyvin yksinkertainen: Monitorin tapahtumia ohjaillaan monitorilla näkyvillä ohjaimilla (hiiren ja näppäimistön kursorit) ja puhelimen sovelluksia luurin kosketusnäytöltä (jollei se satu olemaan kosketuslevykäytössä, jolloin kosketuslevytilasta on hypättävä pois).

Käyttötapa iskeytyy nopeasti selkäytimeen ja on luonteva. Myös perinteiset Windows-kontrollit, kuten alt-tab, toimivat.

Edge-selaimen käytön sujuvuus riippuu selattavista nettisivustoista. Jos ne on toteutettu ”vanhaan malliin”, eli tarjolla on erilliset työpöytä- ja mobiiliversiot, näytölle tarjotaan mobiilisivua. Mutta jos sivu on responsiivinen, eli näyttökoon mukaan skalautuva, se näkyy oikeassa koossa.

Continuum taipui erinomaisesti kuvankatseluun. Myös 950 XL:llä kuvattu konserttivideo kuulosti ja näytti einomaiselta.

Lupaus, joo, mutta toteutuuko se?

Vaikka Continuumin idea on hieno, sillä on rajoituksensa. Tekniikka vaatii sovellustuen, jota on kovin vähän Microsoftin oman tuotannon ulkopuolella. Isolle ruudulle taipuvia sovelluksia ovat esimerkiksi Edge, Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Maps, tiedostoselain, puhelimen kuvankatseluohjelma ja USA Today. Toivottavasti näitä tulee lisää.

Ilta-Sanomien verkkosivu on responsiivinen eli se skaalautuu näyttökoon mukaan. Se toimii Continuumilla hyvin.­

Ihan tavalliseen Windows-käyttöön Continuum ei kuitenkaan taivu. Sovelluksia ei saa ruudulle rinnakkain kuten pc-Windowsissa, vaan ne ovat auki yksi kerrallaan. Ne pitäisi saada suljettua oikean yläkulman pikku rukseista, mutta eipä vaan sellaisia näkynyt.

Continuumille on vaikea antaa lopullista tuomiota, sillä se on vielä raakile. Sovellustukea ei ole paljon ja sen laajuus tulevaisuudessa on iso kysymysmerkki. Lisäksi siitä on tällä hetkellä vain vähän iloa muille kuin yrityskäyttäjille.

Tekniikka sisältää kuitenkin ison lupauksen. Se realisoitunee lisää tulevaisuudessa, kun ja jos Microsoft julkaisee x86-pohjaisen puhelimen – on se sitten Lumia tai Surface. Aikaa ei kuitenkaan Microsoftilla ole loputtomasti, joten lupausten soisi realisoituvan nopeasti.

Lopuksi kannattaa sanoa vielä sananen tekniikan nimeämisestä. Continuum-nimeä ei voi nimittäin pitää millään tasolla onnistuneena. Vaikka se on kuvaava, se on kaukana haluttavasta. Applen markkinointiosastolla olisi todennäköisemmin keksitty joku iBlingBling-nimi, jonka ympärille olisi rakennettu jumalaton hype.

Valitettavan yleinen näky: Puhelinsovelluksella ei ole Continuum-tukea – sitä ei siis tuoda isolle näytölle.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?