Testissä Huawei Mate S: Kaksi seikkaa pudottaa huippuluurin kuoppaan - Testit - Ilta-Sanomat

Testissä Huawei Mate S: Kaksi seikkaa pudottaa huippuluurin kuoppaan

Huawei haluaa älypuhelimien kirkkaimpaan kärkeen, mutta Mate S:n ohjelmisto ja kamera eväävät siltä pääsyn palkintopallille.

29.12.2015 6:06 | Päivitetty 28.12.2015 16:44

Älypuhelinten maailmanherruutta hamuavalla Huaweilla on strategiana täyttää markkina niin moninaisilla laitteilla, että niistä jokainen löytää väkisinkin omansa – vähän kuten Nokiallakin aikoinaan.

Tähän mennessä kiinalaisten lähestymistapa on toiminut hyvin. Yhtiön markkinaosuudet ovat kohonneet hurjaa vauhtia, ja Honor 7 -puhelin on noussut nopeasti suomalaisten suosikiksi.

Yhtiö tähtää silti tiukasti myös älypuhelimien kirkkaimpaan kärkiryhmään, jonne sillä ei ole vielä ollut asiaa.

Design-puhelin design-kansalle

Huawei Mate S on tällainen yritys. Puhelin räätälöity design-kansalle pakkausta myöten. Luuri toimitetaan prameassa, litteässä mustasta laatikosta.

Jos Huawein P-sarja tuo mieleen Sonyn Z-mallit, niin Mate S vedonnee iPhone-kansaan. Vaikka ulkonäkö ei olekaan yksi yhteen, muodoissa on paljon samaa, ja puhelimen ohuus ja sulavalinjaisuus haiskahtavat vahvasti hyvän ja pahan tiedon hedelmältä.

Puhelimen parhaita puolia on sen näyttö. 5,5-tuumainen ruutu on kirkas, tarkka ja tottelee ohjausta hienosti.

Mate S:ään on upotettu myös iso liuta näppäriä pikkukontrolleja, jotka kannattaa etsiä asetuksista ja laittaa päälle. Näitä ovat muun muassa sovellusten käynnistäminen piirtämällä kirjain pimeälle näytölle (e selaimelle, c kameralle jne) ja laitteen mykistäminen sitä kääntämällä. Rystysellä napauttaminen avaa ääni- ja videotallennuksen laitteen näytön tapahtumista.

Laitteesta on olemassa myös paineentunnistavalla näytöllä versio, mutta sitä ei ole kovinkaan laajasti myynnissä. Testilaitteemme ei myöskään sellainen ollut, joten ominaisuutta ei voi arvioida.

Tehoa ja pikku temppuja

Mate S:ssä on teknistä suosituskykyä riittämiin, mutta kuten aikaisemmissakin malleissa, raskaiden sovellusten käynnistyksessä on pientä viipyilyä. On vaikea sanoa, johtuuko tämä Huawein omasta HiSilicon Kirin -piiristä vai viritellystä Androidista. Tämä ei isommin häiritse, mutta teholaitteisiin tottunut käyttäjä huomaa silti asian. Kolmen gigan keskusmuisti on taatusti riittävä.

Teknisiä hienouksia edustavat mainiosti toimiva, takapuolelle sijoitettu sormenjälkilukija sekä nopea lataus. Jälkimmäinen on toteutettu perinteisellä mikro-usb:llä, mutta se on siitä huolimatta varsin tehokas.

Latausta tarvitaan, sillä puhelimen tehonkulutus on melko suurta. Tähän vaikutti tosin osittain se, että testin aikana käytettiin myös älykelloa, joka pakotti pitämään bluetoothia jatkuvasti päällä.

Muista teknisistä yksityiskohdista mainittakoon mahdollisuus käyttää muistikortin sijaan toista sim-korttia.

Valmistaja sanoo, että laitteessa on erillinen kuvankäsittelypiiri. Huaweilla ei kuitenkaan ole vieläkään kameroillaan asiaa aivan terävimpään kärkeen älypuhelimissa. 13 megapikselin laite hoitaa tehtävänsä ja 8 megapikselin kamerasta lienee iloa selfie-kansalle – mutta siinäpä kaikki.

S-kaveri kompastelee softassa

Käyttöjärjestelmältään laite on Android 5.1.1, jonka päälle Huawei on vetäissyt Emotion Ui 3.1 -käyttöliittymänsä, joka tuo kaikki sovellukset kerralla työpöydälle.

Mitä enemmän Huawein näkemystä Androidista käyttää, sitä enemmän kaipaa järjestelmän vaniljaversiota. Käytössä nimittäin kävi ilmi, että käyttöjärjestelmä sammuttaa itsestään F-Securen Freedome-vpn-ohjelman. Sama tehdään Chromen anonyymeille selaussivuille.

Ilmiö on outo ja syy jää arvoitukseksi. Se antanee kuitenkin tietoturvastaan tarkoille syyn karttaa puhelinta.

Isoista Android-aukoista Stagefright on tukittu, mutta puhelin vuotaa silti hieman Certifi-gaten suuntaan.

Pyyhkeitä tulee myös yli-innokkaasta virransäästösovelluksesta, joka pyytää toistuvasti lupaa esimerkiksi Google-sovelluksen tai älykellon hallintasovelluksen sammuttamiseksi.

Huawei Mate S tekniset tiedot

KäyttöjärjestelmäAndroid 5.1.1, EMUI 3.1SuoritinHisilicon Kirin 935, 8 ydintä (4 x 2,2GHz + 4 x 1,5GHz), 64-bitKeskusmuisti3 GtMassamuisti32/64/128 GtNäyttö5,5 tuumaa, 1920 x 1080, 401 ppi, gorilla glass 4Pääkamera13 MP, led-salama, (f/2,0), optinen kuvanvakaajaKakkoskamera8 MP, led-valo (f/2,4)Koko15,0 x 7,5 x 0,7 cmPaino156 gNfconAkkukiinteä 2700 mAhIlmoitettu puheaikaei ilmoitettuSim2 x nano-simMuistikorttipaikka128 Gt mikro-sd, vaihtoehtoinen toiselle sim-paikalleMuutasormenjälkilukija

Noh, ostanko?

Huawei Mate S on luonteva lisä yhtiön tuotelinjastoon, mutta se ei voita kilpailijoitaan hinta-laatusuhteessa – ehkä jopa päinvastoin. 32 gigatavun malli maksaa 650 euroa, mikä on näinä päivinä puhelimesta jo paljon.

Jos puhelin olisi satasen edullisempi, sillä olisi hyvät mahdollisuudet. Samankokoisella 32 gigan muistilla varustettu Samsungin Galaxy S6 on nimittäin viisi kymppiä halvempi, kameraltaan parempi ja sisältää langattoman latauksen.

Huaweilla ei siis ole asiaa terävimpään kärkeen vieläkään. Mutta se tulee kyllä koko ajan lähemmäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?