On hyvä syy, miksi puhelinta ei kannata viedä vessaan

Ulosteperäiset norovirukset voivat elää puhelimen pinnoilla pitkään, DNA varoittaa.

Vessassa puhelin on erityisen altis bakteereille.

Puhelimen ja muun esineistön puhtaanapito korostui korona-aikana. Hyviä tapoja ei ole kuitenkaan syytä unohtaa pandemian rauhoituttua. Teleoperaattori DNA antaa vinkkejä puhelimen hygieniasta huolehtimiseen.

Usein sanotaan, että puhelinta ei pitäisi käyttää vessassa. Mutta mikä tarkalleen ottaen on syy siihen? DNA:n mukaan uhkana on norovirus, joka aiheuttaa ripulia ja oksentelua.

On tärkeää rajoittaa puhelimen käyttöä tilanteissa, joissa se on erityisen altis bakteereille, kuten vessassa käydessä. Vessa onkin yksi isoimmista bakteerilähteistä, koska puhelinta käytetään usein vessassa asioinnin aikana ja kädet pestään vasta vessakäynnin jälkeen. Ulosteperäiset norovirukset voivat elää pinnoilla pitkään ja puhelin on ikävä kyllä otollinen kasvualusta näille viruksille.

Lue lisää: ”Älä käytä vessassa” – Telia antaa 7 vinkkiä puhelimen puhtaana pitämiseen

Muita operaattorin vinkkejä ovat:

  • Säännöllinen puhdistus. Se ei tarkoita pölyjen pyyhintää kerran kuukaudessa, vaan viikoittaista huolellista puhdistusta. Päivittäin luurilla voi käyttää mikrokuituliinaa tai puhdistusliinaa.

  • Käsien pesu aina puhelimen lainaamisen jälkeen. Puhelimen pinnoilla elävät käyttäjän pöpöt voivat olla kaverille vieraita ja altistaa taudeille.

  • Puhelimesta irtautuminen ruuanlaiton ajaksi. Muuten bakteerit päätyvät helposti omaan ja muiden ruokailijoiden elimistöön.

Noudata varovaisuutta puhelimen puhdistuksessa. Aiemmin on opastettu, että puhelin tulisi pyyhkiä kostealla ja saippuaisella mikrokuituliinalla sekä edestä että takaa – mutta silloin pitää varoa nesteen pääsemistä sisälle.

Lue lisää: Koska viimeksi putsasit puhelimesi? Tee se nyt!

Syytä puhdistukseen kyllä usein on. Brittitutkimus vuodelta 2011 löysi ulostetta joka kuudennesta älypuhelimesta. Ehkä niitäkin käytettiin vessassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?