FT: Apple aikoo julkaista laitteen raakileena

Applen toimitusjohtaja kiirehtii yhdistetyn todellisuuden päähinettä markkinoille vastoin kehittäjien toiveita, Financial Times kertoo.

Applen uskotaan tuovan päähineensä myyntiin vielä tämän vuoden aikana.

13.3. 14:08

Applen vuosia kehittämä silmikko olisi saanut yhtiön insinöörien puolesta odottaa vieläkin pidempään, Financial Times (maksumuuri) kuuli Applen entisiltä projektiin osallistuneilta työntekijöiltä. Insinöörien mielestä teknologia ei ole vielä tarpeeksi kehittynyttä ja he halusivat kehittää kevyet lisätyn todellisuuden lasit Applen tuoteryhmän avaustuotteeksi. FT:tä lainaa muun muassa MacRumors.

Lue lisää: Tämän laitteen uskotaan syrjäyttävän iPhonen, mutta se käy liian kuumana

FT:n mukaan toimitusjohtaja Tim Cook kuitenkin puolsi yhtiön operaatioita valvovan tiimin mielipidettä, jonka mukaan Applen tulisi julkaista varhaisessa kehitysvaiheessa oleva laite – mahdollisesti virtuaalitodellisuutta painottava silmikko. Sillä voisi tiettävästi katsoa 3d-videoita, jumpata vuorovaikutteisesti ja tehdä FaceTime-puheluita henkilöiden tietokoneversioiden eli avatarien kanssa.

Mikä ihmeen yhdistetty, lisätty ja virtuaalitodellisuus?

  • Yhdistetty todellisuus (mixed reality) voidaan nähdä kattokäsitteenä erilaisille päähän puettaville laitteille, jotka painottavat eri tavoin luonnollista ja tietokoneella luotua näkymää.

  • Lisätty todellisuus (augmented reality) tarkoittaa todellisen näkymän rikastamista tietokoneella luodulla sisällöllä. Todelliselle pöydälle voidaan esimerkiksi piirtää suunnitellun rakennuksen kolmiulotteinen malli tai kävelijä voi saada näkymäänsä navigointiohjeet haluamaansa paikkaan.

  • Virtuaalitodellisuus tarkoittaa puhtaasti tietokoneella luotua sisältöä, johon ei todellista näkymää tuoda. Nämä päähineet ovat jo vuosien ajan olleet teknologian eturintamassa ja monien pelaajien suosiossa.

Lähde: Helsingin yliopisto

Päähineen on kuitenkin odotettu yhdistelevän luonnollista näkymää ja tietokoneella luotua kuvaa, eli kyse ei olisi puhtaasta virtuaalitodellisuudesta. Laite olisi suunnattu kuluttajille ja kulkisi nimellä Reality Pro. Entisten työntekijöiden mukaan paine saada tuote ulos on ollut valtava.

Lue lisää: Analyytikko: Mac-tieto­koneisiin merkittävä muutos – Steve Jobs tuskin olisi hyväksynyt

Applen on odotettu julkaisevan laitteensa nyt kevään kuluessa ennen kesäkuun WWDC-kehittäjätapaamistaan. Myyntiin se voisi tulla syksyllä, mahdollisesti kovaan noin 3000 dollarin hintaan. Yhtiö tiettävästi odottaa myyvänsä laitetta vain noin miljoona kappaletta ensimmäisen vuoden aikana.

Vaikka ensimmäinen päähine ei massoja valloittaisikaan, kyseessä on koko yhtiön kannalta merkittävä satsaus tulevaisuuteen. Asiantuntija Ming-Chi Kuo esimerkiksi on arvioinut, että lisätyn todellisuuden päähineet ja myöhemmin lasit korvaavat lopulta iPhone-älypuhelimen Applen katalogissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?