”Miten kertakaikkisen hirveä” – tekikö Spotify kohtalokkaan virheen uudistuksessaan?

Spotify tuo videosisällön vahvasti osaksi sovelluksen kotinäkymää. Arvostelu alkoi heti.

Spotify syöttää videoita kotinäkymään. Kakkoskuvan DJ-palvelu on tekoälyyn perustuva suosittelija, jota tarjotaan vain maksaville käyttäjille Pohjois-Amerikassa.

12.3. 18:48

Ruotsalainen musiikin suoratoistopalvelu Spotify paljasti isoja muutoksia sovelluksen käyttöliittymään Stream On -tapahtumassaan keskiviikkona. Käyttäjänäkymän tärkein osa jatkossa on musiikin ja podcastien välitön esikatselu, kun niiden välilehteä näpäyttää kotinäkymän yläosassa.

Esimerkiksi Musiikki-kohtaa painaessa kotiruutu muuttuu TikTokia muistuttavaksi sarjaksi artistivideoita, jotka Spotifyn mukaan valitaan käyttäjän mieltymysten mukaan. Myös podcast-näkymä muuttuu samalla tavalla.

Uudistukset eivät näy vielä sovelluksessa, kun IS Digitoday tarkisti asian perjantaina aamulla. Ne ovat kuitenkin tulossa kaikille maksaville ja ilmaiskäyttäjille pian sekä Androidissa että iOS:ssä.

Vanhastaan esimerkiksi Musiikki-näkymä on tarjonnut sarjan nopeasti alaspäin vieritettäviä ehdotuksia. Yhtiön mielestä etenkin musiikin osalta muutos auttaa kuuntelijaa nopeammin löytämään uusia suosikkeja.

Lue lisää: Spotify ilmestyi pyytämättä lukuisille Windows-käyttäjille: ”Se p*ska tulee joka hemmetin kerta”

Esikatselut voi tallentaa omaan kirjastoon tai jakaa muiden kanssa. Musiikin osalta esikatselun näpäytys vie soittolistaan, albumiin tai singleen aiheeseen liittyvän musiikin löytämiseksi.

Sovelluksen muuttuessa yhä graafisemmaksi, sen voi odottaa kuluttavan entistä enemmän dataa ja puhelimen akkua. Todellinen vaikutus jää nähtäväksi.

Uudistuksen vastaanotto on ollut paikoin varsin tyly. Twitteristä löytyy valtavasti kritiikkiä Spotifyn julkistukselle.

– Loistavaa. Kahden minuutin video ”ominaisuudesta”, josta kukaan ei ole kiinnostunut. Haluamme vain pystyä poistamaan kappaleen historiasta ja keinon järjestää soittolistoja kappaleen tai albumin julkaisuajan mukaan (ja joidenkin mainitseman hifi-äänen). Emme tarvitse videoita kotisivuillemme.

– En voi selittää, miten paljon inhoan tätä.

– Jos en saa tätä näkymää pois päältä, peruutan perhetilaukseni. Miten kertakaikkisen hirveä tapa navigoida sisältöä, kun en voi nähdä kuin yhden soittolistan ruutua kohden.

– Jos tästä ei pääse pois ja se toistuu automaattisesti, lopetan Spotifyn käytön ja olen ollut käyttäjä vuodesta 2012 lukien.

Lue lisää: On hetkiä, jolloin musiikki­valinta kannattaa pitää piilossa – näin teet sen Spotifyssa

Kritiikki jatkuu median puolella. Tom's Guiden toimittaja harkitsee siirtymistä takaisin Apple Musiciin ja sanoo Spotifyn ”yrittävän korjata jotain, mikä ei ole rikki”.

9to5Mac on samoilla linjoilla ja leimaa uudistuksen huonoksi. Uutispalvelun mukaan musiikkiin puhtaammin keskittynyt Apple Music voi hyötyä tilanteesta.

Musiikin ja podcastien esikatselut toistetaan oletuksena hiljennettyinä, mikä rauhoittanee kritiikkiä jonkin verran. Äänet saa päälle yhdellä näpäytyksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?