Venäjällä alkaa massiivinen puhelin­­hanke – venäläis­­miljardööri satsaa yli 100 miljoonaa euroa

Suuren venäläisyrityksen perustaja toivoo saavansa kuluttajille suunnatun Android-puhelimen markkinoille vielä tänä vuonna.

Venäjällä kehitettävällä puhelimella ei ole vielä nimeä. Arkistokuva.

7.3. 6:48

Venäjällä muhii hanke kotimaisen Android-puhelimen kehittämiseksi, kertoo paikallinen talouslehti Kommersant (venäjäksi).

Suuren it-yhtiön NCC:n perustaja ja miljardööri Alexander Kalinin käynnistää hankkeen, jonka tavoitteena on saada toimitettua jopa 100 000 älypuhelinta joulukuuhun mennessä.

Kalinin sijoittaa puhelimia ja tabletteja käsittävään hankkeeseen 10 miljardia ruplaa eli noin 120 miljoonaa euroa. Puhelinten hinta vaihtelisi noin 120 ja 370 euron välillä. Vuonna 2026 toiveena on saavuttaa 10 prosentin markkinaosuus.

Lukuisat länsimaiset yritykset Apple ja Samsung mukaan lukien ovat lähteneet Venäjältä sen hyökättyä Ukrainaan yli vuosi sitten. Wired-lehden mukaan Google ei enää tarjoa venäläisille käyttäjille maksullisia sovelluksia tai päivityksiä niihin, mutta sallii edelleen ilmaispalvelujen, kuten Gmailin, Mapsin ja Play-kaupan käytön.

Kuitenkin Kommersantin haastatteleman asiantuntijan mukaan puhelinhanke törmännee ongelmiin yrittäessään lisensoida Googlen Android-palvelut Venäjällä.

Mikäli Google kieltäisi venäläis­hankkeelta Androidinsa käytön, voitaisiin mallia ottaa Yhdysvaltain hampaisiin joutuneesta kiinalaisesta Huaweista, joka alkoi käyttää Androidin avoimen lähdekoodin versiota menetettyään pääsyn Googlen palveluihin.

Toinen vaihtoehto voisi olla Venäjän oma Aurora OS. Se perustuu suomalaisen Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmään.

Lue lisää: Venäjän hyökkäys ajoi suomalaisen mobiili­yhtiön tiukkaan paikkaan: ”Tavoitteena on pelastaa firma”

Länsimaisia tuotteita käytetään edelleen Venäjällä pakotteista ja vetäytymisistä huolimatta. Esimerkiksi iPhonet ovat edelleen statussymboleita Venäjällä ja niitä myytiin maassa viime vuonna 2,2 miljoonaa kappaletta.

Lännellä on Venäjää vastaan pakote­kortti, joka on toistaiseksi kääntämättä. Ylen mukaan länsimaisten älypuhelinten toiminnan estäminen Venäjällä olisi teknisesti mahdollista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?