Nokia ennakoi TikTok-villityksen jo 15 vuotta sitten – erehtyi yhdessä asiassa

Nokia oli lyhytvideoissa reippaasti aikaansa edellä. Jopa asiantuntija piti yhtiön ideaa aikanaan hölmönä.

Nokian käyttämä teknologia ei saavuttanut suurta suosiota yhtiön yrityksistä huolimatta.

6.3. 6:41

Mobiili-tv ja siinä tarjottavat lyhyet videot olivat Nokian suunnitelmissa jo kauan ennen kuin TikTok valtasi maailman nopeasti katseltavine videoklippeineen. Sittemmin se on saanut seuraa lyhytikäisestä Periscopesta, Instagramista ja YouTubesta, joka on alkanut esittää lyhyitä Shorts-videoita samaan tyyliin.

Lue lisää: Tiktokiin tulee ala­ikäisiä käyttäjiä koskeva muutos

Nokiaa muisteli tietotekniikan asiantuntija Petteri Järvinen Twitterissä.

– Kun Nokia esitteli mobiilitelevision (dvb-h) ja alkoi puhua lyhyistä videosisällöistä, koko ajatus tuntui hölmöltä. Itse olin hölmö. Nyt koko maailma tuntuu pyörivän lyhyiden videoiden ympärillä. Nokia oli tässäkin 15 vuotta aikaansa edellä, Järvinen twiittasi torstaina.

Lähetysteknologia tosin oli erilainen nykyiseen suoratoistoon verrattuna. Nokia turvautui dvb-h:hon (digital video broadcasting - handheld). Siinä oli kyse perinteisistä broadcast-muotoisista digitaalisista televisiolähetyksistä, joita haluttiin saattaa suuren yleisön saataville puhelimissa. Ei nykyiseen tapaan tavallisten ihmisten luomista videopätkistä.

– Nokia tosin visioi mobiilitelevisioon lyhyitä draamapätkiä, joita ihmiset voisivat katsella bussi- ym. matkojen aikana. Sekään ei osannut kuvitella miljoonien käyttäjien itse arjestaan kuvaamia hassuja tai erikoisia reality-pätkiä, Järvinen jatkaa.

Nokia esitteli vuonna 2005 Nokia N92 -laitteen, joka oli maailman ensimmäinen sisäänrakennetulla dvh-h -vastaanottimella varustettu laite. Teknologia ei koskaan ottanut kunnolla tuulta siipiensä alle, ja Digita luopui dvb-h-lähetyksistä vuonna 2012.

Lue lisää: Nokian N92 ratsastaa mobiilitelevisiolla

Lue lisää: Suomi kuoppaa dvb-h-tekniikan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?