Älä lataa puhelintasi tämän pidemmälle – jos haluat pitää akun kunnossa

Paloturvallisuuden lisäksi puhelimen lataaminen öisin vaarantaa akun kunnon.

Puhelin kannattaa irrottaa latauksesta yöksi. Vältä myös akun lataamista täyteen.

5.3. 7:20

Suomalainen Nokia-puhelinten kehittäjä HMD Global antaa vinkkejä puhelimen akkukeston parantamiseen. IS Digitoday täydensi vinkkejä paikoin.

  • Vältä lataamasta puhelintasi täyteen. Puhelimen lataaminen 100 prosenttiin korkeajännitteisellä laturilla voi rasittaa puhelimen akkua. Lopeta lataus 80–90 prosentin tasolla, ja pidä varaus mieluiten 30–80 prosentin välillä akun käyttöiän maksimoimiseksi.

  • Lataa puhelinta päivän aikana, älä yön yli. Muuten akku alkaa hiljalleen tyhjentyä, ja varauksen laskiessa alle valmistajan asettaman kynnyksen, se alkaa latautua takaisin täyteen. Ajan mittaan tämä voi heikentää akun kestoa.

  • Muista , että akun lataaminen öisin on paloturvallisuusriski. Jos jotain menee pieleen, ei asukas välttämättä ehdi reagoida ajoissa. Jos kuitenkin lataat puhelintasi yöllä, varmista, ettei se ole peittyneenä esimerkiksi tyynyn alla. Myös akun pelkkä ylikuumeneminen voi lopulta heikentää sen suorituskykyä.

  • Pidä puhelimesi ajan tasalla. Säännöllisten päivitysten asentaminen voi edistää akunkestoa, sillä ohjelmistovirheet voivat rasittaa akkua. Päivittämällä huolehdit myös puhelimen tietoturvasta – kunnes laitteen tuki lopulta vääjäämättä päättyy. Silloin voi olla aika kierrättää vanha puhelin ja hankkia uusi.

  • Kytke sijaintisi pois päältä halutessasi säästää akkua. Paikannuksen täydellinen estäminen on järeä keino, mutta sijainnin sammuttaminen tiettyjen sovellusten osalta voi parantaa akkukestoa. Jotkut sovellukset tosin tarvitsevat sijaintiasi toimiakseen oikein. Sijaintipalvelujen on oltava päällä myös esimerkiksi bluetooth-laitteita käyttöön otettaessa.

  • Vältä puhelimen altistamista äärimmäiselle kuumuudelle tai kylmälle, koska se voi tyhjentää puhelimen akun nopeammin. Pidä puhelin mahdollisuuksien mukaan huoneenlämmössä.

  • Tarkista puhelimesi akkuasetukset. Voit päästä jyvälle siitä, mitkä toiminnot ja sovellukset syövät akkua eniten ja asettaa puhelimen virransäästötilaan.

Lue lisää: Pakkanen voi olla myrkkyä puhelimelle ja kuulokkeille – näin käytät laitteita oikein

Lue lisää: Ethän tee näitä virheitä puhelinta ladatessasi?

Toimituksen vinkki: Kytke puhelimen automaattisesti aktivoituva näyttö pois päältä. Joissakin puhelimissa näyttö voi kytkeytyä päälle puhelinta liikuteltaessa johtaen akun turhaan kulumiseen hiljalleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?