Mies näytti väärennettyä kännykkä­lippua Keravalla

26-vuotias mies määrättiin maksamaan 10 päiväsakkoa.

Helsingin seudun liikenteen lippuja on yritetty väärentää kännykkäsovelluksella. Kuva oikeasta lipusta vuodelta 2018.

28.2. 15:08

26-vuotias mies on saanut sakkorangaistuksen lippuväärennöksen esittämisestä konduktöörille K-paikallisjunassa Keravalla. Syyttäjä vahvisti poliisin miehelle määräämän päiväsakon lievästä väärennöksestä.

Mies esitti junan konduktöörille 3. syyskuuta 2022 kello 20.00 Fuck HSL -nimisen kännykkäsovelluksen ruudun. Kyseessä on sovellus, joka imitoi HSL:n kännykkälipun näkymää.

Sovellusta alettiin tavata vuonna 2019. Helsingin poliisilaitos kirjoitti tuolloin Facebookissa, että sen käyttäjä saattaa syyllistyä useaan rikokseen.

– Matkalippujen tarkastajat erottavat kyllä huijaussovelluksen oikeasta. Jos henkilö jää kiinni huijaussovelluksella matkustamisesta, joutuu hän maksamaan joko tarkastusmaksun tai sakon hieman tilanteesta riippuen, poliisi kirjoitti.

Poliisin tuolloisen ilmoituksen mukaan mahdollisia rikosnimikkeitä voivat olla esimerkiksi lievä petos ja lievä väärennys. Henkilö voi syyllistyä rikokseen myös, jos hän vastustaa järjestyksenvalvojaa, tarkastajaa tai poliisia. Lisäksi väärien henkilötietojen antamisesta rangaistaan erikseen. Väärennetyn lippusovelluksen käyttäminen voi myös johtaa matkapuhelimen takavarikointiin ja menettämiseen valtiolle.

26-vuotiaalle määrättiin rangaistuksena 10 päiväsakkoa, mistä tuli hänen tuloillaan maksettavaa 90 euroa.

HSL-alueen lipun­tarkastus­maksu on 80 euroa.

Lue lisää: Android-puhelimesta tuli juuri bussilippu Helsingissä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?