Euroopan unionissa ja ETA-maissa voi käyttää puhelintaan verrattain huoletta, sillä puhelut ja tekstiviestit veloitetaan kotimaan hinnalla ilman roaming- eli verkkovierailulisämaksuja. Myös tiedonsiirto on lisämaksutonta tietyissä rajoissa, joiden ylittyessä veloitetaan lisämaksu.
Tyypillisesti kohtuukäytöksi katsottavan netinkäytön ylittävä tiedonsiirto maksaa noin kaksi euroa gigatavulta. Rajan yli mentäessä tuleva tekstiviesti tyypillisesti kertoo, kuinka suuri on kuukausittainen EU-datasiirtomääräsi.
DNA kertoo, että vaikka esimerkiksi 10 gigatavun data paketti riittää useimmalle ulkomailla, voi paketin kuluttaa verrattain nopeasti videoita katsomalla. Hd- eli teräväpiirtovideon katsominen saattaa kuluttaa jo tunnissa 2,5 gigatavua dataa.
– Videoita kannattaakin katsella majoituspaikan tai paikallisen kahvilan tarjoamassa wifi-verkossa. Ilmaisia langattomia verkkoja löytyy yleensä hotelleista, ravintoloista ja lentokentiltä. Julkisiin langattomiin verkkoihin on kuitenkin syytä suhtautua varauksella, koska niissä on korostunut haavoittumisriski. Yhteys kannattaa aina suojata vpn-palvelulla, DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan suosittaa tiedotteessa.
Lue myös: Käytätkö verkkopankkia ulkomailta? Ota tämä huomioon
Suosikkivideot kannattaa mahdollisuuksien rajoissa ladata omalle laitteelleen ennen matkaa. Esimerkiksi Netflix tukee ohjelmien lataamista katsottavaksi ilman nettiyhteyttä. Sama pätee matkalukemiseen.
Paljon videoita sisältävä sosiaalinen media, kuten TikTok tai Instagram, saattaa käydä myös yllättävän kalliiksi jatkuvasti käytettäessä.
Yksi IS Digitodayn hyväksi havaitsema keino on käyttää puhelimen omaa mobiilidatalaskuria. Sen nimi vaihtelee hieman puhelinmalleista riippuen, mutta se löytyy tyypillisesti puhelimen asetuksista mobiilidata-haulla. Sen voi laittaa antamaan varoituksen datakaton lähestyessä tai ottamaan mobiilidatan kokonaan pois päältä.
DNA:n mukaan myös lomakohteen alueen kartat kannattaa ladata puhelimeen ennen matkaa datan säästämiseksi. Operaattorin muita ohjeita ovat:
Kirjoita asiakaspalvelun numero ylös lapulle, jotta voit soittaa apua puhelimen kadotessa tai joutuessa varastetuksi.
Säädä puhelimen roaming-asetukset kuntoon. Jos haluaa estää dataverkkovierailun kokonaan, puhelimen asetuksista voi yleensä asettaa dataroamingin eston.
Tarkista hinnat etukäteen, jos matkustat EU:n tai ETA-alueen ulkopuolelle. Silloin puheluiden, viestien ja tiedonsiirron hinnat eivät ole säänneltyjä.
Toimituksen muistutus: Jos sinulla on vanha ja vain 3g-yhteyksiin yltävä matkapuhelin, voit joutua ulkomailla vaikeuksiin. Kymmenet operaattorit yli kymmenessä maassa sulkivat 3g-verkkonsa viime vuonna. Tällöin puhelimella voi vielä soittaa 2g-verkkoa käyttäen, mutta internetin käyttö ei onnistu.