Uusi Nokia-puhelin tekee rajun irtioton

Nokia G22 on omatoimisesti huollettava älypuhelin.

Nokia G22 esiteltiin Barcelonassa MWC-messuilla.

27.2. 11:23

Suomalainen Nokia-puhelimia kehittävä HMD Global julkisti kolme uutta Nokia-älypuhelinta Barcelonan Mobile World Congress -messuilla. Erikoisin niistä on Nokia G22, joka on omatoimisesti huollettava.

Tiedotteen mukaan puhelin on suunniteltu helposti kotioloissa korjattavaksi. Omistaja voi korjata vaurioituneen näytön, taipuneen latausportin tai vaihtaa akun uuteen yhteistyössä korjausyhteisö iFixitin kanssa toteutetuilla korjausoppailla, työkaluilla ja varaosilla.

Tiedote ei maininnut, kuinka kauan varaosia pidetään saatavilla. G22 saa 2 vuoden käyttöjärjestelmäpäivitykset ja 3 vuoden kuukausittaiset tietoturvapäivitykset. Päivitysten päättyessä puhelimia ei yleensä voi suositella käytettäväksi varauksetta.

Puhelinten korjattavuus on myös Euroopan unionin agendalla yhdessä entistä pidempään tarjottujen tietoturvapäivitysten kanssa.

Lue lisää: EU suunnittelee isoja muutoksia puhelimiin

Ennakkomyyntiin jo päässeen G22:n toimitukset alkavat maaliskuun puolivälin paikkeilla.

Nokia G22:n valtti on sen helppo purettavuus.

HMD:n Barcelonassa myös julkaisemat ja keväällä ilmestyvät Nokia C22 ja Nokia C32 lupaavat älypuhelimien edullisinta kategoriaa edustaviin C-sarjan älypuhelimiin parannetun kameran ja kestävyyden.

HMD kertoi myös uutisia Nokia-puhelinten valmistukseen liittyen. Yhtiö aloittaa älypuhelimien valmistuksen ja testauksen tuomisen Eurooppaan. Tiedotteen mukaan tavoitteena on vahvistaa tietoturvaa tuomalla 5g-älypuhelimien tuotantoa Eurooppaan kuluvan vuoden aikana.

Tähän asti puhelimia on valmistettu paitsi Kiinassa, myös esimerkiksi Vietnamissa, Intiassa ja Egyptissä. Tulevaisuudessa HMD aikoo myös laittaa lisää rahaa ohjelmistojen tietoturvaan, jotta se voi tarjota räätälöityjä ohjelmistoja ja tietoturvaominaisuuksia suoraan asiakkaille.

HMD ei täsmentänyt tarkemmin, missä päin EU:ta puhelimia aletaan valmistaa. Yli kymmenen vuotta sitten puhelimia tehtiin vielä Nokian tehtaalla Salossa, mutta tuotemerkin nykyään omistava HMD ei kommentoi suunnitelmiaan tarkemmin. Yhtiö sanoi Helsingin Sanomille, että vastausta ei voida antaa turvallisuussyistä.

Vuodesta 2019 lähtien HMD Globalin kaikki asiakas- ja yritystiedot on käsitelty Suomessa ja tallennettu Suomessa sijaitseville palvelimille.

Samana vuonna Nokia-puhelimista nousi kohu, kun osan malleista väitettiin lähettävän tietoja Kiinaan. HMD Globalin mukaan kyse oli vain Nokia 7 Plus -mallin yhtä valmistuserää koskeneesta ohjelmistovirheestä, eikä vian seurauksena vuodettu käyttäjien henkilötietoja.

Lue lisää: NRK: Ainakin neljä Nokia-puhelinmallia lähettää tietoja Kiinaan

HMD sanoi HS:lle, ettei tällä tapauksella ole mitään tekemistä alkavan Euroopan valmistuksen kanssa.

HMD on ensimmäinen merkittävä älypuhelinvalmistaja, joka siirtää tuotantoaan Eurooppaan. HMD:n mukaan valmistusta harjoitetaan olemassa olevissa tiloissa, ei täysin uudessa tehtaassa. Nokia-puhelimia valmistettiin aikanaan myös muun muassa Saksan Bochumissa.

Aluksi HMD aikoo valmistaa Euroopassa yrityskäyttöön tarkoitettuja älypuhelimia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?