Huijari jäi kiinni erikoisella tavalla – poliisi luki sormen­jäljet valo­kuvasta

Ylikomisario Pastersteinin mukaan väärennettyihin maksuihin liittyviä huijauksia on nähty paljon viime aikoina.

Valokuvassa näkyneet sormenpäät riittivät vilpillisen ostajan tunnistamiseen.

27.2. 21:59

Helsingin poliisi on selvittänyt käytetyn puhelimen myyntiin liittyvän maksupetoksen valokuvassa näkyneistä sormenpäistä.

Ylikomisario Dennis Pasterstein kertoo Twitterissä tapauksesta, jossa netissä myytiin käytettyä matkapuhelinta. Ostaja ilmaantui paikalle ja esitti myyjälle kuitin, jonka mukaan hän olisi maksanut puhelimesta 820 euroa.

– Rahoja ei ilmaantunut tilille, kuitti väärennös, Pasterstein kirjoittaa.

Myyjä oli kuitenkin ottanut ostajan puhelimen ruudulta esittämästä kuittiväärennöksestä kaksi kuvaa. Kuvassa näkyneet ostajan sormenjäljet olivat luettavissa kuvista, ja poliisi selvitti petollisen ostajan henkilöllisyyden.

Pasterstein kertoo Ilta-Sanomille, että tapauksella on ikää pari vuotta. Siitä katsottiin kuitenkin aiheelliseksi kertoa, sillä vastaavia tapauksia on ollut viime viikkojen aikana useampia: ostaja toimii prepaid-liittymän takaa, esittää väärennetyn kuitin ja katoaa tuote mukanaan.

– Tässä oli myös tarkoituksena kertoa, että tapauksia voidaan joskus ratkaista erikoisillakin tavoilla, Pasterstein sanoo puhelimessa.

Ylikomisario kehottaa kasvotusten käytävää kauppaa tehtäessä myyjää varmistamaan, että raha näkyy tilillä ennen kuin tavara vaihtaa omistajaa.

– Tässä esimerkiksi MobilePay on hyvä, sillä rahat näkyvät heti, Pasterstein sanoo.

Pastersteinin mukaan ostajasta voi ottaa myös ostotilanteessa kuvan. Tälle ei ole kuitenkaan tarvetta, jos rahat ovat tulleet tilille.

Maksutilanteessa tapahtuvat huijaukset ovat olleet mahdollisia muun muassa Danske Bankin aiemmin tarjoaman mobiilipankin demoversiolla, jossa on voinut tehdä täysin aidonnäköisiä tilisiirtoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?