Näin paljon suomalainen maksaa äly­puhelimesta

Moni suomalainen vaihtaa puhelintaan varsin usein keskihinnan yltäessä lähes 500 euroon.

Suomalaisilla lojuu paljon vanhoja älypuhelimia kotonaan.

22.2. 12:30

Suomalaiset käyttävät keskimäärin 487 euroa uuteen älypuhelimeen, kiinalainen puhelinmerkki OnePlus selvitti.

Yhtiön OnePoll Globalilta helmikuussa tilaama tutkimus käsitti tuhat suomalaista ja paljasti suomalaisten vaihtavan uuteen puhelimeen tyypillisimmin 2 vuoden välein (37 % vastaajista). Kolmannes suomalaisista hankkii uuden puhelimen 3 vuoden välein.

Noin puolet vaihtaa puhelimensa joko kahden vuoden välein tai vieläkin tiheämmin, kun taas toiselle puoliskolle riittää 3–5 vuotta.

Yleisin syy puhelimen vaihtoon on huonontunut akku (40 %) ja toiseksi yleisin sovellusten hidastuminen (15 %). Vain viisi prosenttia mainitsi syyksi sen, että viimeisimmät ohjelmisto/tietoturvapäivitykset eivät ole saatavilla.

Puhelinten ohjelmistotuki on nykymaailmassa entistä tärkeämmässä asemassa. Euroopan unioni on pakottamassa valmistajat tarjoamaan tietoturvapäivityksiä viiden vuoden ajan lukien siitä hetkestä, jolloin tuote poistuu markkinoilta.

Kyseessä olisi merkittävä korotus Googlen Android-puhelimilta vaatimaan vähintään kahden vuoden tukeen puhelimen julkaisusta lukien.

Lue lisää: EU suunnittelee isoja muutoksia puhelimiin

OnePlus kertoi viime syksynä alkavansa tarjota joihinkin puhelimiinsa viiden vuoden tietoturvakorjaukset edistääkseen puhelinten käyttämistä pidempään. Tällainen malli on ainakin OnePlus 11 5G.

Lue lisää: Puhelimissa yleistyy ilahduttava ilmiö – joka saattaa samalla erehdyttää ostajaa

OnePlusin mukaan ympäristö kiittäisi pankkitilin lisäksi, jos uuden puhelimen hankkisi neljän vuoden eikä kahden vuoden välein. Yhteensä 73 % vastaajista kokee joko erittäin tai melko tärkeänä hiilijalanjäljen pienentämisen.

Tutkimus on osa uuden lippulaivamallin kampanjaa. OnePlus 11 5G saa ohjelmistopäivitykset neljäksi vuodeksi ja tietoturvapäivitykset viideksi vuodeksi. Valmistajan edullisemmat Nord-puhelimet ovat kuitenkin saaneet tietoturvakorjauksia vain kolmen vuoden ajan.

Muista valmistajista Samsung on alkanut tarjota neljän vuoden Android-päivityksiä ja viiden vuoden korjauksia myös joihinkin keskihintaisiin puhelimiinsa.

43 prosenttia OnePlussan tutkimuksen vastaajista kertoo, että heillä on kolme tai useampi käyttämätön vanha älypuhelin kotonaan. Vanhojen laitteiden säilöminen tarkoittaa, ettei niiden materiaaleja saada kierrätykseen. Lisäksi laitteet voivat pahimmillaan aiheuttaa tulipaloriskin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?