Rikollisilla on kiero keino vaarallisten Android-sovellusten tehtailemiseen – se loppuu nyt

Seuraava Androidin versio ei salli vanhojen sovellusten asentamista.

Android 14 estää Android 6.0:lle tai vanhemmille versioille suunnatut sovellukset.

10.2. 22:22

Google on päästänyt kehittäjät myöhemmin tänä vuonna julkaistavan Android 14:n kimppuun. Käyttöjärjestelmän ensimmäinen esikatseluversio antaa vihiä uusista ominaisuuksista, vaikka kaikkia uudistuksia Google ei vielä paljastakaan.

Asiasta kirjoittaa muun muassa Ars Technica. Yksi merkittävä muutos Android 14:ssä on vanhojen sovellusten estäminen. Käyttöjärjestelmä ei salli lainkaan sovelluksia, jotka on suunnattu 8-vuotiaalle Android 6.0:lle tai aiemmalle järjestelmäversiolle.

Android 6 on niin vanha, ettei siihen juuri enää törmää normaalissa käytössä. Mutta rikolliset ovat voineet rakentaa haittaohjelmansa niin, että se sovitetaan hyvin vanhalle Androidille. Tällä tavalla haittaohjelma kohtaa vähemmän rajoituksia ja turvatarkistuksia.

Nyt käyttöön tuleva turvakeino iskee haitallisiin sovelluksiin, joita levitetään Androidin virallisen Google Play -kaupan ulkopuolella. Verkkosivuilta tai muuten virallisten sovelluskauppojen ulkopuolelta lataamista tulisi välttää. Play ei enää näytä käyttäjille sovelluksia, jotka on tehty yli kahta vuotta nykyistä vanhemmalle Android-versiolle.

Lue lisää: Osa Google Playn sovelluksista katoaa näkyvistä – tässä syy

Toinen Android 14:n uutuus koskee tekstin skaalausta. Tarkoitus on sallia pienen tekstin zoomaaminen suuremmaksi, ilman että esimerkiksi otsikoiden jo valmiiksi iso fontti ei kasva mahdottoman suureksi.

Mahdollisuuksien rajoissa on, että Android 14 päästää käyttämään puhelimen omaa kameraa web-kamerana, joka voidaan sellaisenaan liittää tietokoneeseen usb-kaapelilla.

Lue lisää: Android-puhelimien kamerat saamassa uuden käyttö­tarkoituksen

Googlen tiedetään ainakin valmistelevan tällaista toimintoa, joka vähentäisi tarvetta omistaa erillinen web-kamera. On kuitenkin epäselvää, millä aikataululla toiminto valmistuu, jos valmistuu ollenkaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?