Speedtestin luvut: Yksi operaattori on mobiili­datan nopeudessa yli muiden

Suomalaisten kännykkäverkkojen nopeudet näyttävät parantuneen selvästi, mutta 5g-nopeudet eivät niinkään. Tulokset kannattaa nähdä suuntaa-antavina.

5g-nopeudet ovat hidastuneet. Syy saattaa olla liittymien lisääntymisessä.

19.1. 14:53

Suomen mobiilinopeuksissa nähtiin hyppäys vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä, Speedtest-sovellusta ylläpitävän Ookla-yhtiön Speedtest Intelligence laskee.

Nopeuksien keskimmäisen arvon eli mediaanin mukaan DNA ylsi lähes 92 megabitin latausnopeuksiin sekunnissa loka–joulukuussa Elisan jäädessä päälle 77 megabittiin ja Telian päälle 76 megabittiin.

Järjestys ei muuttunut puolen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna, mutta kaikkien nopeudet nousivat. Parannusta saattaa selittää 5g-yhteyksien yleistyminen.

Lue lisää: Tässä on Suomen nopein mobiili­verkko – tuloksista kiistelty oikeudessa asti

Kun katsotaan pelkästään 5g-nopeuksia, oli DNA paras päälle 247 megabitin mediaaninopeudellaan. Tämä on kuitenkin selvästi vähemmän kuin viime keväänä DNA:lle mitattu noin 280 megabittiä sekunnissa. Myös Telian 5g-nopeus aleni, kun taas vain Elisan mediaanissa näkyi pientä parannusta.

Raportista ei käy ilmi, mistä 5g:n laskenut mediaaninopeus johtuu. Sitä saattaa selittää 5g-liittymien yleistyminen ja siitä lisääntynyt nettikaistan kuormitus.

Yksittäisistä puhelinmalleista iPhone 14 Pro Max ylsi parhaaseen mediaaninopeuteen lähemmäs 178 megabitillään sekunnissa verkosta laitteeseen päin. Muut mitalisijat menivät myös eri iPhone-malleille. Sen sijaan kaikkien valmistajien kaikkien mallien yhteistuloksia tarkasteltaessa OnePlus pärjäsi parhaiten. Latausnopeuksien mediaani oli 96 megabitin hujakoilla.

Tuloksia ei tule pitää ehdottomana totuutena, sillä ne eivät perustu tieteellisiin mittauksiin. Nopeudet perustuvat käyttäjien itsensä tekemiin mittauksiin verkon testisivulla ja Speedtest-mobiilisovelluksissa.

Vuonna 2017 markkinaoikeus otti asiaan kantaa ja totesi ettei ”Ooklan selvitys ole varsinaisesti kuvannut matkaviestinverkkojen nopeutta, vaan pikemminkin keskiarvoa siitä, millaisia nopeuksia eri operaattoreiden asiakkaat ovat laitteillaan ja liittymillään saavuttaneet”.

Speedtest Intelligence tarkastelee myös kiinteitä internet-yhteyksiä. Niissä teleoperaattorien järjestys oli:

  1. Lounea 105,57 Mbps

  2. DNA 93,32 Mbps

  3. Elisa 93,31 Mbps

  4. Telia 91,22 Mbps

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?