DNA taipui uhka­sakon edessä – muuttaa käytäntöään

Oikeudessa hävinnyt DNA muuttaa tekstiviestipalveluaan viranomaisen asettamaan takarajaan mennessä.

Takaraja DNA:lle palvelun muuttamiseksi on 9. joulukuuta.

29.11.2022 15:57

Teleoperaattori DNA kertoo muuttavansa palveluaan, joka antaa kuluttajan tarkastaa tekstiviestillä määräaikaisen matkaviestinverkon liittymäsopimuksensa päättymispäivän.

Lue lisää: Tele­operaattorin vaihtaminen helpottui juuri: Yksi teksti­viesti riittää

Tarkastuspalvelun tulee olla oletusarvoisesti päällä kaikissa kuluttajille suunnatuissa matkapuhelinliittymissä 9.12.2022 alkaen, ja nyt DNA muuttaa palvelunsa toimimaan näin.

Velvoite palvelun tarjoamiseen astui voimaan kaikille teleyrityksille vuoden alusta, mutta vastoin viranomaisen vaatimuksia DNA ei ottanut sitä heti käyttöön, vaan asiakkaalta pyydettiin siihen ensin lupa.

Operaattorin mielestä asiakkaiden tietosuoja ei sallinut palvelun automaattista käyttöönottoa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan liittymän omistajan hyväksyntää ei palvelussa tarvita. Viranomainen huomauttaa, että laki edellyttää palvelun olevan käytettävissä helposti ja välittömästi.

Traficom asetti DNA:lle helmikuussa 100 000 euron uhkasakon, eikä korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt syksyllä DNA:lle valituslupaa asiassa. Virasto katsoo DNA:n käyttäneen päätöksen jälkeen ”ylimääräisiä ja poikkeuksellisia muutoksenhakukeinoja”, mutta asiassa on nyt saatu lopullinen ratkaisu korkeimman hallinto-oikeuden hylättyä DNA:n hakemuksen.

Lue lisää: DNA:lla hämmentävä riita viran­omaisen kanssa – valitti oikeuteen, uhkasakko jäihin

Lue lisää: DNA:n valitus kaatui hallinto-oikeudessa – operaattorin toiminta oli lain­vastaista

Lue lisää: DNA:lle uhkasakko – hävisi riidan liittymän keston tarkistamisesta

Palvelun on tarkoitus helpottaa operaattorin vaihtamista esimerkiksi, kun kilpaileva operaattori tekee kiinnostavan liittymätarjouksen.

Jatkossa DNA:n asiakkaat voivat estää sopimustietojen tekstiviestikyselyt joistakin omistuksessaan olevista puhelinliittymistä Oma DNA -sovelluksellaan tai DNA:n asiakaspalvelussa.

Elokuussa Traficom löysi ongelmia myös Telian tavasta toteuttaa palvelu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?