Apple julkisti iPhone 14:t – juottaa suomalaisille katkeraa kalkkia

Apple onnistui yllättämään eurooppalaiset ikävällä tavalla julkistaessaan uudet iPhonensa keskiviikkoiltana suuressa mediatilaisuudessaan.

8.9. 11:21 | Päivitetty 8.9. 14:00

Yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Apple julkisti keskiviikkona illalla neljä uutta iPhonea Far Out -tilaisuudessaan Kaliforniassa. Puhelimet ovat lähtöhintoineen:

  • 6,1 tuuman iPhone 14 (1039 €)

  • 6,7 tuuman iPhone 14 Plus (1189 €)

  • 6,1 tuuman iPhone 14 Pro (1349 €)

  • 6,7 tuuman iPhone 14 Pro Max (1499 €)

Julkistuksia koostavat esimerkiksi TechCrunch ja Mashable. Toisin kuin viime vuonna, Apple ei julkistanut Mini-versiota uusista puhelimista. Perus-iPhonet sisältävät edellisvuoden Pro-mallin suorittimen, kun taas uudet iPhone 14 Pro -mallit saivat tuoreen A16 Bionic -prosessorin.

Pro-versioissa on joitakin oleellisia uudistuksia, joihin lukeutuu etukameran ja kasvontunnistuksen käsittävä notko näytön yläreunassa. Nyt notkoa ei ole, vaan Apple on piilottanut nämä toiminnot osaksi tummaa ja muokattavissa olevaa tietosaareketta. Apple käyttää siitä nimeä Dynamic Island.

Lue lisää: Applelta uusi iOS, tieto­kone ja prosessori – nämä iPhonet jäävät ilman päivitystä

Huomionarvoista on, että Apple ei siirtynyt puhelimissaan usb-c-liitäntään, vaan jatkaa oman lightninginsä käyttöä.

Arvostettu Apple-analyytikko Ming-Chi Kuo ennusti toukokuussa Applen siirtyvän usb-c:hen ensi vuonna. EU on aloittanut lainsäädäntötoimet kaikkiin puhelimiin sopivan yhteislaturin edistämiseksi. Apple on vastustanut hanketta raivoisasti, mutta sen mahdollisuudet lainsäätäjiä vastaan ovat tässä vaiheessa enää heikot.

Lue lisää: Yhteislaturi tulee – tämä on pian EU:n ainoa sallittu laturipää

Lue lisää: Analyytikko ennustaa: Apple taipuu – muutos iPhoneen

Applen odotettiin nostavan Pro-mallien hintoja edellisvuodesta. Tämä pätee dollarihinnoissa, mutta tilanne on toinen eurohintojen osalta. Uudet iPhonet kallistuivat Euroopassa kautta linjan.

IPhone 13:n lähtöhinta oli ilmestyessään 929 euroa, nyt iPhone 14:n lähtöhinta on 1039 euroa. IPhone 13 Pro maksoi aluksi vähintään 1179 euroa, nyt 1349 euroa. Ja viime vuoden Pro Maxista sai pulittaa ainakin 1279 euroa, kun taas uusi versio maksaa alimmillaan 1499 euroa.

Eniten maksaa yhden teratavun iPhone 14 Pro Max, jonka hinta ylittää 2000 euron haamurajan. Sen myyntihinta on 2149 euroa.

Tilannetta selittänee euron roima heikkeneminen dollariin nähden.

Kaikissa uusissa iPhoneissa on tekninen kyvykkyys hälyttää apua satelliitin kautta hätätilanteessa. Palvelu aloittaa marraskuussa ja toimii aluksi vain Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

IPhone 14 Pro.

Perusmalleissa on merkittävä muutos aiempaan Yhdysvalloissa. Siellä niitä ei myydä lainkaan fyysisellä sim-kortilla varustettuina. Sen sijaan puhelimet käyttävät sähköistä e-sim-korttia. Muutos ei koske vielä muita maita.

Apple esitteli tilaisuudessaan myös uudet AirPods Pro -kuulokkeet sekä kolme uutta älykelloa, Apple Watch Series 8, Apple Watch SE ja kovaan käyttöön tarkoitettu Apple Watch Ultra.

Puhelimet ja kelloista Series 8 ja Apple Watch SE tunnistavat, jos käyttäjä joutuu auto-onnettomuuteen ja ottavat automaattisesti yhteyttä pelastuspalveluihin. Epäselväksi jäi, missä kaikkialla maailmassa tämä toimii.

Apple Watch Ultra.

Puhelinten ennakkotilaus alkaa huomenna perjantaina kello 15.00 Suomen aikaa ja saataville ne tulevat 16. syyskuuta lukuun ottamatta iPhone 14 Plusia, joka ilmestyy vasta 7. lokakuuta.

Puhelimia ajava käyttöjärjestelmä iOS 16 tulee yleisesti saataville 12. syyskuuta.

Juttua on päivitetty lisätiedoilla klo 14.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?