15 vuotta sitten maailma mullistui – yksi laite muutti kaiken

Applen ensimmäinen iPhone-älypuhelin saapui kauppoihin päivälleen 15 vuotta sitten. Se teki älypuhelimista sellaisia joina ne tunnemme.

Applen perustaja Steve Jobs esittelemässä ensimmäistä iPhonea vuonna 2007.

29.6. 9:48

Apple mullisti maailman tänä päivänä tismalleen 15 vuotta sitten. Tuolloin kauppoihin saapui ensimmäinen iPhone, joka muutti puhelinmarkkinoita pysyvästi.

Laitteen julkisti sittemmin edesmennyt Applen toimitusjohtaja Steve Jobs saman vuoden tammikuussa. Tuolloin IT-ikoni rehvasteli, että puhelin on ”vallankumouksellinen ja taianomainen tuote, joka on viisi vuotta muita puhelimia edellä”.

Tosiasiassa tilaisuudessa esitelty laite oli kaukana taianomaisesta, sillä se pysyi hädin tuskin kasassa ja käynnissä Jobsin puheen ajan. Vallankumouksellinen iPhone kuitenkin oli.

Vuoden 2007 varhaiset älypuhelimet olivat näytöiltään huomattavasti Applen uutuutta pienempiä. Niissä oli edelleen fyysinen näppäimistö ja kosketusnäytöllisistä yksilöistä löytyi usein erillinen kynä, jolla näyttöä käytettiin.

Jobs maustoi esittelyään huumorilla, sillä aluksi hän kertoi Applen julkistavan kolme uutta tuotetta. Tosiasiassa ainoa tuote oli iPhone, mutta siihen oli paketoitu mukaan kolmen silloisen laitteen ominaisuudet. Se oli sekä puhelin, internet-viestintälaite että kosketusohjattava iPod-musiikkisoitin.

Täydellinen iPhone ei kuitenkaan ollut. 499 dollaria maksaneesta laitteesta puuttui esimerkiksi kyky kytkeytyä 3g-verkkoihin, jotka vuonna 2007 olivat jo alkaneet yleistyä. Tämä korjattiin kuitenkin pian, kun puhelimesta julkaistiin uudisversio iPhone 3G.

Innovatiivisen suunnittelun ohella iPhone mullisti älypuhelinten toimintaa sovellusten tasolla. App Store -ohjelmakaupan kautta sovelluskehittäjät pystyivät toimittamaan tuotteitaan helposti puhelimen käyttäjille ja samalla Apple nappasi itselleen kolmanneksen niiden tuotoista.

Tuolloin matkapuhelinmarkkinoita hallinneelle Nokialle iPhonen nousu oli myrkkyä. Suomalaisyhtiöllä kesti verrattain kauan saada kilpaileva puhelinmalli markkinoille ja lopulta Nokia menetti johtoasemansa markkinoilla pysyvästi.

Lue lisää: Nokian Vanjoki: Tervetuloa kisaan Apple

Samaan aikaan iPhone määritti pitkälti älypuhelimien tulevaisuuden suunnan. Kosketusnäyttö on tätä nykyä enemmänkin sääntö kuin poikkeus ja App Storen liiketoimintamallia muistuttavia sovelluskauppoja löytyy lähes joka laitteesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?