Harva tietää tätä teksti­viestien ominaisuutta

Googlen Android-puhelinten viestisovellus päästää ajastamaan tekstiviestin vaikka vuoteen 2100.

Tekstiviestit ovat antaneet sijaa pikaviesteille, mutta eivät ole suinkaan kadonneet.

25.6. 7:01

Monien Android-puhelinten oletuksena käyttämään Googlen Viestit-sovelluksessa (Messages) on näppärä toiminto, joka tekee tekstiviestien lähettämisestä entistä joustavampaa.

Kun olet keskustelussa, paina viestikentän oikealla puolella olevaa lähetyspainiketta pitkään. Tällöin voit hyvinkin saada mahdollisuuden ajastaa viesti. Oletuksena tarjotaan kahta kellonaikaa saman päivän aikana ja yhtä seuraavana aamuna, mutta käyttäjä voi myös ajastaa viestin vapaasti valitsemalla päivämäärän ja kellonajan. Silloin viestin voi enimmillään ajastaa aina vuoden 2100 loppuun saakka.

Ajastus alkaa painamalla pitkään viestin lähetysnappia, jos toiminto on saatavillasi.

Paina ajastuksen jälkeen viestin lähetysnappia, ja viesti toimitetaan sitten aikanaan.

Joissakin puhelinmalleissa käytetään oletuksena jotakin toista viestisovellusta Googlen Viestien sijaan. Google on kuitenkin jo kertonut toiminnosta suomenkielisessä tukiartikkelissaan.

Ajastettuna lähetetyn viestin kellosymbolia painamalla viestiä pääsee muokkaamaan, sen voi lähettää heti tai viestin voi poistaa.

Jos puhelin ei ole wifi- tai mobiiliverkossa ajoitettuna aikana, viesti lähetetään, kun laite on seuraavan kerran yhteydessä verkkoon. Tästä on pääteltävissä se, että jos puhelin rikkoutuu tai pyyhitään ennen viestin ajastuksen täyttymistä, viestiä ei lähetetä.

Lue myös: Viesti vaikka 50 vuoden päähän – tämä onnistuu Gmailissa

Toiminnosta on hyötyä esimerkiksi tilanteessa, jossa yhtäkkiä muistaa jotakin mitä kaupasta pitäisi ostaa töiden jälkeen. Jos viestin lähettää puolisolle heti, voi se unohtua arjen tiimellyksessä ennen kauppaan ennättämistä. Jos taas ajatuksen päälle jää istumaan, saattaa viesti jäädä kokonaan lähettämättä. Silloin voi olla paikallaan ajoittaa viesti saapumaan vain vähän ennen kauppareissua.

Viestin ajastettu lähettäminen onnistuu muun muassa myös Telegram-pikaviestimessä.

Moni on jo siirtynyt käyttämään erilaisia pikaviestimiä tekstiviestien rinnalla tai niiden sijaan. Google pyrkii osaltaan tekemään tekstiviesteistä modernimpia lisäämällä niihin chat-toimintoja. Yksi viimeisimmistä uudistuksista toi viestien päästä päähän -salauksen.

Lue lisää: Tekstiviesti ei suostu kuolemaan: Android-puhelimiin pika­viestimistä tuttu uudistus

Googlen Viestit-sovelluksen ajastus on kuitenkin IS Digitodayn kokeilun perusteella chat-toiminnoista riippumaton ja oli käytettävissä näiden toimintojen sulkemisen jälkeenkin.

Ajastuksen toimimiseksi puhelimen käyttöjärjestelmän tulee olla vähintään Android 7 Nougat, joka ilmestyi vuonna 2016.

Kannattaa varmistaa, että Viestit-sovellus on ajan tasalla esimerkiksi käymällä Play-kaupassa sovelluksen sivulla. Jos siellä näkyy Päivitä-nappi, paina sitä.

Juttu on julkaistu aluin perin 11.9.2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?