Nokian pomo: Äly­puhelin katoaa – näin 6g:tä käytetään vuonna 2030

Pekka Lundmark uskoo älypuhelinten jäävän vähemmistöön ennen 6g-mobiiliverkkojen saapumista.

Pekka Lundmarkin mukaan verkkojen tulee olla vähintään 100 kertaa nykyistä nopeampia vuonna 2030.

31.5.2022 12:07

Verkkoyhtiö Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark uskoo kuudennen sukupolven (6g) mobiiliverkkojen saapuvan vuoden 2030 paikkeilla. Siinä vaiheessa älypuhelin ei kuitenkaan liene pääasiallinen tapa 6g:n käyttöön.

– Siihen mennessä älypuhelin sellaisena kuin sen nykyään tunnemme ei ehdottomasti ole enää yleisin käyttöliittymä. Monet näistä asioista on rakennettu suoraan meidän kehoomme, Lundmark sanoi Davosin talousfoorumissa CNBC:n mukaan.

Arvio älypuhelinten korvaamisesta puettavalla teknologialla ei ole uusi. Esimerkiksi tunnettu Apple-asiantuntija Ming-Chi Kuo on ennustanut, että Apple korvaa iPhonen kymmenessä vuodessa päässä pidettävällä silmikolla eli lisätyn todellisuuden laitteella.

Lue lisää: ”IPhone katoaa 10 vuoden päästä” – tässä on korvaaja

Viime viikolla Davosissa puhuneen Lundmarkin ennuste kehoon upotettavasta teknologiasta vaikuttaisi kuitenkin menevän tätä visiota pidemmälle, mutta johtaja ei täsmentänyt, mitä hän tarkalleen ottaen tarkoitti. Kyse voi olla esimerkiksi ihon alle upotetuista siruista. Toisaalta Elon Muskin Neuralink-yhtiö kehittää jopa tapaa yhdistää ihmisaivot tietokoneeseen kirurgisesti.

Lue lisää: Elon Muskin yhtiö yhdisti apinan aivot videopeliin – ”Se ei ole onneton apina”

Talousfoorumissa keskusteltiin myös huonosti määritellystä metaversumin käsitteestä, jolla viitataan muun muassa eri teknologiayhtiöiden hankkeisiin laajojen virtuaalimaailmojen rakentamiseksi. Lundmarkin mukaan vuonna 2030 kaikesta on olemassa virtuaalinen vastine ja se vaatii valtavia laskentaresursseja. Tietoverkkojen tulee olla 100–1000 kertaa nykyistä nopeampia, hän pohtii.

Lue lisää: Perheen­äiti kertoo karmeasta kokemuksesta – Facebookin jätti­hankkeeseen sisältyy iso riski

Vielä ei tarkasti tiedetä, millaisia 6g-verkot edes ovat. Visioita on kuitenkin esitetty. Suomalaisasiantuntija odottaa eräänlaista aistien internetiä.

– Pystyt näkemään sen, tuntemaan sen, ehkä haistamaan sen ja ehkä jopa maistamaan sen, ennakoi ruotsalaisen Ericssonin tietoverkkojohtaja Janne Peisa vuoden 2020 lopussa.

Lue lisää: Tällainen on 6g – scifi-elokuvan ennustus voi toteutua

Nopeuden osalta 6g:ssä puhutaan vähintään sadoista gigabiteistä sekunnissa, kun nykyiset 5g-verkot pystyvät muutaman gigabitin eli tuhannen megabitin nopeuteen. Esimerkiksi vielä harvinaisia 8K-tarkkuuden videostriimejä voisi pyörittää tuhat kappaletta yhtä aikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?