Analyytikko ennustaa: Apple taipuu – muutos iPhoneen

Apple voi luopua Lightning-liitännästä ja siirtyä usb-c:hen, luotettava analyytikko arvioi.

Usb-c tekee esimerkiksi latureista laajasti yhteensopivia lukuisten eri puhelinten ja muiden laitteiden kanssa.

14.5. 7:01

Apple tekee ensi vuonna muutoksen iPhonen liitäntöihin, analyytikko Ming-Chi Kuo päättelee keräämistään tiedoista. Kuo on vuosien varrella osoittautunut varsin luotettavaksi Apple-asiantuntijaksi.

Kuon keskiviikkoisen twiitin mukaan vuoden 2023 loppupuolella ilmestyvä iPhone näillä näkymin hylkäisi Applen oman Lightning-liitännän ja korvaisi sen yleisesti yhteensopivalla ja muissa puhelimissa laajasti käytetyllä usb-c:llä. Analyytikon mukaan tämä voisi parantaa iPhonen tiedonsiirto- ja latausnopeutta.

Aiheeseen liittyvä lainsäädäntö etenee Euroopan unionissa. Kaikkien valmistajien matkapuhelimissa, tableteissa, digikameroissa, kuulokkeissa, käsikonsoleissa ja pienkaiuttimissa olisi jatkossa oltava usb-c-portti, jos niitä ladataan latausjohdolla – poikkeuksena laitteet, jotka ovat liian pieniä usb-c-porttia varten, kuten älykellot.

Lue lisää: Applelle katkeraa kalkkia – kaikkiin laitteisiin sopiva yhteis­laturi etenee

Tunnetuin ja isoin vastaanhangoittelija on Apple, joka valmistaa iPhone-puhelimia. Apple on myös varoittanut, että sääntely aiheuttaisi huomattavasti lisää sähköromua kuluttajien heittäessä pois vanhoja tarvikkeitaan. EU toisaalta uskoo hankkeensa nimenomaan vähentävän elektroniikkajätettä.

Vielä viime vuonna Kuo toisaalta ennusti, että Apple voisi hylätä liitännät kokonaan Lightningista luopuessaan ja siirtyä suoraan langattomaan lataukseen usb-c:n sijaan. Mielipide vaikuttaa nyt muuttuneen.

Lue lisää: EU tuo muutoksen äly­puhelimiin – näinkö Apple kiertää sen?

The Verge huomauttaa Applen siirtyneen jo osittain usb-c:hen. Tämä liitäntä löytyy yhtiön uusimmista iPad-tableteista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?