Androidin suuri uhka helpottaa kohta

Android 13 rajoittaa sovellusten pääsyä käyttöjärjestelmän kriittisiin palveluihin.

Esimerkiksi FluBot-haittaohjelma käyttää hyväkseen esteettömyyttä.

10.5. 7:02

Google on tekemässä tärkeän muutoksen Androidin seuraavaan versioon, Android-laitteiden hallintaa yrityksille myyvä Esper kertoo blogissaan.

Myöhemmin tänä vuonna ilmestyvä Android 13 rajoittaa sovellusten pääsyä rajapintoihin, jotka koskevat Androidin esteettömyyspalveluja. Google ei salli sovelluskauppojen ulkopuolelta ladattavien sovellusten käyttää tätä lupaa puhelimessa.

Aiheesta uutisoi XDA Developers. Esteettömyys (accessibility) on yksi Androidin vaarallisimmista käyttöoikeuksista. Esteettömyyspalvelut on tarkoitettu auttamaan esimerkiksi näkö- tai kuulovammaisia vaikkapa lukemalla ääneen tekstiä tai kirjoittamaan viestejä.

Väärissä käsissä tämä käyttöoikeus on kuitenkin hyvin vaarallinen, koska sen avulla sovellus voi tehdä laitteessa melkein mitä tahansa sähköpostien lukemisesta verkkopankin käyttöön.

Esimerkiksi Suomessa paljon nähty ja äskettäin taas aktivoitunut FluBot-haittaohjelma käyttää Androidin esteettömyyspalvelua estääkseen Googlen suojausten toimimisen.

Lue lisää: Verottaja varoittaa härskeistä huijausviesteistä: ”Tuhoa viesti!”

Lue lisää: Viheliäinen haittaohjelma leviää taas puhelimiin – älä missään nimessä klikkaa

Android 13:ssa esimerkiksi selaimen tai tekstiviestin kautta ladattava sovellus ei pääsisi käsiksi tähän oikeuteen. Samalla se kuitenkin edelleen olisi mahdollista sovelluksille, joita tarjotaan Google Play -kaupassa ja ulkopuolisissa sovelluskaupoissa.

Google on jo entuudestaan rajoittanut sovellusten pääsyä esteettömyyspalveluihin Androidissa, mutta äskettäin Play-kaupasta löytyi uusi tätä kikkaa käyttävä haittaohjelma.

Käyttäjä pystyy hallitsemaan sovellusten käyttöoikeuksia Androidin asetusten kautta. Jos sovellus pyytää lupaa esteettömyyspalveluihin, tulee pyyntöä miettiä kaksi kertaa ennen luvan antamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?