Huolestuttava havainto TikTokista – tätä harva tietää suosikki­sovelluksesta

Pelkkä sovelluksen asentaminen ja ensikäynnistys voi riittää laajan seurannan aloittamiseen, uusi tutkimus vihjaa.

TikTok otti yhteyttä verkkoon huomattavasti Facebookia hanakammin, kun sovelluksiin ei ollut kirjauduttu.

10.2.2022 22:35

Sovellukset voivat seurata käyttäjäänsä monin tavoin, vaikka hän luulisi estäneensä sen. Tähän viittaa markkinointiyritys URL Geniusin tutkimus, joka toteutettiin Applen iOS-alustalla. Käyttöjärjestelmä mahdollistaa nykyisin sovellusten toiminnan tallentamisen ja tutkimisen.

CNBC:n mukaan URL Genius laski, kuinka moni eri paikka internetissä seuraa kunkin sovelluksen käyttäjää. Sosiaalisen median sovelluksista huomiota herätti etenkin kiinalainen TikTok-lyhytvideoalusta.

TikTok otti yhteyttä 14:ään eri paikkaan verkossa ja 13 niistä oli TikTokin ulkopuolisia tahoja. Ei ole selvää, mistä tahoista on kyse tai mihin tarkoituksiin tietoa mahdollisesti kerätään. Myös Googlen YouTube-sovellus otti yhteyttä kaikkiaan 14:ään eri paikkaan, mutta 10 näistä oli yhtiön omia tahoja. Samaan aikaan esimerkiksi Metan palvelut Facebook ja WhatsApp ottivat kumpikin yhteyttä vain yhteen paikkaan verkossa.

Lue lisää: Näin televisiosi tarkkailee sinua: Tämä asetus kannattaa kytkeä heti pois

Tutkimuksessa sovellus ainoastaan ladattiin ja se käynnistettiin yhden kerran kirjautumatta sisään. Tutkijat huomauttavat, että heidän havaintonsa eivät vastaa todellista käyttöä. Mikäli käyttäjä kirjautuisi sometililleen, sovellusten ottamat yhteydet verkkoon olisivat luultavasti runsaampia.

URL Genius näkee tilanteessa useita ongelmia käyttäjien kannalta. Kuluttajat, jotka eivät ole sallineet seurantaa, voivat pelästyä siitä, kuinka moneen ulkopuoliseen tahoon sovellus ottaa yhteyttä jo minimaalisen käytön aikana. Kuluttajat eivät myöskään toistaiseksi näe, mitä tietoja jaetaan, eikä heillä ole mahdollisuutta estää seurantaa. URL Genius uskoo, että molemmat seikat ovat sellaisia, joita Apple pyrkii ratkaisemaan jatkossa.

Lue lisää: Toimittaja latasi puhelimeensa nuuskintaa tarkkailevan sovelluksen ja ällistyi: ”Herrajumala!”

TikTokin tietosuoja on huolestuttanut aikaisemminkin. Esimerkiksi vuonna 2020 The Wall Street Journal paljasti TikTokin kiertäneen Googlen Androidiin rakentaman suojauksen kerätäkseen ainutkertaisia tunnisteita miljoonista mobiililaitteista. Tietojen avulla käyttäjiä oli mahdollista tarkkailla, ilman että heillä oli mahdollisuutta kieltäytyä siitä.

Samoihin aikoihin Ruotsin televisio SVT ja Ruotsin radio SR ilmoittivat kieltäneensä työntekijöitään Tiktok-videosovelluksen käyttämisen työpuhelimillaan. Syynä oli arvio, että Tiktok kerää enemmän tietoa kuin on tarpeellista kiinalaiselle omistajayhtiölleen Bytedancelle.

TikTok joutui myös Yhdysvaltain silloisen presidentin Donald Trumpin hampaisiin ja hän uhkasi kieltää koko sovelluksen. Näin ei kuitenkaan käynyt.

URL Geniusin tutkimuksessa oli mukana yhteensä 200 sovellusta 20 eri kategoriassa. Keskimäärin sovellus otti yhteyttä 15 eri paikkaan, joista 12 oli tuntematon ulkopuolinen taho. Sosiaalisen median sovelluksissa kontakteja oli keskimäärin 6.

Jos sinulla on vähintään iOS:n versio 15.2, voit löytää URL Geniusin käyttämän Applen toiminnon avaamalla asetukset ja valitsemalla sitten Yksityisyys > Tallenna appien aktiivisuus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?