Näillä puhelimilla ja tällä operaattorilla netti toimii nopeimmin Suomessa

DNA tarjoaa nopeimman mobiilinetin Suomessa, uudet mittaukset kertovat. Myös puhelimissa on eroja.

Suomi ei yllä aivan kärkikahinoihin mobiilinopeuksissa.

24.1. 7:01

DNA oli Suomen nopein mobiilioperaattori viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, Ookla-yhtiön Speedtest Intelligence paljastaa. Nykyaikaisilla piirisarjoilla varustetuissa puhelimissa DNA saavutti 86,43 pistettä Speedtestin mittauksessa. Elisa jäi 75,33 pisteeseen ja Telia 71,50 pisteeseen.

Pienimmän latenssin eli viiveen tarjosi Elisa 19 millisekunnillaan. Alhainen latenssi on tärkeää useissa suosituissa netin käyttötavoissa, kuten ääni- ja videopuheluissa, pelaamisessa ja suoratoistossa.

Mitatut nopeudet perustuvat käyttäjien itsensä tekemiin mittauksiin verkon testisivulla ja mobiilisovelluksissa. Speedtestin luotettavuudesta todistaa sekin, että esimerkiksi Elisan ja DNA:n asiakkailleen tarjoamat nopeustestit ovat nekin perustuneet Speedtestiin. Ei ole tosin selvää, kuinka moneen mittaukseen Suomen tulokset perustuvat.

Lue myös: Tiedätkö, milloin on paras hetki käyttää kännykkäverkkoa?

DNA:n mobiiliyhteydet osoittautuivat tasaisimmiksi nopeuden yltäessä vähintään 5 megabittiin sekunnissa verkosta laitteelle päin ja vähintään 1 megabittiin sekunnissa laitteesta verkkoon päin 94,2 prosentissa tuloksia.

Yksittäisistä puhelinmalleista nopein oli iPhone 13 Pro Max, kun taas OnePlus pärjäsi valmistajista parhaiten.

Pelkästään 5g-yhteyksiä tarkasteltaessa korkeimmat latausnopeudet tarjosi Telia, joka pääsi 273,07 megabittiin sekunnissa.

Suomi ei varsinaisesti kuitenkaan juhli kansainvälisessä vertailussa. Suomen kaikista puhelimista laskettu 63,65 megabitin latausnopeus riitti 19. sijaan muun muassa Norjan, Tanskan ja Kanadan takana. Parhaimmat mobiilinopeudet, 138,38 megabittiä, löytyvät Yhdistyneistä arabiemiirikunnista.

Lue lisää: Oletko tarkistanut nettiliittymäsi nopeutta? Nopea temppu voi olla rahanarvoinen

Korjaus 24.1. klo 13.30: Jutun ensimmäisessä kappaleessa kerrotut luvut eivät ole megabittejä sekunnissa, kuten tekstissä alun perin sanottiin. Kyseessä on Speedtestin pisteluku, joka perustuu teleoperaattorin koko nopeustarjontaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?