EU torjuu Applen huolet usb-c:hen siirtymisestä - Mobiili - Ilta-Sanomat

Apple takertuu liitäntäänsä iPhonessa – EU:lta tiukka kuitti

Valiokunnan puheenjohtaja tyrmää Applen huolet innovaation tukahduttamisesta.

Vasemmalla yhteiseksi ehdotettu usb-c-liitin, oikealla Applen Lightning.

19.10. 16:00

Euroopan parlamentti kuittaa selvin sanoin etenkin Applen esittämän arvostelun suunnitellusta yhdenmukaisten laturien pakosta.

EU:ssa on määrä siirtyä kokonaan usb-c-liitäntään mobiililaitteissa kuten älypuhelimissa ja tableteissa. Apple on kritisoinut pyrkimyksiä ankaraksi sääntelyksi, joka uhkaa innovaatiota ja vahingoittaa kuluttajia.

– En näe sitä riskiä. Ehdotukseen on kirjoitettu, että jos uusi usb-c:tä parempi standardi näkee päivänvalon, voimme sovittaa sääntöjä, Euroopan parlamentin kuluttajansuojavaliokunnan puheenjohtaja Anna Cavazzini totesi Facebook-haastattelussa.

Parlamentti julkaisi haastattelusta tiivistelmän verkkosivuillaan. Euroopan komissio esitti syyskuussa, että esimerkiksi puhelimet, tabletit ja kuulokkeet määrättäisiin käyttämään yhteistä usb-c-liitäntää niiden lataamiseksi. Laturit myös myytäisiin erikseen. Tavoitteena on tehdä elämästä helpompaa kuluttajille.

Lue lisää: EU haluaa kaikkiin puhelimiin samanlaiset lataus­liitännät

Jo yli kymmenen vuotta jatkunut halu yhteiseen liitäntään on saanut yrityksiä osittain ruotuun. Tunnetuin ja isoin vastaanhangoittelija on Apple, joka valmistaa iPhone-puhelimia.

Sähköromu on EU:n nopeimmin kasvava jätevirta.

Apple on myös pelännyt, että sääntely aiheuttaisi huomattavasti lisää sähköromua kuluttajien heittäessä pois vanhoja tarvikkeitaan. Parlamentin Cavazzini on tästäkin eri mieltä. Arviot sääntöjen vaikutuksesta vaihtelevat, mutta hänen mukaansa usein esitetyn ennusteen mukaan sähköromun määrä vähenisi noin tuhannella tonnilla vuosittain.

– Sähköromu on EU:n nopeimmin kasvava jätevirta, Cavazzini hahmottaa.

Lue lisää: Apple protestoi kaikkiin puhelimiin sopivaa laturia vastaan – uhkailee jätevuorella

Viimeaikaisten veikkausten perusteella Apple saattaa viitata kintaalla koko sääntelylle. Usb-c:hen siirtymisen sijaan Apple voisi kehittää kokonaan vailla liitäntää olevan iPhonen, joka perustuu pelkästään langattomaan lataamiseen. Sitä lakiesitys ei nykyisellään käsittele ollenkaan.

Lue lisää: EU tuo muutoksen äly­puhelimiin – näinkö Apple kiertää sen?

Tosin EU-parlamentissa on esitetty vaatimuksia, että valmistellut säännöt kattaisivat myös langattoman lataamisen. Jotkut mepit tahtovat myös, että säännöt käsittäisivät kaikki mobiililaitteet, kuten sähköisten kirjojen lukulaitteet.

Cavazzinin mukaan säännöt astunevat voimaan vuonna 2024. Se ei tarkoita, että vaikkapa Lightning-kaapelilla varustettu iPhone olisi silloin yhtäkkiä käyttökelvoton. Vanhojen kaapelien käyttöä voi jatkaa normaalisti, Cavazzini vakuuttaa. Sääntely koskee uusia markkinoille vasta tulevia laitteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?