Karu tulos: Yleinen uskomus iPhonen yli­vertaisuudesta Androidiin verrattuna kumottiin

Applen puhelimia on pidetty tietosuojaltaan kilpailijoita parempana. IPhonen sovellukset uhkaavat tietosuojaa samassa mitassa kuin Android-sovelluksetkin, uusi tutkimus väittää.

Tutkijoiden mukaan Applella ja Googlella on kaupallinen intressi sallia seuranta.

12.10.2021 7:01

Usein kuulee sanottavan, että IPhone on tietoturvastaan ja tietosuojastaan välittävän valinta. Oxfordin yliopiston tutkimuksen (pdf) perusteella näin ei ole ainakaan, kun verrataan Applen App Store -sovelluskaupan tarjoamia sovelluksia Androidin Google Play -kaupan tarjontaan. Asiasta uutisoi Tom's Guide.

Tutkijat kävivät läpi 24 000 satunnaisesti valittua ilmaista sovellusta, jotka on julkaistu tai päivitetty vuonna 2018 tai myöhemmin. He huomasivat, että ulkopuolinen seuranta ja ainutkertaisten käyttäjätunnisteiden jakaminen oli yleistä molemmilla alustoilla, jopa lapsille kohdistetuissa sovelluksissa. Lasten osalta iOS-sovellukset tekivät seurantaa mainontaa varten huomattavasti Androidia vähemmän, mutta pääsivät moninkertaisesti useammin käsiksi lapsen sijaintiin.

Euroopan unionin tai Yhdysvaltojen tietosuojalakeja on mahdollisesti rikottu laajasti. Tutkijoiden mukaan tällaiseen viittaa esimerkiksi kolmansien osapuolten harjoittama seuranta ilman käyttäjän lupaa, lapset yksilöivien tietojen jakaminen ulkopuolisten kanssa ilman vanhempien lupaa ja henkilökohtaisen tiedon lähettäminen maihin, jotka eivät suojele tietoja riittävästi.

Kaiken kaikkiaan kumpikaan alusta ei havaintojemme mukaan ole selvästi toista parempi.

Ongelmia tuottaa myös seurannan näkymättömyys käyttäjille, mikä tutkijoiden mukaan osaltaan johtuu Applen ja Googlen valinnoista alustojensa suunnittelussa.

– Kaiken kaikkiaan kumpikaan alusta ei havaintojemme mukaan ole selvästi toista parempi tietosuojan kannalta siltä osin kuin tutkimme, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimus toteutettiin ennen kuin Apple otti iOS:ssä käyttöön uuden suojauksen seurantaa vastaan. Käyttäjiä ei saa enää tarkkailla laitteen ainutkertaisen idfa-tunnisteen (identity for advertisers) avulla ilman heidän nimenomaista suostumustaan. Facebook älähti muutoksesta viime vuonna.

Lue lisää: Apple antaa kirvelevän iskun Facebookille – iOS 14 on myrkkyä seurannalle

Tutkijat noteeraavat Applen tekemän muutoksen ja sanovat arvioivansa sen vaikutuksia tulevaisuudessa.

Applen ja Googlen mobiilialustojen tiedonkeruuta selvitettiin myös aikaisemmin tänä vuonna julkaistussa irlantilaistutkimuksessa. Sen mukaan sekä iPhone että Android-puhelin keräävät joitakin tietoja ympäri vuorokauden laitteiden ollessa käyttämättöminä ja jopa silloin, kun käyttäjät ovat kieltäytyneet tietojen keräämisestä. Apple ja Google kumpikin lyttäsivät tutkimuksen virheellisenä.

Lue lisää: Näin paljon Android-puhelin ja iPhone keräävät dataa käyttäjästään – Google ja Apple parahtivat tuloksista

Oxfordin tutkijat näkevät, että sekä Googlella että Applella on kaupallinen intressi antaa sovellusten julkaisijoiden kerätä käyttäjätietoja myyntinsä parantamiseksi. Tämä johtuu siitä, että molemmat alustat ottavat jopa 30 prosentin siivun sovellusten tuottamasta myynnistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?