Suomen koronapassin lukusovellus on valmistumassa ja tulee kaikkien saataville - Mobiili - Ilta-Sanomat

Korona­passin luku­sovellus on pian täällä – kuka tahansa voi ladata sen puhelimeensa

Sovellus tulee tarjolle lainsäädännön valmistuttua.

Suomen koronapassina toimii EU:n koronatodistus. Sovellus lukee todistuksen QR-koodin.

24.9. 11:40

Suomen tulevan koronapassin lukusovellus on valmistumassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL viimeistelee ohjelmistoyhtiö Solitan kanssa koronatodistuksen QR-koodin lukusovellusta, jolla Omakannasta saatavaa koronatodistusta voitaisiin käyttää koronapassina, THL tiedottaa.

Asiasta twiittasi myös Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä.

Sovellus ei hae tietoja Omakannasta. Passin omistajan on itse ladattava tietonsa Omakannasta tai käytettävä erillistä tulostuspalvelua ja esitettävä QR-koodilla varustettu koronatodistus paperilla tai puhelimen ruudulta.

Koronatodistuksen lukija -sovellusta testattiin eilen 23. syyskuuta Helsingissä pääkirjasto Oodissa, jossa kokeiltiin koodien lukemista vaihtelevissa valaistusolosuhteissa. Ensimmäiset pilottitestit tehtiin jo elokuussa.

– Pilotointi Oodissa auttoi varmistamaan, että sovelluksen käyttö tuntui riittävän helpolta, jotta sovellusta voidaan joustavasti käyttää eri tilanteissa ja se voi osaltaan auttaa tilaisuuksien turvallista järjestämistä, toteaa THL:n tietoarkkitehti Mika Pihlajamäki tiedotteessa.

Hallitus on jättänyt esityksen, jonka perusteella koronapassi voidaan ottaa käyttöön lokakuussa koronatilanteen niin vaatiessa. Tällöin yleisötilaisuuksiin pääseminen edellyttäisi koronatodistuksen sähköistä lukemista ovella.

Koronapassin lukusovellus tulee saataville Android- ja Apple-puhelimien sovelluskauppoihin lainsäädännön astuttua voimaan ja on silloin kaikkien ladattavissa.

Koronatodistuksista on tehty myös mustan pörssin bisnes, sillä eri maiden koronapasseja myydään pimeillä markkinoilla. Väärennetyn koronatodistuksen esittäminen voi täyttää petoksen kriteerit.

Lue lisää: Tältä näyttää väärennetty Suomen korona­todistus – hinta 150 euroa

Koronatodistuksen saamisessa etenkin lapsille on myös ollut viiveitä, ja etenkin kaupunkien ulkopuolella se on ollut hankalaa. Asiaa yritetään parhaillaan ratkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?