Liettua teki hätkähdyttävän löydön kiinalaisista puhelimista – suosittelee kansalaisiaan lopettamaan käytön

EU-maan linjaus hätkähdyttää laajuudellaan.

Xiaomin, Huawein ja OnePlussan mallit avattuina puolustusministeriön laboratoriossa.

22.9.2021 16:19

Liettuan puolustusministeriö suosittaa, että kaikki maan kansalaiset lopettaisivat kiinalaisten matkapuhelinten ostamisen ja hankkiutuisivat eroon nykyisistä kiinalaisista luureistaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan syynä on hallituksen selvitys, jonka mukaan joissakin laitteissa on potentiaalia sensuuriin.

Xiaomin lippulaivamallissa Mi 10T 5G:ssä on selvityksen mukaan sisäänrakennettuna kyky tunnistaa ja estää termejä kuten ”vapaa Tiibet”, tai ”demokratialiike”. Toiminto on kytketty EU:ssa pois päältä, mutta raportin mukaan se voidaan kytkeä päälle etänä koska vain.

– Suosittelemme olemaan ostamatta uusia kiinalaisia puhelimia ja hankkiutumaan eroon jo ostetuista niin nopeasti kuin on kohtuudella mahdollista, apulaispuolustusministeri Margiris Abukevicius sanoi toimittajille.

Raportin mukaan Xiaomin puhelin myös lähettää salattua puhelimen käyttötietoa palvelimelle Singaporessa. Huawein P40 5G -puhelimesta puolestaan löydettiin tietoturva-aukko, mutta niin ikään kiinalaisen Oppon omistaman OnePlussan puhelimesta sellaisia ei havaittu.

Xiaomi ei kommentoinut asiaa Reutersille. Ministeriön mukaan asialla on merkitystä kaikille maille, jotka käyttävät Xiaomin laitteita. On epäselvää, liittyykö kehotus Liettuan ja Kiinan kiristyneisiin väleihin johtuen Taiwanin Vilnan-lähetystön nimiriidasta.

Yhdysvaltain kiinalaista Huaweita vastaan esittämät vakoiluepäilyt ja siitä seuranneet valmistajan vaikeudet paitsi puhelimissa, myös 5g-verkkojen markkinoilla ovat hyvin tiedossa. Lisäksi esimerkiksi Xiaomin puhelinten tietosuojaa on ajoiittain epäilty. Se, että EU-maa kuitenkin kategorisesti neuvoo kansaa luopumaan tietyn maalaisista puhelimista on poikkeuksellista.

Lue lisää: Xiaomi: Emme seuraa käyttäjien rahansiirtoja puhelimissa

Lue lisää: Xiaomin puhelin kerää käyttäjänsä tiedot selaimen ”pornotilaa” myöten

Kehotus voisi tuulta ottaessaan aiheuttaa paljon elektroniikkaromua ihmisten hylätessä toimivia laitteitaan.

Suomessa Xiaomi on noussut suurten pelurien joukkoon. Elokuussa kiinalaisvalmistaja kohosi Telian myydyimpien puhelimien listalle yhdessä Applen, OnePlussan ja Samsungin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?