IPhone- ja iPad-laitteiden suur­päivitys alkaa pian – tulossa merkittäviä muutoksia

Apple alkaa jakaa iOS15-käyttöjärjestelmää tänään todennäköisesti iltakahdeksalta Suomen aikaa.

Applen iPhone- ja iPad-laitteisiin on tänään odotettavissa iOS-käyttöjärjestelmän päivitys.

20.9.2021 16:00

Apple alkaa tänään jakaa iPhone-puhelimiin ja iPad-tableteihin uuden iOS15-käyttöjärjestelmän päivitystä. MacRumors-verkkolehden mukaan yhtiön odotetaan aloittavan päivitykset aamukymmeneltä kotipaikkansa Kalifornian aikaa, kun Suomessa kello käy jo iltakahdeksaa.

IPhone- ja iPad-laitteiden päivityksen voi käynnistää asetusvalikosta kohdasta Yleiset > Ohjelmistopäivitys.

Päivitystä ei silti välttämättä kannata asentaa ensimmäisten joukossa, sillä käyttöjärjestelmiin on tarkistuksista huolimatta jäänyt virheitä, jotka paljastuvat vasta kun miljoonat ihmiset pääsevät kokeilemaan ohjelmistoa. Myös iOS15 saattaa käytännössä olla ”valmis” ja korjattu vasta viikko tai pari päivityksien alun jälkeen.

Apple on verkkosivuillaan julkistanut jo muutamia iOS15-käyttöjärjestelmän sisältämiä uudistuksia, mutta laitteisiin tulee myös useita hyödyllisiä toimintoja, joista yhtiö ei ole juuri ääntä pitänyt.

Keskity tilanteen mukaan

Kiinnostavalta vaikuttaa erityisesti uusi Keskity-ominaisuus, jolla voi tehdä erilaisia käyttäjäprofiileja eri tilanteisiin, kuten esimerkiksi työhön, vapaa-aikaan tai urheiluun. Ominaisuuden avulla voi esimerkiksi estää ilmoitukset sovelluksista, jotka ovat ajankohtaan nähden turhia.

Eri profiilit voi laittaa päälle puhelimen asetuksista, ohjauskeskus-näkymästä tai asettaa ne käynnistymään automaattisesti ajastettuna tai puhelimen sijainnin perusteella.

IPhone- ja iPad-laitteiden asetukset-valikossa Keskity korvaa Älä häiritse -toiminnon, ja yöasetus onkin Keskity-tilan yksi mahdollisista vaihtoehdoista.

Keskity-toiminnolla voi myös muokata jokaiselle profiilille erilaisen sovellusvalikon, eli esimerkiksi asettaa työhön liittyvät sovellukset etusivulle työaikaan, ja piilottaa ne vapaa-aikana.

Slack-sovellus sekä Applen oma iMessages näyttävät käyttäjän profiilitilan automaattisesti myös muille käyttäjille, jos käyttäjä sen asetuksissa sallii.

Älä mykistä vahingossa

Onko iPhonesi mykistysnäppäin joskus liukunut huomaamattasi päälle, ja olet huomannut tulleet puhelinsoitot ja viestit vasta tuntien päästä? IOS15 huomauttaa mykistysnäppäimen siirrosta pienellä äänimerkillä, mikä toivottavasti estää vahingot jatkossa.

Kamera tunnistaa tekstin, linkit ja puhelinnumerot

Kamera- ja Kuvat -sovellukset tunnistavat tekstin ja päästävät käyttäjän kopioimaan, kääntämään ja etsimään kuvasta poimitulla tekstillä. Jos teksti on linkki, voi sitä pitkään painamalla avata sivun selaimessa. Puhelinnumeroista taas voi käynnistää puhelun ja sähköpostiosoitteesta aloittaa sähköpostin.

Tekstintunnistuksen avulla pystyy myös kääntämään tekstiä, tosin käännettävät kielet rajoittuvat ilmeisesti englantiin, espanjaan, italiaan, kiinaan, portugaliin, ranskaan ja saksaan.

Suojaudu sateelta

IOS15 tarjoaa myös sateensuojaa, tai voi ainakin näyttää ilmoituksen, jos sääennuste näyttää erityisen huonolta. Toiminto perustuu Weather Channelin ennusteisiin. Sateenvarjon ottaminen mukaan on sitten omalla vastuulla.

Ajastetut ilmoitukset

Rauhaa kaipaava voi myös pysäyttää jatkuvat sovellusilmoitukset, ja saada ne näytölle koosteena haluamaansa aikaan. Käyttäjä voi valita ne sovellukset, joiden ilmoitukset näytetään vasta koosteessa, kun taas muut viestit näkyvät käyttäjälle välittömästi.

Jälleen uusi keino rajoittaa seurantaa

Sähköposteihin voidaan piilottaa pikseleitä eli pieniä kuvatiedostoja, joiden avulla esimerkiksi mainostajat pystyvät selvittämään esimerkiksi avattiinko viesti ja kuinka kauan sitä luettiin. IOS15-käyttöjärjestelmän sähköpostiasetuksista löytyy yksityisyydensuoja-asetus, jonka kautta voi suojata sähköpostin käyttöään.

Näiden parannusten lisäksi Apple on parantanut muun muassa karttasovellustaan ja Safari-selaintaan, jossa voi esimerkiksi jakaa avattuja sivuja nimettyihin ryhmiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?