Yllättävä päätös oikeudessa: Kirvelevä isku sekä Applelle että Epicille

Epic valittaa päätöksestä ja niin saattaa tehdä myös Apple.

Tuomari Yvonne Gonzalez-Rogers oikeudenkäynnissä tehdyssä piirroksessa.

13.9.2021 10:57

Pelijulkaisija Epic Gamesin ja Applen välinen oikeudenkäynti Yhdysvalloissa saavutti tärkeän etapin perjantaina, muun muassa BBC ja 9to5Mac kertovat. Tuomari Yvonne Gonzalez-Rogers antoi päätöksen, jonka voi tulkita sekä voitoksi että tappioksi kummallekin osapuolelle.

Jutussa on kyse App Store -sovelluskaupasta ja kehittäjien oikeuksista tarjota kuluttajille keino ostaa sovellusten sisäistä sisältöä kaupan ohi. Jutussa on myös puitu, onko Applen ostoista ottama 30 prosentin siivu kohtuullinen.

Kiista kärjistyi vuosi sitten, kun Epic tarjosi hittipeli Fortniten pelaajille alennuksia Applen maksujärjestelmän ulkopuolisista ostoksista. Apple vastasi heittämällä Fortniten ja Epicin ulos App Storesta.

Lue lisää: Google ja Apple potkivat Fortniten ulos kaupoistaan – käräjillä tavataan

Lue lisää: Käräjät alkavat: Applen ja Fortniten julkaisseen Epicin riita ravistelee koko alaa

Gonzalez-Rogersin mukaan Apple ei voi estää kehittäjiä ohjaamasta käyttäjiä ulkopuolisiin maksutapoihin. Niinpä esimerkiksi suoratoistopalvelu voisi kehottaa kuluttajia tilaamaan palvelun omien verkkosivujensa kautta käyttämättä Applen ostojärjestelmää.

Päätöksen yksityiskohdat ovat epäselvät. Voi olla, että Applen on sallittava sovelluksissa olevat linkit muualle verkkoon, mutta ei sovelluksissa olevia suoria maksutapoja Applen ohi niin kuin Epic teki Fortnitessa.

Äskettäin Apple antoi myöten toisessa oikeusjutussa, jossa käsiteltiin vastaavia asioita. Sovelluskehittäjät voivat nyt ottaa yhteyttä asiakkaisiinsa sovelluksista kerättyjen sähköpostiosoitteiden avulla ja kertoa, että käyttäjän ei ole pakko maksaa sovellukseen liittyviä ostoksiaan Applen App Store -sovelluskaupassa.

Lue lisää: Apple taipui – teknologia­jätti höllentää sovellus­kauppansa käyttö­ehtoja

Tuomari ei kuitenkaan hyväksynyt Epicin näkemystä, että Apple harjoittaisi monopolia ja että sen tarvitsisi tukea vaihtoehtoisia sovelluskauppoja iOS-alustallaan. Vaikka Apple ei tuomarin mielestä pystynyt oikeuttamaan 30 prosentin siivuaan, hän ei silti kieltänyt Applea perimästä sitä. Apple voi jatkaa Fortniten estoa, eikä Applen tarvitse palauttaa Epic Gamesin kehittäjätiliä.

Epic on valittanut päätöksestä.

– Tämänpäiväinen päätös ei ole voitto kehittäjille tai kuluttajille, Epic Gamesin perustaja Tim Sweeney twiittasi.

Apple on luonnehtinut päätöstä isoksi voitoksi, mutta sekin saattaa vielä valittaa tai ainakin pyytää lykkäystä päätöksen toimeenpanolle.

Epic on käräjöinyt samasta asiasta myös Googlea ja sen Play-kauppaa vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?