Puhelimiin aiotaan vaatia selvää parannusta lailla – Apple ja Samsung vastustavat

Saksa vaatii, että puhelimiin pitää saada edullisia varaosia ja tietoturvapäivityksiä seitsemän vuoden ajan. Laitevalmistajat ehdottavat paljon lyhyempää aikaa.

6.9.2021 16:00

Puhelimet voivat säilyä käyttökuntoisina huomattavasti nykyistä pidempään, jos Saksan ehdotus EU:lle toteutuu.

Saksa vaatii puhelinvalmistajia tarjoamaan laitteisiinsa varaosia ja tietoturvapäivityksiä seitsemän vuoden ajan, kertoo saksalainen tietotekniikka-alan verkkolehti c’t Magazin (saksaksi). Lisäksi varaosien pitäisi olla kohtuullisen hintaisia.

Vaatimus ylittää EU:n komission nykyisen suunnitelman, joka määräisi puhelimien päivityksille ja varaosille viiden vuoden ja tableteille kuuden vuoden aikarajan.

Komission valmisteleman ehdotuksen mukaan valmistajat eivät saisi nostaa varaosien hintoja enää niiden julkistamisen jälkeen. Lisäksi mietinnässä on ehto, jonka mukaan varaosat pitäisi pystyä toimittamaan viidessä päivässä.

Tavoitteena on parantaa tuotteiden ympäristöystävällisyyttä niiden korjattavuutta parantamalla, sillä suurin osa laitteiden elinkaaren päästöistä syntyy tuotantovaiheessa ja vain osa niissä käytetyistä raaka-aineista saadaan käytön jälkeen kerättyä ja kierrätettyä. Uusi sääntely saattaa tulla voimaan vuonna 2023.

Laitevalmistajat eivät ole olleet EU:n aloitteesta innoissaan. Muun muassa Apple, Google ja Samsung ovat mukana DigitalEurope-etujärjestössä, joka on halunnut päivityspakon kestoksi enintään kolme vuotta. Varaosien valikoiman järjestö haluaa rajoittaa lähinnä näyttöihin ja akkuihin, kertoo Engadget -verkkolehti.

Lehden mukaan EU:n ajama uudistus voisi parantaa kuluttajien tietoturvaa. StatCounter-palvelun elokuun tilastojen mukaan vain 40 prosentissa Android-puhelimista on asennettuna Android 9 tai sitä tuoreempi käyttöjärjestelmä, eikä suuri osa Android-käyttäjistä saa tuoreita tietoturvapäivityksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?