Satelliitti-iPhonen salat julki: Ei sitä, mitä luultiin

IPhonen satelliittiyhteys on tarkoitettu etupäässä hätätilanteisiin, Bloomberg sai tietää.

Suunniteltu satelliittiyhteys on tiettävästi tarkoitettu esimerkiksi onnettomuuksista ilmoittamiseen. Arkistokuva.

31.8.2021 12:09

Onko syyskuussa odotettu uusi iPhone kaiken muun lisäksi myös satelliittipuhelin? Näin on oletettu arvostetun analyytikon Ming-Chi Kuon veikkausten perusteella, mutta uutistoimisto Bloombergin mukaan totuus on monimutkaisempi.

Lue lisää: Apple-analyytikko ennustaa yllätystä: Tulevassa iPhonessa harvinainen ominaisuus

Bloombergin lähteiden mukaan Apple on tuomassa iPhoneen kaksi satelliitteihin nojaavaa ominaisuutta, jotka on tarkoitettu hätätilanteisiin. Ne eivät kuitenkaan ennättäne tämän vuoden iPhoneihin, vaikka niissä saattaakin jo olla sisällä vaadittava teknologia.

Ensimmäinen toiminto mahdollistaa viestien lähettämisen pelastuspalveluille ja kontakteille satelliittien kautta, kun matkapuhelinverkkoa ei ole saatavilla. Myös satelliittipuhelut saattavat olla mahdollisia tulevaisuudessa. Apple on jopa harkinnut omien satelliittien ampumista taivaalle, mutta toistaiseksi yhtiö luottanee olemassa oleviin satelliitteihin.

Toinen toiminto on tarkoitettu suurista onnettomuuksista ilmoittamiseen. Puhelin kysyy yksityiskohtia hädän luonteesta, kuten liittyykö siihen esimerkiksi auto, vene, lentokone tai tulipalo. Myös tarkempia tietoja, kuten ihmisen putoamisen veteen, voi ilmoittaa.

Bloombergin mukaan käyttäjien on oltava ulkona ja käveltävä tiettyyn suuntaan, jotta iPhone ottaa yhteyden satelliittiin. Kytkeytyminen ei myöskään aina olisi välitöntä, vaan voi kestää jopa minuutin.

Toiminnot eivät tule saataville kaikkialla maailmassa ja Apple saattaa tehdä niihin vielä muutoksia tai hylätä ne kokonaan. Mitään varsinaista satelliittipuhelinta iPhonesta ei kuitenkaan näillä näkymin olisi tulossa. Ainakaan aluksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?