Google Maps esittää ilmoituksen, jonka ohittaminen aiheuttaa ongelmia navigointiin - Mobiili - Ilta-Sanomat

Google Maps pyytää lupaa asiaan, jota se on tehnyt vuosi­kaudet – jos et hyväksy, navigointi rampautuu

Google Mapsin esittämä ilmoitus pyytää lupaa navigointitietojen jakamiseen, 9to5Google kertoo. Ilmoituksen ohittaminen tuo navigointiin ongelmia.

Kyse ei ole uusien tietojen luovuttamisesta Googlelle.

26.8. 13:41

Googlen Maps-karttapalvelu esittää Androidissa ja iOS:ssä uutta ilmoitusta, joka koskee navigointitietojen joukkoistamista (crowdsourcing). 9to5Googlen mukaan Google kertoo keräävänsä käyttäjiltä esimerkiksi sijainti- ja reittitietoja antaakseen muun muassa ajantasaista tietoa liikenteestä kuten ruuhkista.

Kyse ei ole varsinaisesti uudesta asiasta, vaan vanhan käytännön näkyväksi tekemisestä. Karttaohjelmistot nimittäin keräävät käyttäjiensä liikkeistä koko ajan tietoja ja lähettävät niitä eteenpäin.

Tietoja käytetään esimerkiksi liikenneruuhkien tunnistamiseen ja liikenteen ohjaamiseen vaihtoehtoisille reiteille.

Lue lisää: Näin Google tietää sinun olevan kohta ruuhkassa – tiesitkö lähettäväsi koko ajan tietoja karttaohjelmalle?

Ilmoitus voi esiintyä, kun navigointiruudussa painaa Aloita-nappia. Ilmoituksen voi joko peruuttaa tai hyväksyä painamalla Start-nappia. Peruuttaminen estää Googlea tarjoamasta koneellisesti puhuttuja reittiohjeita. Vain tekstipohjaiset ohjeet ovat saatavilla.

Ilmoituksen hyväksyminen ei päästä Googlea käsiksi uusiin tietoihin. Se antaa kuitenkin mahdollisuuden irtautua tästä tietojenkeruusta.

Lue lisää: Onko Google Mapsin ehdotuksissa liikaa lihaa? Näin korjaat

Ilmoitus on vasta alkanut näkyä Androidissa ja iOS:ssä. IS Digitoday testasi asiaa Android-puhelimessa Mapsin ajan tasalla olevalla versiolla, eikä nähnyt lupapyyntöä. On mahdollista, että ilmoitus saapuu Suomeen viiveellä.

Karttaohjelmistojen tiedonkeruuta voi käyttää myös pilailuun tai taiteeseen. Berliiniläinen taiteilija veti viime vuonna kärryssä 99 puhelinta, joilla hän loi Googlen karttapalveluun ruuhkan.

Lue lisää: Video: Mies veti kärryssä 99 puhelinta Berliinin kaduilla – seuraavaksi Google Mapsissa oli ruuhka

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?