Huomio Android-käyttäjä: Kaikki kuvasi eivät välttämättä ole turvassa

Puhelimen kuvien varmuuskopiointia saattaa pitää itsestäänselvyytenä. Totuus selviää kaivelemalla valikoita.

Googlen asetukset voivat yllättää.

Android-puhelimessa olevat valokuvat voivat tulla monesta muusta lähteestä kameran lisäksi. Puhelinten yleistyökalu kuvien varmuuskopiointiin on monelle Google Kuvat -sovellus. Se ei kuitenkaan välttämättä pistä kaikkia kuvia talteen Googlen pilveen, Android Authority varoittaa.

Oletuksena varmuuskopiointi kattaa käyttäjän itse ottamat valokuvat ja videot, mutta puhelimessa voi olla runsaasti muitakin kuvia esimerkiksi netistä ladattuina. Puhelimessa voi olla myös sovelluksia, kuten Instagram tai WhatsApp, joiden kohdalla kuvien varmuuskopiointi ei aina ole ollut taattua.

Voit tarkistaa oman tilanteesi avaamalla ensin Google Kuvat -sovellus puhelimessa. Paina oikean alakulman Kirjasto-painiketta, ja valitse oikealta ylhäältä Apuohjelmat. Vieritä ruutua alas, ja valitse Varmuuskopioi laitteen kansiot.

Tässä valikossa näet puhelimessa olevat kuvat kansioittain. Paina niitä, niin näet, kuuluvatko kansion kuvat varmuuskopioituihin. Siitä viestii heti ylhäällä oleva Varmuuskopiointi ja synkronointi -asetuksen liukukytkin. Varmista, että se on haluttujen kansioiden kohdalla sinisenä eli päällä, jotta kansion kuvat varmuuskopioidaan.

Kansioiden hallinta löytyy Apuohjelmat-valikosta. Kuvakaappaus.

Kilpailevista ohjelmistoista ainakin OneDrivessa on vastaava asetusvalikko. Havaitessaan uuden kuvakansion, sovellus myös kysyy käyttäjältään sisällytetäänkö kansio varmuuskopioitavien joukkoon.

Google teki äskettäin karun tempun Kuvat-sovelluksen käyttäjille. Nyt myös alemmalla tarkkuudella varmuuskopioitavat valokuvat syövät Googlen kaikille käyttäjille ilmaiseksi tarjoamaa 15 gigatavun ilmaista tallennustilaa. Aiemmin Google käytti tästä alemmasta laadusta harhaanjohtavaa nimitystä Korkealaatuinen, mutta nyt sen nimi on Tallennustilan säästö.

Lue lisää: Maksuraja lähenee koko ajan, kun kuvaat – tarkista tämä Google Kuvissa

Alun perin Google Kuvat poikkesi kilpailijoista juurikin mahdollisuudellaan säilyttää valokuvia rajattomasti, kunhan niitä ei ladannut palveluun täydellä laadulla. Viimeisimmän muutoksen myötä Google on samalla viivalla kuin kilpailijat, joihin lukeutuvat esimerkiksi Microsoftin OneDrive, Dropbox, Flickr ja Apple Photos.

Älä käytä vain yhtä tapaa kuvien varmuuskopiointiin. Edes Google ei välttämättä ole ikuinen, joten kilpailevaankin palveluun voi olla hyvä idea heittää ainakin kaikista rakkaimmat muistonsa.

Internet ylipäätään ei välttämättä aina ole käytettävissä, joten kuvista olisi hyvä säilyttää kopiot myös paikallisesti esimerkiksi puhelimen muistikortilla tai ulkoisella kiintolevyllä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?