Google estää kirjautumisen Android 2.3.7:ssä ja vanhemmissa versioissa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Löytyykö sinulta vanha Android-puhelin? Kohta sillä ei ehkä tee paljoakaan

Google estää sisäänkirjautumisen hyvin vanhoilla Androidin versioilla. Yllätys voi olla ikävä monelle.

Muutos astuu voimaan 27. syyskuuta.

4.8. 7:00

Todella vanhoihin Android-puhelimiin ei kohta pysty enää kirjautumaan Google-tunnuksillaan. Googlen tukiartikkelin mukaan tietoturvan nimissä tehtävä muutos astuu voimaan 27. syyskuuta tänä vuonna ja koskee Android 2.3.7:ää ja sitä edeltäviä versioita.

Android 2.3.7 oli Gingerbread-nimellä tunnetun käyttöjärjestelmäversion viimeinen painos ja se ilmestyi syksyllä 2011 eli melkein kymmenen vuotta sitten. Kun tällaiseen puhelimeen yrittää kirjautua 27. syyskuuta jälkeen, voi puhelin herjata väärästä käyttäjänimestä tai salasanasta esimerkiksi Gmailin, YouTuben ja Mapsin yhteydessä.

Tällaisia puhelimia tuskin on enää runsaasti aktiivikäytössä, joskin niitäkin varmasti löytyy. Lisäksi ongelmaan voi törmätä esimerkiksi, kun kaapista kaivaa vanhan puhelimen vaikkapa lapsen ensiluuriksi. Yllätys voi olla karu, jos tähän puhelimeen ei voi enää kirjautua Google-tunnuksillaan.

Lue lisää: Google estää sokerideittailua – poistaa pian sovellukset

Tosin näin vanhan puhelimen käyttöä ei voi suositella jo pelkästään tietoturvasyistä. Puhelimesta puuttuvat vuosikausien päivitykset, mikä tekee siitä alttiin haittaohjelmille ja muille uhkille. Kyseenalaista on myös, millaisissa vetimissä puhelimen akku on enää tässä vaiheessa.

Google suosittelee päivittämään puhelimen uudempaan Androidin versioon eli vähintään versioon 3.0, jos suinkin mahdollista. Tällä tavalla puhelimella pääsee yhä Googlen palveluihin. Tietoturvalliseksi tämä ei puhelinta tee. Lisäksi ehdotus on kummallinen. Kuten Android Police huomauttaa, Android 3.0 Honeycomb oli tarkoitettu tableteille.

Jos päivittäminen ei ole mahdollista, joihinkin Googlen palveluihin voi yhä päästä kirjautumalla Google-tililleen selaimen kautta.

Androidin version voi tarkistaa puhelimen Asetukset-sovelluksen kautta. Tarkka polku saattaa vaihdella Androidin versiosta ja puhelinmallista riippuen, mutta Googlen mukaan käyttäjän tulee etsiä näytön alareunasta Järjestelmä-kohtaa ja valita sitten Lisäasetukset > Järjestelmäpäivitys > Android-versio.

Android-versio saattaa näkyä asetusvalikossa myös esimerkiksi Tietoja puhelimesta -kohdan alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?