Applekin nöyrtyy: Siru­pula iskee iPhoneen

Apple ei pysty enää väistämään maailmanlaajuisen sirupulan vaikutuksia iPhonen tuotantoon, CNBC kertoo.

Mallikohtaiset vaikutukset jäävät nähtäväksi.

28.7.2021 10:57

Applen erinomaista osavuositulosta varjostaa monen muun teknologiayhtiön tavoin globaali sirupula ja nyt se vaikuttaa myös iPhone-puhelimien valmistukseen. Applen toimitusjohtaja Tim Cook paljasti analyytikkopuhelussa CNBC:n mukaan, että rajoitukset sirujen saatavuudessa vaikuttavat jatkossa iPhonejen myyntiin jo aiemmin kärsineiden iPadien ja Macien lisäksi.

Cookin mukaan siruja kyllä riittää sen tehokkaisiin ja itse valmistamiinsa suorittimiin. Sen sijaan vaikeuksia on saada riittävästi perinteisempiä siruja, jotka huolehtivat esimerkiksi näytön toiminnasta tai äänen prosessoinnista iPhoneissa ja joita voidaan valmistaa vanhemmalla kalustolla.

On epäselvää, tarkoittaako tämä sirupulan vaikuttavan enemmän Applen vanhempiin iPhoneihin. Cook ei eritellyt mallikohtaisesti, miten vaikeudet voivat iskeä iPhonejen saatavuuteen. Yhtiön odotetaan esittelevän uuden iPhone 13:n syyskuussa.

– Suurin osa näkemistämme rajoituksista ovat sellaisia, joita uskon muidenkin näkevän ja jotka luokittelisin alaa koskevaksi pulaksi, Cook sanoi CNBC:n mukaan.

Lukuisia tuotteita autoista näytönohjaimiin ja pesukoneisiin vaivaava sirupula johtuu ennen kaikkea koronakriisistä, joka rajoitti tehtaiden toimintaa samalla, kun maailmalla syntyi elektroniikan kysyntää kasvattava etätyöbuumi. Myös muun muassa hankalat sääolot sirujen tärkeillä tuotantoalueilla ovat vaikuttaneet tilanteeseen.

Ennusteet tilanteet helpottumisesta vaihtelevat. Merkittävä siruyhtiö Intel arvioi keväällä, että paluuta normaaliin ei tapahdu vuosiin, ja yhtiö toisti arvionsa kesän kynnyksellä.

Lue lisää: Inteliltä varoitus: Sirupula vaivaa vielä vuosia

Monesta tuotteesta joutuu sirupulan vuoksi maksamaan selvästi normaalia enemmän. Epäselväksi jäi, vaikuttaako sirupula iPhonejen hintoihin. Muualla on ennustettu, että vaikea tilanne voi korottaa älypuhelintenkin hintoja.

Lue lisää: Puhelinjätiltä huonoja uutisia: Kännyköiden hinnat voivat nousta

Apple lähes kaksinkertaisti tuloksensa 21,7 miljardiin dollariin huhti–kesäkuun aikana. IPhonejen liikevaihto kasvoi edellisvuodesta noin 50 prosentilla.

– Odotamme kuluvalle neljännekselle vahvaa, kaksinumeroista kasvua, vaikkakin se jäänee viime neljännestä hitaammaksi, Applen rahoitusjohtaja Luca Maestri sanoi analyytikkopuhelussa tulosjulkistuksen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?