12-vuotias poika kuoli TikTokin Blackout-haasteeseen - Mobiili - Ilta-Sanomat

12-vuotias poika menehtyi TikTok-haasteeseen

Vaarallinen TikTok-haaste on johtanut jälleen yhden lapsen kuolemaan.

27.7. 11:05

12-vuotias Oklahomassa Yhdysvalloissa asuva poika menehtyi otettuaan osaa TikTokissa jo pidempään kiertäneeseen blackout-nimellä kulkevaan haasteeseen. Vice Motherboardin mukaan poliisi löysi pojan elottomana kotoaan viime viikon maanantaina ja hän menehtyi seuraavana aamuna.

Oletus on, että poika otti osaa Blackout-haasteeseen. Siinä yllytetään käyttäjiä tukehduttamaan itseään, kunnes he menettävät tajuntansa. Vuoden alussa haaste vaati 10-vuotiaan italialaistytön hengen.

Lue lisää: Hirvittävä haaste kiertää TikTokissa: 10-vuotias tyttö kuoli Italiassa

Sen jälkeen Yhdysvalloissa ainakin kolmen lapsen uskotaan kuolleen haasteeseen 12-vuotias mukaan lukien.

TikTokissa on levinnyt muitakin haasteita ja videoita, jotka voivat olla lapselle vaarallisia. Palvelussa on nähty muun muassa itsemurhavideoita ja aluksi viattomilta vaikuttavia videoita, jotka muuttuvat hetkessä erittäin julmiksi.

Lue lisää: Suomalaispoika järkyttyi TikTokissa – video tanssivasta tytöstä sai hirvittävän käänteen

Vanhemman kannattaa harkita, onko lapsella tarpeen olla käyttäjätiliä jossakin tietyssä sosiaalisen median palvelussa. Sosiaalinen paine siihen voi tosin olla kova. TikTokin ikäraja on 13 vuotta, mutta se ei tarkoita, että lapsen on heti 13 vuotta täytettyään oltava siellä.

Alle 13-vuotiaille TikTok tarjoaa sovelluksen rajoitettua ja paremmin suojattua versiota nimeltä TikTok for Younger Users.

Keskustele lapsesi kanssa jo etukäteen siitä, millaiseen sisältöön sosiaalisessa mediassa tai internetissä ylipäätään voi törmätä. Älä tuomitse liikaa ja ole valmis auttamaan lastasi huonon kokemuksen jälkeen. Kun lapsen ja vanhemman välillä on hyvä luottamus, lapsi todennäköisemmin kysyy neuvoja ja kertoo ahdistavista kokemuksistaan tai kohtaamastaan arveluttavasta sisällöstä.

Lue lisää: Näkikö lapsesi TikTokissa kiertävän karmivan videon? Sen jälkeen nämä asiat voivat pahentaa tilannetta entisestään

Jos mahdollista, tarkista ajoittain lapsesi katseluhistoria. Esimerkiksi YouTubessa tämä onnistuu helposti, mutta TikTokissa ei niinkään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?