YouTube Shorts -lyhytvideot tulevat Suomeen - Mobiili - Ilta-Sanomat

Suomalaiset voivat kohta julkaista Youtube-videoita uudella tavalla – haastaa TikTokin

Shorts-videoita pääsee julkaisemaan tällä viikolla. YouTubelle on vielä epäselvää, miten tällä voi tehdä rahaa.

YouTube Shorts tulee keskiviikkona.

12.7. 16:00

Googlen videopalvelu YouTuben suomalaiset käyttäjät pääsevät keskiviikosta 14. heinäkuuta lukien julkaisemaan YouTube-videoita uudella tavalla. Kyseessä on normaaliin YouTube-sovellukseen upotettu Shorts-osio enintään 60 sekunnin mittaisten videoiden julkaisemiseksi pitkälti TikTokin tapaan.

Tiedotteen mukaan kyseessä on vasta Shortsin testiversio, mutta nyt palvelu on saatavilla kaikkiaan yli sadassa maassa. Shorts näki päivänvalon viime syyskuussa, kun palvelua alettiin testata Intiassa.

Lue lisää: YouTuben uusi osasto hyppää ruudulle milloin vain – näin se toimii

Shorts-videoita on voinut nähdä jo ennen työkalujen ulottumista suomalaisille. YouTuben mobiilisovelluksessa saattaa etusivulla bongata näille videoille omistetun nauhan, joskin allekirjoittaneen Android-puhelimen ajan tasalla olevassa YouTubessa moista nauhaa ei näkynyt.

Videoiden katsojalle Shorts näyttäytyy nauhana YouTube-sovelluksen etusivulla.

Nyt tarjottavilla työkaluilla voi muun muassa kuvata enintään 60 sekunnin videon, yhdistää monta videoleikettä yhdeksi, lisätä tekstiä valittuun kohtaan videota ja säätää tallennuksen nopeutta. Käyttäjät voivat sämplätä ääniä muista Shorts-videoista ja muualta YouTubesta, joskin perinteisten videoiden julkaisijat voivat estää videoidensa käytön tällaisissa miksauksissa.

YouTuben mukaan Shorts-videoissa voi käyttää musiikkia yli 250 levy-yhtiöltä ja julkaisijalta, kuten Universal Music Group, Sony Music Entertainment ja Warner Music Group. Tiedote ei kertonut, kuinka monta kappaletta Shortsien tekijöillä on käytössään. Valikoimaa kuvaillaan ”runsaaksi”.

Shorts-videoita voi katsoa pyyhkäisemällä videoita seuraavaan. Helppo siirtyminen videosta toiseen saattaa osoittautua myös vaaralliseksi, jos Shortsien sekaan eksyy esimerkiksi raakoja väkivaltavideoita TikTokin tapaan.

Lue lisää: Suomalaispoika järkyttyi TikTokissa – video tanssivasta tytöstä sai hirvittävän käänteen

YouTube vasta etsii keinoja, joilla Shorts-sisällöistä voi ansaita rahaa. Vastikään julkistettu rahasto, YouTube Shorts Fund, jakaa 100 miljoonaa dollaria eli noin 84 miljoonaa euroa vuosina 2021–2022.

– Olemme vasta alussa, ja oikeiden käytäntöjen luominen vie aikaa, sanoo YouTube Shortsin tuotejohtaja Todd Sherman tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?