EU:n koronarokotustodistuksen löytää Omakanta-verkkopalvelusta - Mobiili - Ilta-Sanomat

Näin saat EU-korona­rokotus­todistuksen puhelimeesi

EU:n koronarokotustodistuksen saa Omakannasta. Se kannattaa tallentaa puhelimeen.

Koronarokotteita Helsingin Messukeskuksessa. Rokotustodistus ei takaa, että pääset haluamaasi maahan haluttuna ajankohtana.

9.7. 7:07

Euroopan unionin laajuinen todistus koronarokotuksesta on korvannut aiemman kansallisen todistuksen. Jos olet saanut yhden tai kaksi rokotusta, löydät todistuksen Omakanta-verkkopalvelusta, Kela ohjeistaa. Neuvot on testattu ja täydennetty Windows 10 -tietokoneella ja Android-puhelimella, jossa käytetään oletusselain Chromea.

Lue lisää: EU:n koronarokotustodistus otetaan käyttöön Suomessa tänään

Mene selaimella osoitteeseen kanta.fi, ja kirjaudu sisään esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Kirjautumisen jälkeen valitse tietokoneessa vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Puhelimessa paina vasemman yläkulman kolmea viivaa löytääksesi linkin koronatodistukseen. Tämä linkki todistukseen on myös Omakannan etusivulla.

Hae todistus painamalla sivun pohjalla olevaa linkkiä ”Avaa koronarokotustodistus (pdf)”. Nyt todistus avautuu selaimessa uuteen välilehteen pdf-muodossa. Android-puhelimessa se avautuu omaan ikkunaansa. Tallenna todistus painamalla selaimessa oikean yläkulman alaspäin osoittavaa nuolta. Puhelimessa paina oikean yläkulman kolmea pistettä, ja valitse Lataa.

Ensin kirjaudut Omakantaan ja sitten näpäytät Koronatodistusta. Kuvakaappaus Android-puhelimesta.

Kela suosittaa tallentamaan todistuksen puhelimeen, jotta todistus on helppo esittää esimerkiksi maiden rajalla. Android-puhelimessa ja iPhonessa ladatut tiedostot löytää usein Tiedostot-sovelluksista. Androidissa sovelluksen nimi voi vaihdella valmistajasta riippuen. Windowsissa internetistä ladatut tiedostot menevät oletuksena Ladatut tiedostot -kansioon.

Jos sinulla on tulostin, todistuksen voi myös tulostaa paperille oikean yläkulman kuvakkeesta tai puhelimessa kolmen pisteen takaa. Myöhemmin heinäkuussa terveydenhuollossa tulee mahdolliseksi tulostaa EU:n koronatodistus henkilöille, jotka eivät käytä Omakantaa.

Yleensä todistus on saatavilla viiden vuorokauden kuluessa rokotuksen antamisesta. Todistus ei tarkoita, että olet vapaa matkustamaan minne tahansa ja koska tahansa. Tutustu paikallisiin rajoituksiin ja vaatimuksiin, ja vältä edelleen tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle.

Tarkalleen ottaen rokotustodistus on vain osa EU:n koko koronatodistusta. Mutta sen kaksi muuta osaa, testitulostodistus ja todistus sairastetusta koronasta, tulevat Omakantaan vasta heinäkuun puolivälissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?