OP:n Pivo, MobilePay ja Vipps yhdistyvät – mobiili­maksaminen norjalaisten käsiin

Kolme suurta pohjoismaista mobiililompakkoa yhdistyy.

MobilePay on saavuttanut suuren suosion Suomessa.

30.6.2021 9:47 | Päivitetty 30.6.2021 10:18

Kolme isoa pohjoismaista mobiilimaksamisen alustaa yhdistyy. MobilePayn, Vippsin ja Pivon fuusiolla tavoitellaan Euroopan suurinta mobiililompakkoa.

OP:n Pivo ja Danske Bankin lanseeraama MobilePay ovat laajassa käytössä myös Suomessa. Vipps on Norjassa suuren suosion saavuttanut mobiililompakko. MobilePayn emoyhtiö on tanskalainen.

Uuden mobiililompakon on määrä mahdollistaa mahdollisimman laajat ja rajat ylittävät maksut verkkokaupoissa, kassapäätteillä sekä rahasiirrot käyttäjien kesken.

Danske Bankin henkilö- ja yritysasiakkaista vastaava johtaja Glenn Söderholm sanoo tiedotteessa yhdistymisen olleen tarpeen houkuttelevien ratkaisuiden tarjoamiseksi asiakkaille jatkossakin. Kilpailu alalla on kovaa.

MobilePay jatkaa brändinä nykyisillä markkinoillaan. Suurin osa sen henkilöasiakkaista ja yrityksistä ei koe muutoksia.

OP Ryhmän vähittäispankkitoiminnan liiketoimintajohtaja Harri Nummela sanoo tiedotteessa muiden pohjoismaiden olevan mobiilimaksamisessa Suomea edellä.

– Uskomme, että yhteistyön myötä voisimme tarjota kuluttajille sekä kauppiaille entistä sujuvamman ja nopeasti kehittyvän mobiilimaksamisen käyttökokemuksen myös jatkossa, Nummela toteaa.

Pivon asiakkaat voivat jatkaa palvelun käyttöä toistaiseksi tavalliseen tapaan, eikä asiakkailta edellytetä mitään toimenpiteitä tässä vaiheessa. OP sanoo tiedottavansa asiasta lisää myöhemmin.

Lompakoilla on yhteensä 11 miljoonaa käyttäjää ja niitä voi käyttää 300 000 kaupassa.

Vippsin omistajapankit omistavat uudesta yhtiöstä 65 prosenttia, Danske Bank 25 prosenttia ja OP 10 prosenttia. Norjalaisten omistusosuuden perusteena on se, että Vippsin omistajapankit kattavat lähes koko Norjan pankkitoimialan.

Suunnitelman mukaan Vippsin teknologia toimii yhteisen mobiililompakon tuotekehityksen perustana. Uuden yhtiön nimi on Vipps AS, sen kotipaikka Oslo ja sen valvonnasta vastaavat Norjan viranomaiset.

Yhdistyminen vaatii hyväksymisen viranomaisilta mukaan lukien Euroopan komissiolta. Hyväksyntää odotetaan vuoden 2021 toisella puoliskolla tai vuoden 2022 alkupuolella.

Mobiilimaksaminen on rajussa murroksessa. OP perusti yhdessä kilpailijoidensa Nordean ja S-Pankin kanssa Siirto-alustan, jonka päälle Pivon maksuominaisuudet on rakennettu. S-Pankki irtautui Siirrosta jo aikaisemmin ja siirtyi tukemaan MobilePay-maksuja.

Siirrossa mukana oleva Nordea ei ole mukana nyt syntyvässä mobiililompakkoyhtiössä. Mukana ei ole myöskään ruotsalaisten pankkien yhteismobiililompakko Swish.

Pankkien lisäksi mobiilimaksamisen markkinoille ovat tulleet myös kansainväliset jätit. Paypal on tehnyt vertaisrahansiirroista maksuttomia. Lisäksi Google Pay ja Apple Pay on otettu mukaan monen pankin maksuvalikoimaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?