Tekstiviesti ei suostu kuolemaan: Android-puhelimiin pika­viestimistä tuttu uudistus

Viestien päästä päähän -salaus tavoittaa laajemmin Android-käyttäjät. Tämä tekee Viestit-sovelluksesta vertailukelpoisen esimerkiksi WhatsAppin kanssa.

Google vakuuttaa, ettei se pysty edes itse näkemään päästä päähän -salattuja viestejä.

17.6.2021 7:04

Google kertoo Android-puhelimissa yleisen Viestit-sovelluksen (Messages) parannuksesta. Aiemmin rajallisesti saatavissa ollut viestien päästä päähän -salaus tuodaan nyt suuren yleisön ulottuville. Asiasta uutisoi muun muassa Mashable.

Lue lisää: Luulitko tekstiviestisovellusta kuolleeksi? Se saa tärkeän uudistuksen

Googlen tukiartikkelin mukaan viestit ja niiden liitteet, kuten kuvat ja videot, salataan päästä päähän. Tällöin Google tai kukaan muukaan ei voi lukea viestejä matkan varrella niiden kulkiessa puhelimelta toiselle.

Salaus edellyttää, että keskustelun molemmat osapuolet käyttävät Messages-sovellusta ja ovat ottaneet sen chat-ominaisuudet käyttöön.

Chat-ominaisuudet otetaan käyttöön avaamalla Messages, näpäyttämällä oikean yläkulman kolmea pistettä, valitsemalla Asetukset ja sitten chat-ominaisuudet. Täällä on painike chat-ominaisuuksien ottamiseksi käyttöön. Sen painaminen pyysi allekirjoittaneella puhelinnumeroa, jonka antamisen jälkeen toiminto kytkeytyi päälle.

Puhelin saattaa myös kysyä uudelleenkäynnistyksen yhteydessä, otetaanko uudet ominaisuudet käyttöön.

Chat-ominaisuuksien on oltava käytössä, jotta salaus voi ylipäätään toimia. Kuvakaappaus.

Googlen mukaan chat-ominaisuudet eivät välttämättä ole kaikkien saatavilla. Ne ovat käytettävissä vain tietyillä puhelimilla, palveluntarjoajilla ja operaattoreilla.

Teknisesti ottaen kyse ei ole enää tekstiviestistä sen perinteisessä muodossa eli sms-protokollassa. Päästä päähän salatut viestit voidaan toimittaa vain mobiilidatan tai wifin kautta. Salaus ei siis koske perinteisiä sms-tekstiviestejä tai mms-multimediaviestejä. Eron tunnistaa tekstiviestien väristä. Perinteiset tekstiviestit ovat vaaleansinisiä, chattiominaisuuksia tukevat tummansinisiä.

Päästä päähän ‑salaus on automaattisesti käytössä ehdot täyttävissä keskusteluissa. Salaus on käytössä, jos viestin aikaleiman vieressä ja keskeneräisen viestin lähetyspainikkeessa näkyy lukko.

Huomaa viestin tummansininen väri ja lukko lähetyspainikkeen ohessa.

Salaus muuntaa datan kryptatuksi tekstiksi, jonka voi purkaa vain salaisella avaimella. Tämä vaihtuva avain luodaan lähettäjän ja vastaanottajan laitteella, eikä avainta jaeta minnekään muualle. Avain poistetaan lähettäjän laitteelta salatun viestin luomisen jälkeen ja vastaanottajan laitteelta viestin salauksen purkamisen jälkeen.

Salaus ei kuitenkaan toimi ryhmäviesteissä, vaan ainoastaan kahdenkeskisessä viestittelyssä.

Viestit on Googlen oma viestisovellus, joka on valmiina monessa Android-puhelimessa. Puhelinvalmistajista kuitenkin moni korvaa sovelluksen omallaan. Tällöin Messages-sovelluksen voi ladata puhelimeen Play-kaupasta, eli Googlen virallisesta kauppapaikasta.

Päästä päähän -salaus tarkoittaa, että kenelläkään ulkopuolisella Googlesta ja teleoperaattorista aina poliisiin asti ei ole pääsyä viestien sisältöön. Google käyttää salaukseen samaa tekniikkaa kuin esimerkiksi Signal ja WhatsApp.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?