Google muuttaa hakukoneen valintaruutua Android-puhelimissa - Mobiili - Ilta-Sanomat

Google taipui – Android-puhelimen käyttöönotto muuttuu

Uusien Android-puhelinten ostajat saavat jatkossa enemmän vaihtoehtoja oletushakukoneekseen.

Uusi valinta odottaa ensi syyskuusta lukien.

10.6. 16:00

Google kertoo muutoksista Euroopan unionissa Android-käyttäjille näytettävään hakukoneen valintaruutuun. Ensi syyskuusta lukien osallistuminen valintaruutuun on ilmaista kelpuutetuille hakukoneille. Lisäksi hakukoneita esitetään ruudulla enemmän kuin aikaisemmin.

Valintaruudun taustalla on EU:n Googlelle määräämä 4,3 miljardin euron sakko kilpailevien hakukoneiden vahingoittamisesta Android-käyttöjärjestelmällä.

Lue lisää: Googlelle ennätykselliset miljardisakot EU:lta: Android-käyttöjärjestelmään tehtävä muutos 90 päivän kuluessa

Tältä Googlen Androidin halukoneen valintaruutu näytti vuonna 2019.

Kyse on puhelimen käyttöönoton yhteydessä EU:ssa esitettävästä valintaruudusta, jossa on aiemmin ollut satunnaisessa järjestyksessä neljä hakukonetta Googlen ollessa niistä aina yksi. Esitettävät hakukoneet ovat perustuneet Googlen järjestämän huutokaupan maakohtaisiin tuloksiin.

Tämä käytäntö on saanut osakseen ankaraa kritiikkiä, koska sen katsotaan olleen keino Googlelle ansaita lisää rahaa saamansa rangaistuksen avulla. Kilpaileva hakukone DuckDuckGo on väittänyt prosessia epäreiluksi.

– Tämä EU:n kilpailuratkaisu vain vahvistaa entisestään Googlen valta-asemaa mobiilihauissa sulkemalla ulos vaihtoehtoisia hakukoneita, joita kuluttajat haluavat käyttää, DuckDuckGo kirjoitti viime syksynä.

Lue lisää: Suomalainen Android-puhelimen ostaja joutuu tekemään uuden valinnan – Googlen kilpailija raivoissaan

Google sanoo tehneensä nämä muutokset Euroopan komissiolta saamansa palautteen perusteella ja niiden myötä valintaruutu on nyt lopullisessa muodossaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?